Ulkomaat

Net­ti­kes­kus­te­lua moderoivat henkilöt altistuvat töissä hirveyksille – "En usko, että tätä työtä voi tehdä saamatta stres­si­reak­tio­ta"

EU:n oikeuskomissaari Vera Jourová kiitteli helmikuun alussa, että muun muassa Facebook, Google ja Twitter pystyvät taistelemaan vihapuhetta vastaan entistä paremmin. Jourová kuitenkin sanoi, että komissio jatkaa yhtiöiden toimien tarkkailua. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Ulkomaat 8.3.2019 20:00
Lea Peuhkuri, Reuters

Euroopan komissio kiittelee sosiaalisen median yhtiöitä vihapuheen vastaisessa taistelussa. Samaan aikaan moderaattorit kertovat pahoinvoinnistaan.

Eteläisessä Intiassa sijaitsee Hyderabadin kaupunki, josta on tullut teknologiayhtiöiden keskittymä. Siellä toimii myös yhtiö, jonka 1 500 työntekijää tarkastaa Facebookin ja Instagramin sisältöjä.

Jokainen työntekijä käy läpi 2 000 postausta työvuoronsa aikana, lähes neljän päivityksen minuuttitahtia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Olen nähnyt naistyöntekijöiden romahtavan lattialle, kun he ovat traumatisoituneet itsemurhien katsomisesta reaaliajassa, kertoi yksi entinen työntekijä Reutersille.

Hyderabadissa käydään läpi muun muassa arabian, englannin ja intiankielisiä postauksia. Yksi osasto keskittyy alastomuuteen ja pornoon. Toinen, terrorismin vastainen osasto puolestaan joutuu katsomaan videoita muun muassa mestauksista, pommi-iskuista ja kidutuksesta.

Eräs osasto puolestaan saa nähtäväkseen reaaliaikaisia videoita itsemurhayrityksistä, eivätkä työntekijät aina saa hälytettyä viranomaisia ajoissa.

Moderaattorien määrä nousi selvästi

Sosiaalisen median yhtiöitä on arvosteltu paljon siitä, että ne eivät poista tarpeeksi tehokkaasti vahingollisia ja laittomia julkaisuja sekä valeuutisia.

Esimerkiksi YK:n tutkinnassa kävi ilmi, että Facebookissa levitettiin vihapuhetta rohingyavähemmistöä kohtaan Myanmarissa eli Burmassa. Syksyllä 2017 yli 700 000 rohingyaa pakeni vainoa Bangladeshiin syksyllä, ja YK:n mukaan armeijan operaation tarkoitus oli kansanmurha.

Saman vuoden keväänä Facebookille työskenteli 4 500 moderaattoria. Nyt sisältöjä tarkastaa noin 15 000 työntekijää eri puolilla maailmaa. Facebookia käyttää 2,3 miljardia ihmistä joka kuukausi.

Viime kuussa Euroopan komissio antoi kiitosta muun muassa Facebookille, Googlelle ja Twitterille siitä, että ne pystyvät taistelemaan vihapuhetta vastaan entistä paremmin. Komission mukaan ilmiannetuista julkaisuista tarkistetaan nyt 89 prosenttia vuorokauden kuluessa. Vielä kolme vuotta sitten luku oli 40 prosenttia.

– Hyvät tulokset eivät tarkoita sitä, että yritykset voivat vaihtaa vapaalle. Me jatkamme edelleen niiden toimien tarkkailua... Jos toimet vähenevät, harkitsemme jonkinlaista sääntelyä, oikeuskomissaari Věra Jourová sanoi Politicon mukaan.

Moderaattori haastoi Facebookin oikeuteen

Vaikka viranomaiset saattavat olla aiempaa tyytyväisempiä teknologiayhtiöiden toimintaan, työntekijät eivät välttämättä ole.

Viime syksynä entinen moderaattori Selena Scola haastoi Facebookin oikeuteen Kaliforniassa. The New York Timesin mukaan Scola kertoi nähneensä työssään tuhansia väkivaltaisia kuvia, mistä hän sai traumaperäisen stressihäiriön.

Hänen mukaansa yhtiö ei suojellut häntä ja muita aliurakoitsijana toimivia moderaattoreita. Facebook torjui syytökset ja vastasi tiedotteessa, että yhtiö suhtautuu moderaattorien tukemiseen "hyvin vakavasti" ja jokainen heistä saa psykologista tukea ja hyvinvointipalveluja.

– En usko, että on mahdollista tehdä tätä työtä saamatta jotain akuuttia stressireaktiota tai traumaperäistä stressihäiriötä, kertoi Arizonassa työskennellyt entinen moderaattori amerikkalaiselle The Verge -teknologiasivustolle.

Mies traumatisoitui katsottuaan töissä videon puukotuksesta. Nyt hän nukkuu ase vieressään, pelkää veitsiä ja käy terapiassa.

MAINOS

Kommentoi

Ameriikassa.

1. Hakeudu työpaikkaan, jonka ilmoitettuna toimekuvana on katsella väkivaltaisia kuvia.
2. Haasta työnantaja oikeuteen, koska jouduit työssäsi katselemaan väkivaltaisia kuvia.
3. Profit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ja EU:ssa moderoinnin päätarkoitus on sensuroida Brysselin kannalta väärät mielipiteet keskusteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan suomessa työllistetään modeja vihapuheen puolesta ... ainakin vuosi pari tuntui olevan kiirusta kun mediassa oli vain yhden ääripään aineistoa, muiden mielipiteiden ollessa vihapuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihapuhe on täysin mitätön "ongelma", muihin internetin ongelmiin verrattuna..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image