Ulkomaat

Naton isän­tä­maa­so­pi­mus tarkoittaa so­ti­la­syk­si­köi­den avustamista

Ulkomaat 27.8.2014 19:39
STT

Isäntämaatuella tarkoitetaan tukea, jota maa antaa alueelleen tuleville sotilasyksiköille. Tukea voidaan antaa kriisi- tai harjoitustilanteessa tai ympäristökatastrofien yhteydessä.

Tuki pitää sisällään muun muassa yksiköille toimitettavan ruoka- ja polttoainehuollon.

Presidentti Sauli Niinistö ja ulkopoliittinen ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi allekirjoittaa isäntämaasopimuksen Naton kanssa.

Suomen ja Naton välisessä yhteisymmärryspöytäkirjassa sovitaan siitä, millaista konkreettista apua kriisi- tai  harjoitustilanteessa annetaan.

Sopimus ei kuitenkaan velvoita kumpaakaan osapuolta antamaan tai vastaanottamaan apua ja joukkoja. Suomi päättää itse, ryhtyykö se toimintaan, jossa isäntämaatukea annetaan.

Suomi ei myöskään sitoudu ottamaan Suomeen vieraita joukkoja tai sallimaan kauttakulkua.

Suomi on jo antanut isäntämaatukea esimerkiksi Suomessa järjestetyissä kansainvälisissä sotaharjoituksissa. Isäntämaatukea voidaan antaa myös esimerkiksi ympäristökatastrofin yhteydessä.

Kansainvälisessä puolustusyhteistyössä toimintamallit perustuvat Naton standardeihin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Kiitos että uutisoitte tämän, mutta mikä on uutisessanne tarkoitettu "kriisi"? Ettekö olisi voineet sanoa "sotilaalliset toimet" kuten isäntämaasopimuksessa sanotaan? Sopimushan kattaa myös sodat: sopimuksen mukaan Suomen tulee avustaa myös sotaa käyviä NATO-maita kykynsä mukaan. Oliko liian kuuma peruna sanoa asia kuten se on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valassa kehoitetaan myös ilmoittamaan jos huomaamme olevan jotain tekeillä yhteikuntarauhan rikkomiseksi. Kenelle ilmoitetaan, jos omat päättäjät rikkovat sitä rauhaa? Kysympähän vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että NATO isäntämaasopimuksen sisältö on monille täysin tuntematon tai sitten väärää tietoa jaetaan tarkoituksella. Isäntämaasopimuksessa enimmäkseen määritellään erilaisia logistisia asioita, joita tulisi eteen, jos tai kun muiden NATO-maiden joukkoja olisi Suomessa syystä tai toisesta. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa ulkomaisille joukoille tarjottavien palveluiden kuten ruoka, polttoaine, majoitus, jne, jne hinnoittelu. Sopimus ei millään tavalla käsittele sellaisia asioita kuten miksi ja millä ehdoilla esim. ulkomaisia joukkoja tulisi Suomeen. Kannattaisi ihan itse lukea koko sopimus läpi huolellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Nato ei hyökkää, se toimiin USA:n puskurina ja likaisten sotien jälkipyykin maksajiina ja vartioijina, kuten mekin olemme tukeneet Afganistanin maata sadoilla miljoonilla ja siellä vain huumetuotanto kasvaa ja kasvaa.
Usa oli 74 eri sodassa viime vuonna kongressin oman tutkimuksen mukaan, ja maalla on sotavuosia enemmän kuin sen itsenäisyysvuosia on, joten kyllä Natoa tarvitaan turvaamaan USA:n valtatavoitteita.
Nato on kuin koulukiusaajan kaverijengi joka mahdollistaa pahan pojan etsiä aina uusi kiusattava ja hakattava, tällä kertaa vastassa on kuitenkin katujen kasvatti ja voi oikeasti käydä huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO on hyökännyt monta kertaa. Kosovon ja Afganistanin sodassa se hyökkäsi ilman YK:n lupaa. Bosnian ja Libyan sodassa sillä oli YK:n lupa hyökätä. Libyassa se käytti YK:n lupaa karkeasti väärin ja alkoi sodan Libyan armeijaa vastaan. Siitä syystä Venäjä ja Kiina eivät enää suostuneet samaan Syyriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorry kokoomuksen pojat ja tytöt, teihin on vähän vaikea luottaa jos viitsii tutkia sitä miten euro otettiin tämän maan valuutaksi. Kuukkeliin vaikka ( laiton euro ) sanat.
Kepulaiset taas voivat tutkia aihetta Sokli, niin tekee sekin kipeää. Ja me kaikki muistamme Otawan sopimuksen jonka aloittivat demarit ja viimeisteli Kokoomus. Siinä meni toista miljoonaa puolustusasetta tuhottavaksi, sinä veronmaksajaraukka maksoit tuhoamiskulutkin.
100 miljardia velkaa ja takaamme holtittomia välimeren maiden velkajuhlat, ja nyt vielä Nato saa ammukset ja satamat ja jopa lääkinnän täältä? Miksi te ette aja meidän etuamme, puolueeton maa ei joudu heti ensi-iskujen kohteeksi.
Isäntämaasopimus,,,, taitaa olla NATO se isäntä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

