Ulkomaat

Nepalilainen nainen tukehtui kuoliaaksi "kuu­kau­tis­ma­jas­sa"

Pabitra Devi Jaisi (oik.) ja Sarada Jaisi joutuivat kuukautismajaan lastensa kanssa Mastamandalin kylässä Achamin alueella Nepalissa syyskuussa 2017. KUVA: NARENDRA SHRESTHA
Ulkomaat 4.2.2019 12:11
Ilkka Timonen

Kielletty perinne naisten karkottamisesta perheestä kuukautisten ajaksi elää edelleen Nepalin maaseudulla.

Nepalilainen 21-vuotias nainen tukehtui kuoliaaksi ikkunattomassa "kuukautismajassa" sytytettyään sinne nuotion pysyäkseen lämpimänä, kertoi poliisi BBC:n mukaan.

Parwati Bogatin löysi kuolleena Dotin alueelta hänen anoppinsa.

– Hän oli innoissaan seuraavasta päivästä, jolloin hänen kuukautisensa loppuisivat. Lapsiparka sulki silmänsä ikuisesti, kertoi Laxmi Bogati Kathmandu Postille.

Vain muutama viikko sitten äiti ja hänen kaksi lastaan kuolivat Nepalissa samanlaisessa majassa.

Paikallinen poliisi Lal Bahadur Dhami kertoi uutistoimisto AFP:lle, että "hänen epäillään kuolleen savun hengittämiseen ja tukehtumiseen koska hän sulki ikkunattoman majan oven ja sytytti lattialle tulen pysyäkseen yöllä lämpimänä".

Naisia pidetään epäpuhtaina

Nepalissa on ikivanha Chhaupadi-niminen tapa, jonka mukaan naisia, joilla on kuukautiset tai jotka ovat juuri synnyttäneet pidetään epäpuhtaina tai heidän pelätään tuovan huonoa onnea.

Heidät voidaan pakottaa nukkumaan kodin ulkopuolelle pystytetyissä majoissa tai navetoissa. He eivät saa koskea tiettyihin ruokiin, uskonnollisiin esineisiin tai miehiin.

Majat voivat olla yöllä hyvin kylmiä ja sinne joutuneet voivat kohdata myös väkivaltaa. Nepalissa on ollut useita tukehtumiskuolemia tällaisissa tapauksissa ja ainakin yksi teini-ikäinen tyttö kuoli käärmeen puremaan.

Nepal kielsi Chhaupadin vuonna 2005 ja siitä tuli rangaistava teko vuonna 2017. Se jatkuu kuitenkin yhä yleisenä maaseudulla.

Tammikuussa Bajuran alueella äiti ja hänen poikansa kuolivat kuukautismajassa, minkä seurauksena kyläläiset tuhosivat tällaiset majat.

Lain mukaan naisen kuukautismajaan pakottavalle voidaan antaa kolmen kuukauden vankeustuomio ja hän joutuu maksamaan 26 euron sakot.

MAINOS

Kommentoi

Maapallolla eletään ihan eri aikakausilla. Uskomatonta verrata vaikka japania nepaliin. Suurin jarru näyttää olevan usko yliluonnolliseen. Japanilaisethan ovat tyypillisesti sekoitus buddhalaisuutta (usko ihmiseen / oikeaan toimintaan ja ajatukseen ) ja shintolaisuutta joka on melko naturalistinen. Henkiolentojen ja niiden motiivien sekoittaminen arkeen lisää vain epäkäytännöllisyytta ja perusteettomia rituaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
40
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
29
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
10
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
8
Sulamisvedet uhkasivat rakennuksia Pudasjärven keskustassa – palomestari: "Vesi jo nurkkapielessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image