Ulkomaat

Neil Young menetti kotinsa Kalifornian maas­to­pa­lois­sa ja kritisoi Donald Trumpia

Neil Young menetti kotinsa ja suutahti presidentti Donald Trumpin reaktioon Kalifornian maastopaloihin. KUVA: Steve Pope
Ulkomaat 12.11.2018 13:49
Ilkka Timonen

Youngin mukaan Trump uhmaa tiedettä kiistämällä, että historian pahimpien maastopalojen takana on ilmastonmuutos.

Kanadalainen, Yhdysvalloissa asuva laulaja/lauluntekijä Neil Young menetti kotinsa Kalifornian maastopaloissa, minkä jälkeen hän kritisoi presidentti Donald Trumpia.

Youngin mukaan Trump uhmaa tiedettä kiistämällä, että historian pahimpien maastopalojen takana on ilmastonmuutos.

Presidentti tviittasi lauantaina syyttäen Kaliforniaa "metsien väärästä hoidosta", minkä hän kertoi olevan maastopalojen takana. Hän antoi ymmärtää, että liittovaltion rahoitus vedetään pois, ellei tilannetta paranneta.

Young vastasi verkkosivuillaan, että "Kalifornia on haavoittuvainen – ei kuitenkaan huonon hoidon takia kuten DT (meidän niin kutsuttu presidenttimme) haluaisi meidän ajattelevan. Me olemme haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen vuoksi; äärimmäiset sääilmiöt ja meidän jatkuva kuivuutemme on osa sitä".

Palopäällikkö: Ilmastonmuutos osasyy

Los Angelesin palopäällikkö Daryl Osbo kertoi sunnuntaina Guardian-lehdelle, että ilmastonmuutos on kiistämättä osasyy siihen, että maastopalot ovat entistä pahempia. Osbyn mukaan ympäristön muutokset ovat pidentäneet palokautta koko osavaltiossa.

Young jatkoi: "Kuvitelkaa johtaja, joka uhmaa tiedettä sanoen että nämä ratkaisut eivät olisi osa hänen päätöksiään meidän puolestamme. Kuvitelkaa johtaja, joka välittää enemmän omista mukavista vaihtoehdoistaan kuin hän välittää niiden ihmisten joita hän johtaa. Kuvitelkaa epäkelpo johtaja. Nyt kuvitelkaa kelvollinen".

Young ei ole ainoa muusikko, jonka koti on mennyt maastopaloissa. David Bowien pitkäaikainen pianisti Mike Garson tviittasi lauantaina menettäneensä kotinsa ja studionsa. Lady Gaga jouduttiin evakuoimaan omasta kodistaan palojen vuoksi: "Istun tässä monien teidän kanssanne miettien, alkaako kotini liekehtiä".

Laulaja Rod Stewart tviittasi seuraavasti: "Kalifornia tarvitsee tuen ja rohkaisun sanoja, ei uhkauksia tai sormella osoittelua & syytöksiä". Myös laulaja Katy Perry syytti presidenttiä "täysin sydämettömästä reaktiosta".

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Maailman väestö, samoin kulutus sekä kaikenlainen luonnon ylirasittaminen sekä suoranainen saastuttaminen moninkertaistunut vajaassa sadassa vuodessa ja prosessin vauhti edelleen kasvava. Tällä varmasti vaikutusta myös ilmaston/ympäristön negatiiviseen muutokseen. Tämän faktan toteamiseen ei tarvita "oikeaa" puoluepoliittista suuntausta, tieteellisyyttä tai istuvan USA:n presidentin ilmiselvääkään pölijyyden tunnustamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei ole kyetty todistettavasti näyttämään toteen, että ihmisten aikaansaannokset vaikuttaisi mitenkään ilmaston muutokseen, joten väittämäsi ei ole fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisten 30-vuoden aikana hirmumyrskyjen määrä on Pohjois-amerikassa vähentynyt.
Olisiko ilmastonmuutosten syy?
Nykyihmiset haluavat asua keskellä kaupunkia luonnon keskellä niin alkaa oleen mahdoton yhtälö.
Tulikatkot asuinalueen viereen niin alkaa tulet pysyyn pois taloista.
Luonnon oma lannoituskonsti on polttaa metsää.
Niitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Jos ei ihminen sytytä niin luonto tekee sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään kaikkialla metsäpalot ovat suurimpia uhkia joten metsäpaloihin pitäisi varautua huomattavasti paremmin. Laivue sammutuslentokoneita olisi auttanut Kalifornian maastopaloissa erittäin paljon koska lentokoneet ovat ylivoimaisen tehokkaita. Amerikka käyttää sodan uhkaan yli 700 miljardia dollaria joten luulisi että rahaa riittäisi myös sammutuslentokoneisiin.

