Ulkomaat

Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla

Hymyilevä Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.) ja totinen Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un poseerasivat kuvaajille tapaamisensa aluksi torstaina Vladivostokissa. KUVA: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Ulkomaat 25.4.2019 10:33
Ilkka Timonen

Venäjän presidentti tarjosi apuaan Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisen umpikujan ratkaisemiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi keskustelleensa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa siitä, miten jännittynyttä tilannetta voitaisiin parantaa Korean niemimaalla, kertoi uutistoimisto Reuters. Putin kertoi tästä ensimmäisten neuvottelujen jälkeen torstaiaamuna Suomen aikaa Vladivostokissa.

Kim puolestaan sanoi tapaamisen auttavan johtajia koordinoimaan heidän kantojaan Korean niemimaahan liittyvissä asioissa. Hän toivoi maiden voivan yhdessä edistää vakautta alueella.

Putin ja Kim tervehtivät toisiaan lämpimästä ennen kuin he aloittivat neuvottelut Venäjän Kaukoidässä Vladivostokissa sijaitsevassa yliopistossa.

Putin tarjosi torstaina apuaan Pohjois-Korean johtajalle maan ydinaseohjelmaa koskevan umpikujan ratkaisemiseksi, kertoi Guardian-lehti.

Venäjälle rooli Korean niemimaalla

Putinin kerrotaan sanoneen Kimille, että Venäjä kannatti tämän yrityksiä normalisoida Pohjois-Korean suhteet Yhdysvaltain kanssa. Putin toivoi tämän viikon neuvottelujen selventävän Venäjän mahdollista roolia Venäjän ja Yhdysvaltain välisten, umpikujassa olevien neuvottelujen, auttamiseksi.

Vain kaksi kuukautta sitten Vietnamin Hanoissa Kim ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopettivat neuvottelut ilman sopimusta. Osapuolet olivat erimielisiä siitä, mikä kaatoi neuvottelut.

Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov sanoi venäläiselle medialle, että huippukokous keskittyy Pohjois-Korean ydinohjelmaan. Venäjä yrittää hänen mukaansa "vahvistaa positiivisia suuntauksia", jotka ovat lähtöisin Trumpin ja Kimin tapaamisesta.

Moskovalle kelpaisi nykyinen tilanne?

Pohjois-Korea etsii itselleen diplomaattista tukea neuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa maansa ydinaseista. Samalla Kim toivoo materiaalista tukea pakotteiden kuristamalle maalleen. Venäjä vastustaa lännen tapaa lähestyä Pohjois-Koreaa pakotteilla, mutta Kiinan tavoin se yrittää saada Pjongjangia perääntymään ydinohjelmastaan.

Toisaalta on ollut merkkejä siitäkin, että Moskova olisi halukas sementoimaan nykyisen status quon, eli Pjongjang saisi pitää ydinaseensa, kunhan se lupautuisi olemaan käyttämättä niitä ensin.

Putinin odotetaan esittävän Kimille vaatimatonta taloudellista tukea, koska Venäjä ei halua avoimesti rikkoa maata koskevia talouspakotteita. Se myös näkee Pohjois-Korean kyseenalaisena investointikohteena.

Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen eikä se halua avoimesti ruveta rikkomaan neuvoston Pohjois-Korealle asettamia pakotteita.

Putin ja Kim keskustelevat todennäköisesti myös noin 10 000 Venäjällä työskentelevän pohjoiskorealaisen siirtotyöläisen kohtalosta. Näiden pitäisi palata kotiin tämän vuoden loppuun mennessä pakotteiden vuoksi.

MAINOS

Kommentoi

Maailman johtajana Trump määrää miten tässä edetään. Turha tuhlata muiden aikaa neuvotteluihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin tarkoitus on vähentää jännitteitä Korean Niemimaalla, mutta hänen tapansa esittää asiat on melko ronski. Trumpin pitäisi saada opetusta viestinnässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä hakeassa vakautta? Kaikkea sitä kuulee!

Ryssäthän ja etenkin tämä pahis Putin ovat vain ruokkimassa eripuraa, vaikuttamassa vaaleihin, eivät tottele meidän ihmisoikeusnormeja, uhittelevat ja uhkaavat jne.

Ainakin mitä on mainstream-mediaa uskominen... Siis selvä valeuutinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se tuo rakettimies aika velikulta. Olevinaan jokin suuren valtion päämies. Onhan se maailman köyhimmän valtion diktaattori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmanrauha sieltä on tulossa. Se mitä meille näissä tiedostustilanteissa kerrotaan, niin sehän on vain tarkoin suunniteltua teatteria. Korean niemimaa on jo rauhoittunut valtaisasti ja vihaa lietsova retoriikka on laskenut lähelle nollaa. Todelliseen rauhaan tarvitaan Trumpin lisäksi myös Putin ja kyse tässä on pohjimmiltaan siitä, että liittolaiset vahvistavat sopimuksensa Pohjois-Korean kanssa eli ydinaseiden jälkeen Pohjois-Korean tulevaisuus on turvattu taloudellisesti ja sotilaallisesti. Katsokaa ja ihmetelkää kun todelliset johtajat järjestävän meille maailmanrauhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
53
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image