Ulkomaat

Naton pääsihteeri: Trumpin viesti on kuultu selvästi, liittolaiset ovat sopineet kak­sin­ker­tais­ta­van­sa vaivannäkönsä

Ulkomaat 12.7.2018 16:20 | Päivitetty 12.7.2018 17:06
STT

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuuttaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sanoman puolustusmenojen kasvattamisesta tulleen puolustusliiton jäsenille selväksi "kuuluvasti ja selkeästi".

Stoltenbergin mukaan Trumpin vaatima puolustusmenojen kasvattaminen on jo käynnissä. Naton jäsenmaat ovat asettaneet yhteiseksi tavoitteekseen puolustusmenojen kasvattamisen kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. 29 jäsenvaltiosta 8 on saavuttamassa tavoitteen tänä vuonna.

- Tänään liittolaiset sopivat yhteisesti kaksinkertaistavansa vaivannäkönsä. Kaikki liittolaismaat ovat sitoutuneita puolustusliittoon. Nato on hyväksi Euroopalle ja hyväksi Amerikalle. Kaksi maailmansotaa ja kylmä sota osoittivat, että olemme vahvempia yhdessä kuin erikseen, Stoltenberg kertoi lehdistölle.

Presidentti Trump esitti vielä keskiviikkona, että Nato-maiden tulisi kasvattaa puolustusmenojaan peräti neljään prosenttiin bkt:stä, ja että kahden prosentin tavoite pitäisi toteutua välittömästi, ei vasta vuoteen 2024 mennessä.

Trumpin vaatimista uusista, konkreettisista tavoitteista ei pääsihteerin puheiden perusteella kuitenkaan ole sovittu.

"Keskustelu tehnyt Natosta vahvemman"

Stoltenbergin lehdistötilaisuus järjestettiin sen jälkeen, kun jäsenvaltiot olivat kokoontuneet ylimääräiseen tapaamiseen, jonka aiheeksi kerrottiin puolustuskulujen taakan reilu jakautuminen. Pääsihteeri ei kuitenkaan suostunut avaamaan toimittajille selkeästi sitä, miksi ylimääräinen tapaaminen järjestettiin.

- Meistä kaikista tuntui siltä, että tarvitsimme ylimääräistä aikaa saattaaksemme loppuun keskustelun taakan jakamisesta. Meillä oli hyvä keskustelu, jossa on päästy johtopäätöksiin ja vahvistettu sitoutumisemme sijoitusten kasvattamiseen. Uutta rahaa on jo tulossa puolustukseen, Stoltenberg sanoo.

Trumpin aggressiivisesta tyylistä huolimatta pääsihteeri vakuutteli, että puolustusliiton jäsenten suhteet ovat entistä vahvempia.

- Meillä oli rehellinen ja avoin keskustelu, joka on tehnyt Natosta vahvemman. Meillä on uusi ymmärrys puolustukseen sijoittamisen kiireellisyydestä.

Stoltenbergin mukaan Trumpin ärhäkkä käyttäytyminen kokouksessa ei ole syönyt puolustusliiton jäsenmaiden luottamusta siihen, että tarvittaessa Yhdysvallat tulisi auttamaan jäsenmaita sotatilanteessa.

- Liittolaismaiden välillä on näkemyseroja. Se ei ole ongelma, kunhan yhteisymmärrykseen päästään. Nato on tämän kokouksen jälkeen yhtenäisempi kuin ennen sitä, Stoltenberg sanoi.

Media: Trump uhkasi lähdöllä, jos puolustusmenot eivät kasva

Päiväkausia Nato-maiden alhaisia puolustusbudjetteja arvostellut Trump kertoi aiemmin pidetyssä lehdistötilaisuudessa olevansa lopulta tyytyväinen kokoukseen, jossa saavutettiin hänen mukaansa merkittävää edistystä.

Trumpin mukaan kaikki maat ovat luvanneet kasvattaa sitoumustaan puolustusmenojen kasvattamiseksi. Yhdysvaltain presidentti toisti ajatuksensa, että lopullisen tavoitteen tulisi olla neljä prosenttia bkt:stä.

Trump järjesti tiedotustilaisuuden vain vähän sen jälkeen kun useat tiedotusvälineet olivat kertoneet amerikkalaispresidentin uhanneen muita liittolaisia lähdöllä. Saksalaisen DPA:n mukaan Trump oli uhannut Yhdysvaltojen lähtevän omille teilleen, jos muut sotilasliiton maat eivät lisää heti puolustusmenojaan sovitulle tasolle.

Tiedotustilaisuudessa Trump sanoi, että olisi voinut vetää maansa sotilasliitosta. Trumpin mukaan se ei kuitenkaan ole nyt tarpeen, kun jäsenmaat lupasivat lisätä panostustaan.

MAINOS

Kommentoi

Kiva seurata kun Trump laittaa porukkaa vastaamaan sopimuksistaan. Selkärankaa pitää olla eikä vain jatkuvaa selittelyä ja periksiantamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image