Sama hölmöys koskee myös Suomea ja Ruotsia joita uhkaa tulevina kesinä laajat metsäpalot koska poliitikot pelkäävät enemmän sotaa kuin metsäpaloja. Tämä hölmöys tulee maksamaan suomelle ja ruotsille satoja miljoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen ilmestymistä, tietyt jättiläiskokoiset puut olivat kehittäneet käpynsä sellaisiksi etteivät ne auenneet kuin metsäpalon jäljiltä jolloin maaperä oli suotuisa versojen kasvulle. Varmaan sekin on Trumpin vika...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet palot Kaliforniassa on sytytetty tahallaan mutta näitä tuhopolttaja on vaikea saada kiinni. Monet muusikot ja näyttelijät ovat avoimesti Trumppia ja konservatiiveja vastaan aina olleet sillä hyvin liberaalia porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maasto-/ metsäpaloilla ei ole ilmastonmuutoksen kanssa mitään tekemistä.
Aina on ollut näitä paloja, vaikkei ilmastonmuutos propagandaa ollut vielä keksitty. Ilmasto muuttuu jatkuvasti ja ihan ilman ihmisen toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston muutokset ovat kestäneet tuhansia jopa kymmeniä tuhansia vuosia. Nyt ilmasto on muuttunut ennätyksellisen paljon viimeisessä sadassa vuodessa, kiihtyen viimeisen 50 vuoden aikana. Sattuipa sopivasti teollistumisen kanssa samaan aikaan. Sattumaako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sään ääri-ilmöiden osalta maapallolla on itse asiassa ollut harvinaisen rauhallista viimeisen 30 vuoden ajan. Mikäli ääri-ilmiöt lisääntyvät, se johtuu siitä, että palataan ns. normaalitilanteeseen.
Sään ääri-ilmiöt eivät sinänsä ole lisääntyneet, mutta mediassa meuhkaaminen sen sijaan on. Jokainen ukkonen uutisoidaan etukäteen niinkuin olisi tulossa jotain ihan poikkeuksellisen kamalaa säätä.
Sään ääri-ilmöiden tuhojen kasvanut määrä ei johdu siitä, että ilmiö olisi voimakkaampi kuin ennen vaan siitä, että ihmiset rakentavat kiinno meren rantaviivaan ja kaupungeissa rakennetaan yhä tiiviimin. Asfaltoidut alueet eivät ime vettä kuten luonnon pellot, nurmikentät ja metsät. Siksi siellä ei tulvi vesi metrin korkeuteen. Iso osa tuhoista on siis ihmisen aiheuttamaa. Viemärit vetävät vain tietyn määrän vettä kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tiede ja politiikka sotketaan keskenään, niin joudutaan juuri tällaiseen sotkuun, missä tämän ilmastonmuutoksen kanssa nyt ollaan. Porukka on kohta toistensa kurkussa.

Teollinen vallankumous käynnistyi runsaat kaksisataa vuotta sitten. Koko ajan siitä lähtien ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet voimakkaasti. Viimeisen 20 vuoden aikana ilmakehään on päästetty neljäsosa (25%) koko teollisen aikakauden hiilidioksidipäästöistä. Tämä aika kattaa siis suunnilleen eletyn 2000 luvun. Ja miten ilmasto on tänä aikana lämmennyt...? Hmm...? EI JUURI OLLENKAAN!!!

