Ulkomaat

New York Timesin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka ohjus ilmeisesti osuu len­to­ko­nee­seen Iranissa

Ukrainalaiskoneen kyydissä olleiden matkustajien esineitä löytyi turmapaikalta läheltä Teheranin lentokenttää Iranissa. KUVA: ABEDIN TAHERKENAREH
Ulkomaat 10.1.2020 7:46
STT

Lehti on tarkistanut videon aitouden, ja sen yksityiskohdat sopivat yhteen ukrainalaiskoneen putoamisen kanssa.

New York Times -lehti on saanut haltuunsa videon, jossa ilmeisesti näkyy Iranin ohjuksen osuminen lentokoneeseen Iranissa lähellä Teheranin lentokenttää. Ukrainalainen matkustajakone lakkasi keskiviikkona samalla alueella lähettämästä signaalia ennen kuin se putosi. New York Times on tarkistanut, että video on aito.

Videolla kuuluu räjähdys, kun ohjus osuu koneeseen, mutta kone ei räjähdä. Lehti on määritellyt, että räjähdyksen jälkeen kone jatkoi lentämistä useita minuutteja ja kääntyi takaisin kohti lentokenttää.

Videolta saatavat visuaaliset ja äänijohtolangat sopivat yhteen ukrainalaiskoneen lentoratatietojen ja putoamisalueelta saatujen satelliittikuvien kanssa. Satelliittikuvat on otettu torstaina, ja ne toimitti New York Timesille avaruusteknologiayritys Maxar Technologies.

Videolla kuluu noin 10 sekuntia räjähdyksen aiheuttaman valovälähdyksen ja räjähdysäänen välillä. Äänen viive tarkoittaa lehden mukaan, että kone oli tapahtumahetkellä hieman yli kolmen kilometrin päässä kamerasta. Tämä sopii yhteen ukrainalaiskoneen lentoradan kanssa. Sen on tallentanut lentoja jäljittävä FlightRadar24. Videolla näkyvät rakennukset vastaavat rakennuksia, joita näkyy samalta alueelta otetuissa satelliittikuvissa.

Iran pyytää Kanadaa jakamaan koneen alas ampumista tukevat tiedustelutiedot

Iranin johto on pyytänyt Kanadaa jakamaan kanssaan tiedustelutiedot, joiden mukaan Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Lisäksi Iranin ulkoministeriö on kutsunut lentokonevalmistaja Boeingin mukaan tutkimaan koneen maahansyöksyä. Myös Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta (NTSB) ilmoitti osallistuvansa tutkintaan.

Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa NTSB kertoi saaneensa Iranilta virallisen ilmoituksen maahansyöksystä.

– Kuten missään tutkimuksissa, joissa NTSB on mukana, virasto ei spekuloi onnettomuuden syitä, lausunnossa todetaan.

Lautakunnan mukaan Iran johtaa tutkintaa.

Myös Kanadan viranomaiset kertoivat hyväksyneensä iranilaisviranomaisilta saamansa kutsun osallistua turman tutkintaan.

"Kanadalaisilla on kysymyksiä ja he ansaitsevat saada vastauksia"

Ukrainalainen matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen. Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin lähteiden mukaan Iran ampui konetta kahdella ilmatorjuntaohjuksella.

Myös Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Iranissa pudonnut ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas. Trudeau on kertonut, että heillä on tietoa ja todisteita useista tiedustelulähteistä.

– Tiedämme, että tämä on saattanut olla tahatonta. Kanadalaisilla on kysymyksiä ja he ansaitsevat saada vastauksia, Trudeau sanoi toimittajille.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi myöhään torstai-iltana, että lentokone todennäköisesti ammuttiin alas.

– Nyt olemme saaneet tietoja, joiden mukaan kone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Tämä on hyvin saattanut olla vahinko, Johnson sanoi lausunnossaan.

Turmassa kuoli 63 kanadalaista ja neljä Britannian kansalaista. Lisäksi koneessa oli 82 matkustajaa Iranista, kymmenen Ruotsista, neljä Afganistanista ja kolme Saksasta.

Kanadassa Torontossa sadat ihmiset kokoontuivat torstaina paikallista aikaa hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen muistelemaan uhreja ja vaatimaan vastauksia.

–  Jonkun täytyy kertoa meille, miksi tämä tapahtui. Kuolleet olivat viattomia ihmisiä, tilaisuuteen osallistunut Yasmin Roshan sanoi.

