Ulkomaat

Naton par­la­men­taa­ri­ses­sa yleis­ko­kouk­ses­sa oleva Ilkka Kanerva: "Ei täältä Turkin toimille ylenpalttista suosiota taida löytyä"

Koillis-Syyrian Ras al-Einin kaupungista nousi sankka savu Turkin pommitusten jäljiltä lauantaina. Kuva on otettu Turkin puolelta. KUVA: ERDEM SAHIN
Ulkomaat 13.10.2019 14:52
Anna Kilponen

WP: Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset epäilevät Turkin tulittaneen perjantaina Yhdysvaltain tukikohtaa tahallisesti.

Lontoossa koolla olevassa Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa Turkin hyökkäys Syyriaan noussee esiin maanantaina, arvelee Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Turkin sotatoimet Syyriassa ovat puheenaihe myös Lontoossa parhaillaan koolla olevassa Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa, vaikka sitä ei ole virallisille asialistoille sellaisenaan ehdittykään sisällyttää.

– Täällä käsitellään koko kansainvälisen politiikan kirjoa, kaikkia akuutteja kriisejä aseriisunnasta Ukrainan tilanteeseen. Ei voi kuitenkaan sanoa, että Turkki olisi täällä hallitseva teema, Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kommentoi Lännen Medialle Lontoosta.

Kanervan mukaan kokouksessa käsitellään maanantaina ajankohtaisia kansainvälispoliittisia kysymyksiä, ja hän arvelee, että Turkin tilanne nousee tuolloin esiin. Maanantaina paikalle saapuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Nato ei ole toistaiseksi tuominnut Nato-maa Turkin toimia Syyriassa.

– Stoltenberg on vieraillut Turkin Ankarassa perjantaina, joten olettaisin, että hän käsittelee asiaa myös puheessaan. Katsotaan, miten hän asian muotoilee, se on mielenkiintoista.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) on parhaillaan Lontoossa Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Hänen mukaansa Turkin tilanne on jo noussut esiin käytäväkeskusteluissa.

Turkin toimet ovat kuitenkin Kanervan mukaan nousseet jo esiin käytäväkeskusteluissa.

– On selvää ja ymmärrettävää, että tapahtumien ilmapiiri heijastuu myös tänne. Ei täällä Turkin toimenpiteille ylenpalttista suosiota taida löytyä, mikäli käytäväkeskusteluista voi päätellä.

Naton parlamentaarinen yleiskokous (Nato Parliamentary Assembly) ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa, mutta yleiskokous voi antaa Natolle suosituksia.

Turkin epäillään tulittaneen tahallisesti Yhdysvaltain tukikohtaa

Washington Postin (WP) mukaan Yhdysvaltain entiset ja nykyiset turvallisuusviranomaiset epäilevät Turkin tulittaneen perjantaina tahallisesti Yhdysvaltain tukikohtaa Syyriassa. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei kuitenkaan loukkaantunut Kobanin alueelle suuntautuneessa tykistötulituksessa.

Amerikkalaisjoukot joutuivat poistumaan tukikohdastaan, mutta palasivat sinne jälleen lauantaina.

– Emme ikinä tekisi tällaista liittolaisillemme, kuvailee Pohjois-Syyriassa oleva amerikkalaisupseeri tykistötulitusta Washington Postille.

Yhdysvaltalaisviranomaiset epäilevät, että Turkilla on suunnitelmia ottaa laajempia alueita haltuunsa Syyriassa ja että se pyrkii toimillaan pakottamaan yhdysvaltalaisjoukot kauemmaksi Syyrian ja Turkin väliseltä raja-alueelta.

Turkin puolustusministeriö tiedotti perjantaina, että se ei tulittanut amerikkalaisia tahallisesti, vaan se puolusti tukikohtaansa kurdien hyökkäykseltä.

Yhdysvaltain viranomaiset puolestaan kertoivat Turkin lopettaneen tulituksen sen jälkeen, kun Yhdysvallat huomautti Turkille iskun kohdistuneen liian lähelle amerikkalaistukikohtaa.

Turkin keskiviikkona aloittamat hyökkäykset ovat kohdistuneet Syyrian kurdialueelle rajakaupunkeihin ja keskittyneet noin sadan kilometrin säteelle Kobanin länsipuolella. Yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat, että Turkilla on suunnitelmia ottaa haltuunsa isompia alueita Syyriasta.

MAINOS

Kommentoi

Hehheh... Mitähän nämä "entiset turvallisuusviranomaiset" joihin tässäkin uutisessa viitataan oikein ovat? Luulisi että jos tukikohtaa pommitetaan, tietoa tästä ei tarvitsisi kaivaa vaikka tukikohdan entiseltä, eläkkeelle jääneeltä talonmieheltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt järki käteen ja unohetaan koko nato 50 vuodeksi. Kaikki se energia voidaan laittaa esimerkiksi kansanterveyteen, liikuntaan. Kukaan ei halua liittyä järjestöön, joka hyökkää täysin puolustuskyvytöntä Syyriaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos Naton pääsihteeri asiasta huomenna jotain lausuu, niin on mielenkiintoista kuulla, vai mitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta suomalaisia matkailijoita Turkin kansanmurha ei näytä hetkauttavan, siilä uutisten mukaan matkat Turkkiin ovat loppuunmyytyjä. Tässä taas nähdään suomalaisten turhakematkailijoiden arvojärjestys asioiden suhteen. Ensin minä, sitten minä ja vielä kerran minä. Ihmishenget ja ilmaston saastuttaminen lentomatkustamalla ei kosketa, kunhan itse pääsee lomailemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkin toimilla on vähintään epäsuora lupa Trumilta ja Yhdysvaltojen hallinnolta, ei tämän pitäisi olla mikään yllätys kellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista on kuulla NATOn kannanotto. Arvelen että, NATOssa ei reagoida tunteella, vaan huomioidaan turvallisuuspoliittisena faktana. Toki hieman pahoitellaan ja pyydetään välttämään siviiliuhreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä luetun ymmärtäminen?

Jutussa sanotaan, että "Naton parlamentaarinen yleiskokous (Nato Parliamentary Assembly) ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa, mutta yleiskokous voi antaa Natolle suosituksia."

Selkosuomeksi: Kokous ei ole osa Natoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos ei ole suoraan Naton kokous on kuitenkin natoa nuoleskeleva ja kumartava kokous.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Turkkia ei rangaista sotilaallisella iskulla kuten USA mielellään rankaisee kaikkia muita koko maailman katsoessa muualle? Katsotaanko joidennin maiden tekemisä ihmisoikeusrikoksia läpi sormien?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaus: Populistien sankari, Donald Trump, tämän muni ihan yksin omilla valtaoikeuksillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos usa olisi jäänyt , olisi sanottu, mitä se maailman poliisi siellä tekee.
Nyt kun vetäyty, ollaan tumput suorana odottamssa apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei USA muninut vaan Trump muni. Trump, Putin ja Erdogan ovat elo- ja syyskuussa tavanneet ja keskustelleet useita kertoja puhelimessa. Vuodot näistä keskusteluista herätti epäilyksiä jo elokuussa ja nyt tiedetään mitä keskusteluissa puhuttiin ja päätettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on jo Naton erityisjäsen joka turvaa Suomen loemassa olon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sotahommista perusta, mutta mitä se Kanerva Nato kokouksessa tekee? Tietääkseni Suomi ei ole Natomaa, pysyisi Ike vain puutarhanhoito hommissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Naton parlamentaarinen yleiskokous (Nato Parliamentary Assembly) ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image