Ulkomaat

Niinistö Kiinassa: Maillamme suuri potentiaali yhteistyöhön ener­gia­sek­to­rin päästöjen leik­kaa­mi­sek­si

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Kiinan tehneen merkittäviä lupauksia muuttaa kasvunsa vihreämmäksi ja kestävämmäksi. Hän toivotti koko sydämestään tämän kehityksen tervetulleeksi. KUVA: FLORIAN WIESER / EPA
Ulkomaat 14.1.2019 10:48
Ilkka Timonen

Presidentti toivotti tervetulleeksi Kiinan tavoitteet muuttaa talouskasvunsa vihreämmäksi ja kestävämmäksi.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomella ja Kiinalla on suuri potentiaali yhteistyölle energiasektorin kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseksi. Presidentti puhui aiheesta maanantaina planeetan viilentämistä koskevassa seminaarissa Pekingissä Kiinan-vierailunsa aluksi.

– Energiasektori tuottaa kolme neljäsosaa Suomen päästöistä. Näiden päästöjen leikkaaminen on vaikea tehtävä, mutta sitä ei voi välttää. Tämä on myös suuri haaste Kiinalle, joka on kokenut ennennäkemättömän kasvun viimeisten vuosikymmenien aikana, kertoi presidentti puheessaan.

Niinistö sanoi Kiinan tehneen merkittäviä lupauksia muuttaa kasvunsa vihreämmäksi ja kestävämmäksi. Hän toivotti koko sydämestään tämän kehityksen tervetulleeksi.

Kiire toimia Arktisen alueen hyväksi

Presidentti kertoi puheessaan myös Arktisen alueen kokemasta muutoksesta maapallon lämmetessä. Asiantuntijoiden mukaan jopa 75 prosenttia Pohjoisen jäämeren jäästä on hävinnyt viimeisten 30–40 vuoden aikana.

Hän sanoi Arktisen alueen ilmaston olevan läheisessä yhteydessä globaaliin ilmastojärjestelmään. Arktisen jään sulaessa merten pinta nousee ja valtavat määrät kasvihuonekaasuja vapautuu ilmakehään tundralla.

– Nopeat muutokset Arktisella alueella lisäävät ilmastotoimien kiireyttä. Emme saa luopua tavoitteesta pysyä 1,5 celsiusasteen alapuolella maapallon lämpenemisessä. Lyhyesti: meillä ei ole varaa menettää arktista aluetta.

Niinistö otti esille myös sen, että Suomi on nyt Arktisen neuvon puheenjohtaja, jolle musta hiili on tärkeää.

– Mustat, nokiset partikkelit nopeuttavat lumen ja jään lämpenemistä, mutta ne ovat myös ilmansaasteita, jotka ovat vahingollisia ihmisten terveydelle. Teknologia näiden päästöjen vähentämiseksi on jo olemassa – se on vain otettava laajaan käyttöön.

Bisnesmahdollisuuksia nokivapaalle teknologialle

Presidentti kertoi, että liikenteen ja lämmityksen sekä energiantuotannon mustan hiilen päästöjen vähentäminen hyödyttää lähes heti ilmastoa ja terveyttä. Päästöjen tiukempi säänteleminen tuo myös bisnesmahdollisuuksia niille, jotka tarjoavat teknologiaa, joka ei tuota nokea.

Niinistön mukaan on mahdollista luoda yhteiskunta, joka on vähähiilinen ja resurssiystävällinen ilman että hyvinvointimme järkkyy. EU aikoo olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Unioni aikoo esittää suunnitelmansa YK:lle vuoteen 2020 mennessä ja Niinistö kehotti muita maita kuten Kiinaa tekemään samoin.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiinalla menee "pariisin ilmastosopimuksen" vuoksi hyvin, koska sillä päätöksellä Kiina saa tuplata vapaasti saastemääriensä tuottamisen tyeollisuustuotantoaan pyörittäessä.
Suomessa rehellisille yrityksille asetetaan velvoitteita ja ylimitoitettuja ilmastotavoitteita, mutta tavivaara saa toimia miten huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep,suuruudenhullu se on näköjään tuokin,taitaa Suomi painia"pikkasen alemmassa sarjassa"päästölekkausten suhteen kuin Kiina?Päästövähennysten ykkönen maailmassa piskuinen Suomi?Vaikka kaikki suomalaiset tekis itsemurhan huomenna sillä ei olisi globaaliin ilmastoon minkäänlaista vaikutusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Karjalan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

377 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image