The Guardian-lehti 27.8.14 Suomi ja Ruotsi vahvistavat siteitään Natoon
... "Nato-jäsenyyden ja ei-jäsenyyden ero on hiuksenhieno", sanoo Ruotsin puolustusministeri Karin Enström uutistoimisto Associated Pressille.
"Olemme aktiivinen Naton kumppani ja haluamme syventää kumppanuuttamme Naton kanssa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei suunnittele hyökkäystä Venäjälle, mutta jos se tekee sopimuksen, että Suomen aluetta ja ilmatilaa saa käyttää hyökkäyksessä Venäjää vastaan, olemme samassa tilanteessa kuin syksyllä 1940, jolloin natsi-Saksan joukoille sallittiin kuljetukset Pohjanmaan satamien ja natsien miehittämän Norjan pohjoisrajan välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, valitettavasti silloin meitä ei auttanut kukaan muu kuin natsi-Saksa, koska Brittilä ja Jenkkilä olivat itse asiassa Neuvostoliiton liittolaisia. Näillä näkymin ei kyllä pääse käymään niin, että Venäjällä olisi mitään haluja olla yhteistyössä lännen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomea olen sotilasvalassani sitoutunut puolustamaan. Amerikan intresseistä ei silloin ollut puhetta. Sen aikaisen Suomen koin puolustamisen arvoiseksi, nyt ei ole sen aikainen Suomi vaikka joku muuta väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjäkin toteuttaa "isäntämaa periaatetta Ukrainan separatistien suhteen huoltaen heitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin sopimus NATOn kanssa on parempi kuin ei mitään! Suomen reservin tulee olla uskottavalla koulutustasolla ja 700 000 henkilön suuruinen, vaikka olisimme NATOn täysjäsen! Todellisuudessa suomalainen sotilas puolustaa lapsi-
amme, naisiamme ja vanhuksiamme, alueemme koskemattomuutta poikkeusoloissa. Turha räksytys ei edistä mitään!!! Tosin Suomessa on sananvapaus. Siis hyvä maa, jota kannattaa puolustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläkin hetkellä etelä-Suomessa on käynnissä Northern Coasts 14 -harjoitus, jossa on paljon Nato-joukkoja. Saksalaisia. Tällainen sopimus on välttämätön harjoitustoiminnan mahdollistamiseksi.

