Ulkomaat

Nasa pyrkii takaisin Kuuhun vuonna 2024 – tu­le­vai­suu­den­suun­ni­tel­mis­sa siintää pysyvämpi tukikohta

Maannousu Kuusta nähtynä. Nasan suunnitelmiin kuuluu uusi kuulento Kuun etelänavalle vuoteen 2024 mennessä. Rahoitus on vielä auki. KUVA: NASA HANDOUT
Ulkomaat 20.7.2019 10:00
Joonas Kuikka, Reuters

Kuun etelänavalla on kraatteri, jossa on mahdollisesti havaittu jäätynyttä vettä. Auringonvaloa aurinkopaneeleille on kraatterin reunalla saatavilla lähes ympäri vuoden.

Yhdysvaltain kansallinen avaruushallinto Nasa pyrkii palaamaan Kuuhun vuonna 2024. Tarkoitus olisi laskeutua tutkimaan Kuun etelänapaa, josta on mahdollisesti löydetty jäätä.

Jäästä sulatettu vesi mahdollistaisi joskus tulevaisuudessa laajemman tukikohdan perustamisen Kuuhun tarjoten elämän nesteitä ja ilmakehän aineksia. Kuussa kiinnostaa erityisesti etelänavan Shackleton-kraatteri, jonka pohjalla oleva jää on säilynyt ikuisessa varjossa. Toisaalta kraatterin reunalla paistaa aurinko lähes 90 prosenttia vuodesta, joten se olisi ihanteellinen paikka tukikohdan aurinkopaneeleille.

Nasan on tarkoitus tehdä yhteistyötä Euroopan avaruusjärjestö Esan kanssa rakettia rakentaessa. Ongelmana on kuitenkin rahoitus. Tiukka aikataulu johtuu Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin halusta saada kuulento onnistumaan mahdollisen toisen kautensa loppuun mennessä. Kongressi ei ole välttämättä yhtä innostunut kalliista suunnitelmasta.

Useat avaruusvallat pyrkivät Kuuhun

Samaan aikaan muutkin suurvallat, kuten Kiina ja Venäjä, suunnittelevat omia miehitettyjä lentojaan Kuuhun. Ensi vuosikymmen voi kuitenkin olla optimismia. Kiinakin haaveilee kuutukikohdasta, Intia taas pyrkii tulemaan mukaan miehittämättömään kuututkimukseen.

Avaruusvalloilla on yhteinen kuuasemahanke ensi vuosikymmenellä. Avaruusasema kiertäisi ellipsirataa Kuun ympärillä käyden välillä pinnan lähellä. Tämä mahdollistaisi Kuussa käynnin säännöllisesti ja aiempaa halvemmin. Mukana ovat Nasa, Esa, Kanada, Japani ja Venäjän Roscosmos.

Kuutukikohtakokemuksia tarvitaan Marsissa

Kuusta seuraava askel on valmistautua miehitettyihin Mars-lentoihin. Mars vaatii kuitenkin tukikohdan perustamiskokemuksia Kuusta, sillä Marsiin lento kestäisi vähintään seitsemän kuukautta ja paluumatkalle voisi lähteä aikaisintaan kahden vuoden kuluttua saapumisesta. Kuun raaka-aineet voisivat helpottaa Mars-matkailua, sillä Kuusta materiaalin nostaminen avaruuteen maksaa murto-osan maasta nostamiseen verrattuna.

Valtioiden lisäksi miehitettyihin lentoihin osallistumista suunnittelevat monet avaruusyritykset, kuten amerikkalaiset SpaceX ja Blue Origin. SpaceX pyrkii Kuuhun ja Marsiin omilla raketeillaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

NASA on nykyään täysi vitsi, venäläisten kyydissä pitää mennä avaruuteen ja mars-kulkijatkin lähtevät matkaan venäläisten rakettimoottorien voimin. Ei ole enää saksalaisia auttamassa niin tekemättä jää uudet kuumatkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisillä rakettimoottoreilla ei onnistuta lähettämään mitään Marsiin, eivät nykyisin edes venäläiset.

Nasakaan ei valmista rakettimoottoreita. Atlas V raketin ensimmäinen vaihe käyttää aiemmin hankittuja venäläisiä RD-180 rakettimoottoreita, mutta niiden käyttö päättyy kun jo hankitut on käytetty.

Jenkeillä on ainakin 10 muuta rakettiperhettä avaruuslaukaisuihin. Mielenkiintoisin näistä on SpaceX:n Falcon rakettiperhe, jossa kaksi ensimmäistä raketin vaihetta voidaan uudelleenkäyttää. Rakettimoottoreina Falcon kantoraketit käyttävät yrityksen omia Merlin-moottoreita. Avaruusbisnes onkin muuttumassa valtaosin yritysvetoiseksi.

Falcon Heavy kantoraketti on nykyisitä kantoraketeista tehokkain. Apollo-ohjelman Saturn V kantoraketille ne eivät kuitenkaan pärjää muuten kuin hinnaltaan, joka on vain murto-osa Saturn V kantoraketin hinnasta. Miehitettyyn kuulentoon asti Falcon Heavy ei taida ihan yltää.

Ainoa vitsiksi muuttunut avaruushomma löytyy nykyisin Venäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekä NASA että Venäjä on pudonneet rakettikehityksen terävimmästä kärjestä.
Kehittyneimmät raketit on nyt yksityisillä rakettifirmoilla, etupäässä yhdysvalloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuun hyödyntäminen on lähitulevaisuuden juttu. Mutta Mars höpinät saa vielä levätä 50v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan luotaimilla saavutettu jo lähin tähtikin ja satelliitit kiertävät sitä ympäri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme myös kohdanneet valtavasti avaruusolioita, osalla on jopa älyllistä toimintaa, jonka taso ylittää omamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään edellämainituista ei ole päätynyt poliitikoksi, yhdenkään valtion laitoksen johtajaksi, ministeriksi tai presidentiksi, muutamasta on tullut kirvesmies, tutkija, asentaja, kalastaja ja alkoholisti. Lopuilla on hyvin pyörivä oma firma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image