Ulkomaat

Nepalilainen nainen tukehtui kuoliaaksi "kuu­kau­tis­ma­jas­sa"

Pabitra Devi Jaisi (oik.) ja Sarada Jaisi joutuivat kuukautismajaan lastensa kanssa Mastamandalin kylässä Achamin alueella Nepalissa syyskuussa 2017. KUVA: NARENDRA SHRESTHA
Ulkomaat 4.2.2019 12:11
Ilkka Timonen

Kielletty perinne naisten karkottamisesta perheestä kuukautisten ajaksi elää edelleen Nepalin maaseudulla.

Nepalilainen 21-vuotias nainen tukehtui kuoliaaksi ikkunattomassa "kuukautismajassa" sytytettyään sinne nuotion pysyäkseen lämpimänä, kertoi poliisi BBC:n mukaan.

Parwati Bogatin löysi kuolleena Dotin alueelta hänen anoppinsa.

– Hän oli innoissaan seuraavasta päivästä, jolloin hänen kuukautisensa loppuisivat. Lapsiparka sulki silmänsä ikuisesti, kertoi Laxmi Bogati Kathmandu Postille.

Vain muutama viikko sitten äiti ja hänen kaksi lastaan kuolivat Nepalissa samanlaisessa majassa.

Paikallinen poliisi Lal Bahadur Dhami kertoi uutistoimisto AFP:lle, että "hänen epäillään kuolleen savun hengittämiseen ja tukehtumiseen koska hän sulki ikkunattoman majan oven ja sytytti lattialle tulen pysyäkseen yöllä lämpimänä".

Naisia pidetään epäpuhtaina

Nepalissa on ikivanha Chhaupadi-niminen tapa, jonka mukaan naisia, joilla on kuukautiset tai jotka ovat juuri synnyttäneet pidetään epäpuhtaina tai heidän pelätään tuovan huonoa onnea.

Heidät voidaan pakottaa nukkumaan kodin ulkopuolelle pystytetyissä majoissa tai navetoissa. He eivät saa koskea tiettyihin ruokiin, uskonnollisiin esineisiin tai miehiin.

Majat voivat olla yöllä hyvin kylmiä ja sinne joutuneet voivat kohdata myös väkivaltaa. Nepalissa on ollut useita tukehtumiskuolemia tällaisissa tapauksissa ja ainakin yksi teini-ikäinen tyttö kuoli käärmeen puremaan.

Nepal kielsi Chhaupadin vuonna 2005 ja siitä tuli rangaistava teko vuonna 2017. Se jatkuu kuitenkin yhä yleisenä maaseudulla.

Tammikuussa Bajuran alueella äiti ja hänen poikansa kuolivat kuukautismajassa, minkä seurauksena kyläläiset tuhosivat tällaiset majat.

Lain mukaan naisen kuukautismajaan pakottavalle voidaan antaa kolmen kuukauden vankeustuomio ja hän joutuu maksamaan 26 euron sakot.

MAINOS

Kommentoi

Maapallolla eletään ihan eri aikakausilla. Uskomatonta verrata vaikka japania nepaliin. Suurin jarru näyttää olevan usko yliluonnolliseen. Japanilaisethan ovat tyypillisesti sekoitus buddhalaisuutta (usko ihmiseen / oikeaan toimintaan ja ajatukseen ) ja shintolaisuutta joka on melko naturalistinen. Henkiolentojen ja niiden motiivien sekoittaminen arkeen lisää vain epäkäytännöllisyytta ja perusteettomia rituaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

54
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
44
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
33
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
29
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
9
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image