Ja historiaa huonosti tunteville voisi sanoa, että yhdessäkään sodassa koskaan emme ole olleet yksin. Aina on ollut tukea. Emme osanneet sotia edes sisällissotaa yksin. Ja kylmässä sodassakin oltiin niin lähellä neuvostoliittoa, ettei tiedä missä suomalainen kieli loppui ja Breznevin takaus alkoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi teki koko kylmän sodan ajan tiedusteluyhteistyötä Jenkkilän kanssa. Neukkulan kanssa tehtiin kaikenlaista kauppaa ja vähän koulutettiinkin venäläisiä siviilipuolella rahaa vastaan, mutta mitään sotilaallista tai tiedusteluyhteistyötä ei tehty heikäläisten kanssa. Eikä silloinkaan ollut mikään arvoitus, millä rajalla oli Suomen puolustuksen painopiste. Jos kylmästä sodasta olisi tullut kuuma, ei olisi ollut mitään epäselvyyttä siitä, mistä suunnasta meidän vihollisemme olisivat marssineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- Oma maa, omat sotilaat ja aseet. Toisen sotilaat ja aseet omalla maalla tarkoittaa miehitystilannetta. Tämän tietää jokainen maanomistaja. Hieman sama tilanne kuin joku toinen tulisi omalle pellolle tai metsään kertomaan kuka maan omistaa. Perukaa maanomistajat puolustusvoimilta lupa käyttää maata harjoituksissaan kun eivät enää aja maansa etua. On parempi olla ystäviä muiden kanssa, mutta hoitaa päätös sodasta itsenäisesti ja pitää maan puolustuskyky yllä. Aseet voi osoittaa milloin länteen tai itään aina tilanteen mukaan. Nyt ollaan sitoutumassa johonkin mikä johtaa pois puolueettomasta itsenäisestä Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotilasvalassani olen lupautunut puolustamaan isänmaani koskemattomuutta, joten alkaa tulla pikkuhiljaa olla aika lunastaa lupauksia, jos tänne pukkaa ulkovaltojen sotilaita. Ps. lukekaapa sotilaspassinne viimesivuilta mitä sinne on painettu. Koskee niitä passeja, jotka on annettu vanhemmille jääkäreille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton puolesta tai vastaan: kysyttiinkös tätä asiaa kansalta? Perustuslaki sanoo "Valta kuuluu kansalle. Sitä valtaa käyttää kansan vaaleilla valitsema eduskunta". Onko siten vain kansan oma syy kun uskoo äänestämiseen ja poliitikkoihin aina, iankaikkisesti ja aamen kuin joulupukkiin tuli mikä tuli? Nyt vain tulee NATO, ja syyn sille voi ainakin osittain ulkoistaa juuri sinulle. Niinkö?

Koska itse en ole enää aikoihin äänestänyt en ole siten siis enää valtuuttanut käyttämään tuota omaa osastani vallasta ketään seuraavista: epäilyttävää rikollista, valehtelijaa, huijaria, sivistymätöntä, häikäilemätöntä, ahnetta sikaa, vähä-älyistä tai muuten kyvytöntä ja epäpätevää. Näin ollen en kuulu NATOon ellei myöhemmin huvita, koska en ole ymmärtääkseni antanut sellaiseen valtakirjaani eli äänestänyt. Kaikki muu lätinä on perustuslaillista rikosta tai rikoksen tekijän suojelemista. Ylipäänsä hoidan itse oman elämäni ja asiani, ja niin ettei minua tarvitse toisen edustaa - postipaketin noutoon voin tehdä valtakirjan ellen millään itse ehdi. Sitäkään en tekisi kelle tahansa arveluttavalle hyypiölle.

Jos Suomi liittyy NATOn jäseneksi - virallisesti eikä vain sanoja vääristäen - lakkaavat velvollisuuteni tätä yhteiskuntaa kohtaan lopullisesti. Se toinen osapuoli muutti silloin "sopimuksensa" ehdot yksipuolisesti jolloin "sopimusten" tapana on raueta ellei hyväksyntää muutoksille saada. Joku jankuttaa vieläkin sitä kuinka Suomi on hyvä maa, kai mikään ei sitä naiivia, kritiikitöntä lapsen uskoa, halua uskoa - tai menneessä ajassa elämistä - muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole vissiin oikein sisäistänyt demokratian ideaa. Osallistumisesi kannalta on aivan sama äänestätkö vai et, koska kummallakin tavalla vaikutat lopputulokseen. Jättämällä äänestämättä annat suhteellisen äänen niille, jotka ovat kanssassi eri mieltä. Jos tällainen järjestelmä ei kelpaa, niin vaihtoehtoja on kaksi: Muutat jonnekin diktatuuriin, jossa ei äänestetä tai korkeintaan teatterin vuoksi, tai sitten lähdet itse politiikkaan ja yrität purkaa demokratian sisältä päin (onnistuihan Putinkin). Kaikki muu on pelkkää itkua vailla merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin Lennoston yhteiset harjoitukset Ruotsin ja eri natomaiden kanssa pohjoisessa ovat jo normaalia koulutusrutiinia. Pitäiskö lopettaa? Mikä on muuttumassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image