Ulkomaat

Niinistö Kiinassa: Maillamme suuri potentiaali yhteistyöhön ener­gia­sek­to­rin päästöjen leik­kaa­mi­sek­si

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Kiinan tehneen merkittäviä lupauksia muuttaa kasvunsa vihreämmäksi ja kestävämmäksi. Hän toivotti koko sydämestään tämän kehityksen tervetulleeksi. KUVA: FLORIAN WIESER / EPA
Ulkomaat 14.1.2019 10:48
Ilkka Timonen

Presidentti toivotti tervetulleeksi Kiinan tavoitteet muuttaa talouskasvunsa vihreämmäksi ja kestävämmäksi.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomella ja Kiinalla on suuri potentiaali yhteistyölle energiasektorin kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseksi. Presidentti puhui aiheesta maanantaina planeetan viilentämistä koskevassa seminaarissa Pekingissä Kiinan-vierailunsa aluksi.

– Energiasektori tuottaa kolme neljäsosaa Suomen päästöistä. Näiden päästöjen leikkaaminen on vaikea tehtävä, mutta sitä ei voi välttää. Tämä on myös suuri haaste Kiinalle, joka on kokenut ennennäkemättömän kasvun viimeisten vuosikymmenien aikana, kertoi presidentti puheessaan.

Niinistö sanoi Kiinan tehneen merkittäviä lupauksia muuttaa kasvunsa vihreämmäksi ja kestävämmäksi. Hän toivotti koko sydämestään tämän kehityksen tervetulleeksi.

Kiire toimia Arktisen alueen hyväksi

Presidentti kertoi puheessaan myös Arktisen alueen kokemasta muutoksesta maapallon lämmetessä. Asiantuntijoiden mukaan jopa 75 prosenttia Pohjoisen jäämeren jäästä on hävinnyt viimeisten 30–40 vuoden aikana.

Hän sanoi Arktisen alueen ilmaston olevan läheisessä yhteydessä globaaliin ilmastojärjestelmään. Arktisen jään sulaessa merten pinta nousee ja valtavat määrät kasvihuonekaasuja vapautuu ilmakehään tundralla.

– Nopeat muutokset Arktisella alueella lisäävät ilmastotoimien kiireyttä. Emme saa luopua tavoitteesta pysyä 1,5 celsiusasteen alapuolella maapallon lämpenemisessä. Lyhyesti: meillä ei ole varaa menettää arktista aluetta.

Niinistö otti esille myös sen, että Suomi on nyt Arktisen neuvon puheenjohtaja, jolle musta hiili on tärkeää.

– Mustat, nokiset partikkelit nopeuttavat lumen ja jään lämpenemistä, mutta ne ovat myös ilmansaasteita, jotka ovat vahingollisia ihmisten terveydelle. Teknologia näiden päästöjen vähentämiseksi on jo olemassa – se on vain otettava laajaan käyttöön.

Bisnesmahdollisuuksia nokivapaalle teknologialle

Presidentti kertoi, että liikenteen ja lämmityksen sekä energiantuotannon mustan hiilen päästöjen vähentäminen hyödyttää lähes heti ilmastoa ja terveyttä. Päästöjen tiukempi säänteleminen tuo myös bisnesmahdollisuuksia niille, jotka tarjoavat teknologiaa, joka ei tuota nokea.

Niinistön mukaan on mahdollista luoda yhteiskunta, joka on vähähiilinen ja resurssiystävällinen ilman että hyvinvointimme järkkyy. EU aikoo olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Unioni aikoo esittää suunnitelmansa YK:lle vuoteen 2020 mennessä ja Niinistö kehotti muita maita kuten Kiinaa tekemään samoin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiinalla menee "pariisin ilmastosopimuksen" vuoksi hyvin, koska sillä päätöksellä Kiina saa tuplata vapaasti saastemääriensä tuottamisen tyeollisuustuotantoaan pyörittäessä.
Suomessa rehellisille yrityksille asetetaan velvoitteita ja ylimitoitettuja ilmastotavoitteita, mutta tavivaara saa toimia miten huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep,suuruudenhullu se on näköjään tuokin,taitaa Suomi painia"pikkasen alemmassa sarjassa"päästölekkausten suhteen kuin Kiina?Päästövähennysten ykkönen maailmassa piskuinen Suomi?Vaikka kaikki suomalaiset tekis itsemurhan huomenna sillä ei olisi globaaliin ilmastoon minkäänlaista vaikutusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image