Ulkomaat

Naton pääsihteeri: Olen varma, että USA on sitoutunut Naton tur­va­ta­kui­siin

Ulkomaat 9.11.2016 12:21 | Päivitetty 9.11.2016 15:41
STT, Kaleva

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo olevansa varma, että Yhdysvallat on vastaisuudessakin sitoutunut Naton turvatakuisiin ja Euroopan turvallisuuteen.

Stoltenberg rauhoitteli Yhdysvaltain vaalituloksen vaikutuksia tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin sen jälkeen kun hän oli tavannut Naton päämajassa vierailevan presidentti Sauli Niinistön.

Syynä erityisesti Baltian maissa syntyneeseen huoleen ovat presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin puheet, joiden mukaan Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi Baltian maita, joiden puolustus tukeutuu vahvasti sotilasliitto Natoon. Myös Trumpin Venäjä-kommentit huolestuttavat. Trump on puhunut muun muassa Krimin valtauksesta ymmärtävään sävyyn.

Naton tilanne mietityttää Virossa

Viron parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson sanoi Viron yleisradioyhtiölle, että turvallisuuspolitiikan suhteen kysymysmerkkejä on nyt paljon ja Viro on tuntemattomalla alueella.

Mihkelson korosti, että asiat selkiintyvät, kunhan Trump valitsee esimerkiksi ulko- ja puolustusministerinsä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Sven Mikserin mukaan Virossa toivotaan, ettei Trump presidenttinä toteuta ihan kaikkea kampanjan aikana lupaamaansa.

- Yleensä Virossa on toivottu, että uusi presidentti pitää kiinni lupaamastaan, mutta nyt on valitettavasti päinvastoin, Mikser huokaisi.

Mikser lisäsi, että niin kauan kuin Trumpin ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta ei ole selvyyttä, Venäjällä ja presidentti Vladimir Putinilla on mahdollisuus "kokeilla rajoja" ulkopolitiikassa.

Erkki Bahovski, virolaisen Diplomaatia-lehden päätoimittaja, on Mikserin kanssa samaa mieltä.

- Me emme tiedä jatkaako Nato sitä politiikkaa mistä Varsovassa sovittiin tänä vuonna eli Yhdysvaltain armeijan tuloa tänne, ei vain Baltiaan vaan myös Puolaan ja Romaniaan.

"Venäjä voi testata Viroa"

Bahovskin mukaan myös Viron sisäpoliittinen tilanne tuo lisää epävarmuutta. Maahan valittiin lokakuussa uusi presidentti, ja keskiviikkona sen hallitus kaatui.

- Venäjä varmasti haluaa testata sekä Viroa että Yhdysvaltoja ja ehkä myös Suomea sillä aikaa kun Yhdysvalloissa ei ole kunnon hallitusta moneen kuukauteen.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhde tulevaisuudessa mietityttää virolaisia, Bahovski kertoo.

- Trump on sanonut, että haluaa tavata Putinin jo ennen kuin vannoo valansa. Kysymys onkin siitä, mitä maat sopivat, esimerkiksi vetäytyvätkö amerikkalaiset joukot Baltian maista tai vähentävät vahvuuttaan tai siitä, luopuuko Yhdysvallat sanktioista Venäjää vastaan.

Toisaalta Viro on täyttänyt Naton vaatimuksen puolustusmenojen osuudesta verrattuna bruttokansantuotteeseen, Bahovski muistuttaa.

- Tähän asti Venäjän ykkösvihollinen on ollut Yhdysvallat, mutta jos maiden suhteet muuttuvat paremmaksi, ketä Venäjä sitten pitää ensisijaisena syypäänä ongelmiin, Bahovski kysyy.

"Vahvat suhteet USA:han paras ratkaisu"

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics kuitenkin toppuutteli huolta Baltian tulevaisuudesta.

- Meidän ei pitäisi liioitella asioita tai panikoida tällä hetkellä. Emme tiedä, keitä uuden hallinnon avainasemiin Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriöissä nimitetään, Rinkevics sanoi.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite puolestaan ilmoitti, että Liettua aikoo työskennellä aktiivisesti yhdessä Yhdysvaltain uuden hallinnon kanssa niin Natossa kuin muissakin kansainvälisissä järjestöissä.

- Vahvat suhteet Yhdysvaltain ja Euroopan välillä ovat paras vastaus geopoliittisiin haasteisiin.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
19:31
Kevään valmistujaisjuhlille etsitään uutta ajankohtaa – pääsykokeet halutaan yhä järjestää normaaliaikataulussa
19:20
Päivän kotoiluvinkki: Vaihda multa viherkasville ja kasvata itse minipaprikoita tai chilejä
19:16
Vainajaa ei enää pääse katsomaan ennen siunaamista – hautajaisissa kymmenen henkilön ylärajasta voidaan joustaa, muissa kirkollisissa tilaisuuksissa raja on tiukempi
19:04
Suomen kansalaisia on jumissa Venäjällä – helsinkiläinen Alla Stepanova odottaa viranomaisilta päätöstä, joka mahdollistaisi kaksoiskansalaisen paluun kotiin Tilaajille
19:00
Oulu Sinfonian käyrätorvisti Pasi Salminen harjoittelee korona-aikana kotonaan, koska "koripalloilijoille loistavalla 70 prosentin osumatarkkuudella muusikosta ei tule miljonääriä, vaan työtön" Tilaajille
18:36
Putin lupasi venäläisille palkallista koronalomaa kuun loppuun – auki jäi, mistä rahat palkanmaksuun otetaan
56
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
52
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
38
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
35
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
33
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
29
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
27
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image