Ulkomaat

Nepalilainen nainen tukehtui kuoliaaksi "kuu­kau­tis­ma­jas­sa"

Pabitra Devi Jaisi (oik.) ja Sarada Jaisi joutuivat kuukautismajaan lastensa kanssa Mastamandalin kylässä Achamin alueella Nepalissa syyskuussa 2017. KUVA: NARENDRA SHRESTHA
Ulkomaat 4.2.2019 12:11
Ilkka Timonen

Kielletty perinne naisten karkottamisesta perheestä kuukautisten ajaksi elää edelleen Nepalin maaseudulla.

Nepalilainen 21-vuotias nainen tukehtui kuoliaaksi ikkunattomassa "kuukautismajassa" sytytettyään sinne nuotion pysyäkseen lämpimänä, kertoi poliisi BBC:n mukaan.

Parwati Bogatin löysi kuolleena Dotin alueelta hänen anoppinsa.

– Hän oli innoissaan seuraavasta päivästä, jolloin hänen kuukautisensa loppuisivat. Lapsiparka sulki silmänsä ikuisesti, kertoi Laxmi Bogati Kathmandu Postille.

Vain muutama viikko sitten äiti ja hänen kaksi lastaan kuolivat Nepalissa samanlaisessa majassa.

Paikallinen poliisi Lal Bahadur Dhami kertoi uutistoimisto AFP:lle, että "hänen epäillään kuolleen savun hengittämiseen ja tukehtumiseen koska hän sulki ikkunattoman majan oven ja sytytti lattialle tulen pysyäkseen yöllä lämpimänä".

Naisia pidetään epäpuhtaina

Nepalissa on ikivanha Chhaupadi-niminen tapa, jonka mukaan naisia, joilla on kuukautiset tai jotka ovat juuri synnyttäneet pidetään epäpuhtaina tai heidän pelätään tuovan huonoa onnea.

Heidät voidaan pakottaa nukkumaan kodin ulkopuolelle pystytetyissä majoissa tai navetoissa. He eivät saa koskea tiettyihin ruokiin, uskonnollisiin esineisiin tai miehiin.

Majat voivat olla yöllä hyvin kylmiä ja sinne joutuneet voivat kohdata myös väkivaltaa. Nepalissa on ollut useita tukehtumiskuolemia tällaisissa tapauksissa ja ainakin yksi teini-ikäinen tyttö kuoli käärmeen puremaan.

Nepal kielsi Chhaupadin vuonna 2005 ja siitä tuli rangaistava teko vuonna 2017. Se jatkuu kuitenkin yhä yleisenä maaseudulla.

Tammikuussa Bajuran alueella äiti ja hänen poikansa kuolivat kuukautismajassa, minkä seurauksena kyläläiset tuhosivat tällaiset majat.

Lain mukaan naisen kuukautismajaan pakottavalle voidaan antaa kolmen kuukauden vankeustuomio ja hän joutuu maksamaan 26 euron sakot.

MAINOS

Kommentoi

Maapallolla eletään ihan eri aikakausilla. Uskomatonta verrata vaikka japania nepaliin. Suurin jarru näyttää olevan usko yliluonnolliseen. Japanilaisethan ovat tyypillisesti sekoitus buddhalaisuutta (usko ihmiseen / oikeaan toimintaan ja ajatukseen ) ja shintolaisuutta joka on melko naturalistinen. Henkiolentojen ja niiden motiivien sekoittaminen arkeen lisää vain epäkäytännöllisyytta ja perusteettomia rituaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
13:59
Suuri määrä jäähdytysnestettä valui ympäristöön Kemin junarata-alueella
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image