Hän kertoi menettäneensä ystävänsä turmassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Infrapunasatelliittien havaitsemia ohjusten laukaisuja matkustajakoneen läheisyydessä on aivan toivotonta yrittää kieltää. Satelliitit havaitsivat täsmälleen hieman aikaisemmin myös Irakiin ammuttujen ohjusten lähdöt, mistä joukkoja ehdittiin hyvin varoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee niin mieleen tuo Malesialais koneen alasampuminen Ukrainassa Putin kielisi kumppaneineen kaiken osallisuuden taitaa käydä täällä ajatollien maassa Iranissa samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta videosta voi päätellä sen, että pimeässä näytti jotakin lentävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herää kysymys montako sotilaskonetta on tiputettu ohjuksilla, taitaa olla vähemmän kuin matkustajakoneita. Ei voi muuta todetta kuin että ihminen on varsin yksinkertainen eläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitellaanpa tilannetta jossa video on kuvattu. Iranin ohjuslaukaisut ovat tapahtuneet tuntikausia sitten toisella puolella maata, tilanne on ollut nyt pitkään rauhallinen ja kaikki nukkumassa. Läheiseltä Teheranin lentokentältä on tuonakin yönä lähtenyt useita lentoja, viimeksi Istanbuliin, niin kuin normaalisti. Videon kuvaaja herää ilman mitään syytä, menee parvekkeelle kuvaamaan tyhjää yötaivasta kännykällään. Kännykän ruudussa näkyy vain mustaa. Kun räjähdys tulee, se on keskellä ruutua. Kuvaajalle se ei näytä tulevan yllätyksenä, vaan jatkaa eleettömästi kuvaamista. Ei pistä videota nettiin tai lähetä lehtiin vaan lähettää sen Amerikkaan tiedusteluviranomaisille. Eikö tämä yhtään kuulosta oudolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monisanaista sumutusta kirjoittaisit nyt, kun Iran on myöntänyt ampuneensa koneen alas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaveri sattui just silloin videoimaan keskellä yötä juuri oikeaan suuntaan. No voi olla tottakin, jos hän tiesi etukäteen ohjuksesta, mutta tuskin muuten. Eli feikki tai terroristin kuvaama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teheranissa on noin 9 miljoonaa asukasta, joista ehkä puolella on kameralla varustettu puhelin. Tästä voi päätellä, että siellä on keskellä yötäkin aina melko monta tyyppiä kuvailemassa eri suuntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pelkästään Theranissa on kaxi kertaa Suomen väkimäärä eli joku toljottaa koko ajan taivaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monista kommenteista voi päätellä tämän Iranin todennäköisen syyllisyyden tulleen eräille todella ikävänä yllätyksenä. Heti alkoi voimakas sumutus ja toistuvat muistutukset jostain yli 30 v takaisesta tapauksesta, joka on selvitetty ja johon syyllistyneet ovat tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin oli Iranin pojat heti siivoamassa paikkoja, puskutraktorit oli seuraavana aamuna töissä. Lieneekö samalla siivottu todistusaineisto pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iran kuuluu maailman bottom 10 maan joukkoon, jossa valeuutisointi on maan tapa toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Juurisyy" vahinkoon on, jos kysymys lopulta on ohjuksesta, USA:n /CIAn suorittama iranilaisen kenraalin murha, mistä "ohjuskostot" sitten alkoivat. Toisaalta ihmetyttää miten siviililiikennettä ja matkustajia ympäri maailmaa pyörii näin sotaisilla alueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan se aloitti USA:n suurlähetystön tuhoamisen siitähän tämä kaikki alkoi.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tietysti jo amerikkalaisten Into "vapauttaa" irakilaiset Sadam Husseinista muutti tilanteen kyseisellä maailmankulmalla nykyisen näköiseksi aikaisemmasta, missä Saddam piti oman porukkansa kurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö Ällistelijä, että Teheranissa asuu yli 8 miljoonaa ihmistä. Joillakuilla heistä voi olla joskus tarvetta lentää ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon samaa kuin malesialaiskoneen pudottamisessa Ukrainassa, tunnistamaton lentokone ja ohjusyksikön ihmisillä hermot kireällä.
On mainittu tuo iranilaiskoneen pudotus mutta pitää muistaa myös venäläisten pudottama korealaiskone Jumbojet v. 1983 vaikka hävittäjäkoneen lentäjä Osipovitsh tunnisti koneen Boeingin matkustajakoneeksi jossa vielä valotkin päällä kun lähetti ohjukset matkaan ja 269 siviiliä kuoli. Muistaakseni Putin palkitsi lentäjän vuonna 2000 eikä Osipovitsh koskaan myöntänyt tehneensä väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan sanonta että sota ei tunne lakia, olisi kai viisainta pysyä sivilikoneet ja lennot pois sotaalueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

17:11
Ravintoloiden suljettava näillä näkymin ovensa viimeistään ensi lauantaina koko maassa
17:08
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
17:00
Vartijoita, käsidesiä ja pleksejä: Oulunkin pankeissa jännitetään nyt kuun vaihdetta, kun eläkkeet maksetaan ja tiedossa on ikäihmisten asiointipiikki
16:46
Sakon muuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta aiotaan luopua väliaikaisesti koronaviruksen takia
16:44
Poliisi alkaa etälukea Uudenmaan rajalle pyrkivien autojen rekisterikilvet – "Sen jälkeen liikenne enää pikkuisen hidastelee"
16:29
Kempeleen puukotus syyteharkintaan – epäilty nainen on tunnustanut aiheuttaneensa uhrin kuoleman, taustalla keskustelu ihmissuhteista
16:10
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
42
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
28
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
15
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
14
Kauppakamarien kysely paljastaa: Korona iski jo erityisesti palvelusektorin yrityksiin – 26 prosenttia vastaajista arveli konkurssiriskin kasvaneen
13
Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen koronatartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty selvittämään – tautitapausten ennakoidaan kasvavan
13
Oulun ja Kiimingin välimaastoon tulee erilainen, maaseutumainen Vesalanmäen asuinalue – Kunnallistekniset työt aloitetaan loppuvuodesta
12
Senaatti ei ole vielä neuvotellut Oulun yliopistokampuksen siirtymisestä asema-alueelle – Toimitusjohtaja: "Oulun asema-alue on kaupungin parhaita sijainteja" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image