Politiikka on todellakin ottanut niskalenkin tieteestä. :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsa näin. Hiilidioksidin määrä on moninkertaistunut, mutta koska tietokonemallien ennusteet lämpötilannoususta eivät toteutuneet, niin yhtäkkiä keksitiin, että lämpöä on varastoitunut merenpohjaan enemmmän kuin luultiin. Avain sana on "luultiin". Koko ilmastonmuutoshömppä perustuu luuloon. Tieteen kanssa sillä on hyvin vähän tekemistä.
Nyt meitä aletaan pelotella, että odottakaahan vain kun tämä mereen mystisesti sitoutunut lämpö pääsee irti, niin silloin meret kiehuvat. Unohda siis rantalomat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiede on siitä hieno asia, että se oppii. Kun lämpötilaennusteet eivät ole tarpeeksi tarkkoja, niihin löydetään tieteellisin keinoin (oletus, sen testaus, tulosten arviointi) uusia tekijöitä, joilla tarkkuutta saadaan parannettua. Ilmastonmuutoksen ennustaminen on äärimmäisen monimutkainen haaste, jossa varmasti tulee jatkossakin vastaan tekijöitä, joita ei osattu ottaa tarpeeksi hyvin huomioon. Se ei kuitenkaan vie ennusteiden arvoa, sillä ne ovat jatkuvasti parempaan suuntaan kehittyvä keino arvioida tulevaisuuden ilmastoa. Esimerkiksi IPCC:n mallit vuosilta 2000 ja 2006 ennustivat vuoden 2017 keskilämpötilan alle 10 prosentin virheellä.

Iihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on tieteellisesti todistettu ilmiö, jolle on lähes yksimielinen tuki tiedemaailmassa. Sitä tukevat valtavat määrät tieteellisiä tutkimuksia. Se ei ole hömppää, mutta sen kieltäminen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos kun ei ole todistetusti pystytty toteen näyttämään ja siitä on yksimielinen tuki tiedepiireissä. Ja tämä on fakta, joten miksi tukeutua tuollaiseen valheeseen? Minä kerron. Siksi, koska he jotka väittävät ihmisten edesauttavan ilmastonmuutosta eivät kykene väitettään todistamaan ja siksi valheella yritetään jälleen peittää totuus.
Ja 10 prosentin virhe on aivan liikaa ollakseen edes ennustus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NASA:n mitausten mukaan maapallon keskilämpötila vuonna 1997 oli 0,32 astetta vuoden 1973 keskilämpötilaa korkeammalla. Vuonna 2017 lämpötila oli 0,79 astetta vertailuvuotta -73 korkeammalla. Sen verran ilmasto on viimeisen 20 vuoden aikana lämmennyt -- 0,47 astetta. Tämä on liki puolet enemmän kuin sitä edeltäneiden 24 vuoden aikana.

Tiede huutaa poliitikoille ja yhtiöille "tehkää jo jotain, idiootit!"
Meidän harmiksemme he eivät tunnu kuuntelevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa myös huomioida se, että NASA mittaukset on huijausta ja syy on erittäin yksinkertainen.
Ei aina pidä uskoa vain yhteen mittaukseen ja tahoon, vaan kannatta vertailla useampaa tulosta keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorry, mutta en edelleenkään mene tuohon propagandaan eli todella vähäistä tietoa sinulla aiheesta, joten yritä parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän se "oikea metsähoito" Trumpin mielestä sitten olisi? Parturoidaan kaikki metsät maan tasalle, niin ei tule metsäpaloja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopiviin paikkoihin voisi parturoida kaistaleita, jotka estävät tulen leviämisen. Pitäisi myös tutkia, mikä palot aiheuttaa. Trump sanoi, että sähköverkosto on aataminaikuista, joten sen uusiminen vähentäisi tulipaloja, jotka leviävät metsiinkin.
Trump on voinutkin kertoa "oikeanlaisesta metsänhoidosta", mutta mediahan ei meille sitä kerro. Saamme erittäin väritettyä uutiskerrontaa. Siksi kannattaa välillä mennä suoraan tiedon lähteeseen (jos vain kielitaito riittää) ja katsoa mitä siellä oikein sanottiin. Ja sitten verrata miten suomalainen mediaväki tulkitsee sen meille. Joskus on vaikea uskoa, että puhutaan samasta asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image