Ulkomaat

Napajäätiköt nuorentuvat kohtalokkain seurauksin

Napajäätiköt nuorentuvat kohtalokkain seurauksin KUVA: Kaleva
Ulkomaat 8.7.2009 8:49
STT

Pohjoisen napaseudun jääpeite muuttuu hurjaa vauhtia yhä kehnommaksi, kertovat Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tutkijat. Uusien satelliittikuvien perusteella tutkijat ovat havainneet, että pinta-alan hupenemisen ohella myös jään kestävyys on pienentynyt.

Vanhan jään tilalle tulee uutta, ohuempaa jäätä. Uusi jää ei kuitenkaan kestä kesän yli vaan sulaa. Tämän seurauksena sula vesi säilöö aiempaa enemmän auringon lämpöä.

Jääpeite on pohjoisella napaseudulla ohentunut vuoden 2004 jälkeen lähes 18 sentin vuosivauhtia.

Napa-alueen jääpeitteellä on tärkeä rooli maapallon säätilojen ohjailussa. Lämpötilaero napaseutujen kylmän ja päiväntasaajan kuuman ilman välillä liikuttaa maapallon ilma- ja merivirtoja.

Tutkimustuloksista raportoitiin Journal of Geophysical Research-Oceans -lehdessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei kannata välittää. Nostakaa eläkeikää !! Bussimatka hintoja ja rautatie maksuja. Kaikille oma auto ja siihen kova veroalennus. Saastuttakaa lapset, vielä ehtii, kyllä se tästä lämpenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas eräänlainen tutkimus, mutta palstatilaa se saa reilusti verrattuna niihin, jotka osoittavat asian olevan päin vastoin. Hiljattain ilmestyi Bremerhaven's Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research:n tekemä tutkimus, joka kertoi pohjoinnavan jääpeitteen olevan kaksi kertaa aiemmin oletettua paksumpaa: NORTH POLE SEA ICE TWICE AS THICK AS EXPECTED The research aircraft "Polar 5" today concluded its Arctic expedition in Canada. During the flight, researchers measured the current ice thickness at the North Pole and in areas that have never before been surveyed. The result: The sea-ice in the surveyed areas is apparently thicker than scientists had suspected. Lisäksi satelliittimittaukset osoittavat pohjoisen jääpeitteen laajentuneen tuntuvasti vuoden 2007 notkahduksesta. Kaikkihan varmaankin tietävät, että eteläiset merijäät voivat todella hyvin. Nimittäin vuosi 2008 jäiden määrä oli ennätyksellinen aikana, jolloin satelliittimittauksia on suoritettu. Ettäpä näin hurjasti na napajäät häviävät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäämeri lämpenee golf-virta hidastuu seurauksena pohjoisen pallonpuoliskon kylmeneminen joten tämä lyhyt lämpeneminen on vain enne tulevasta jääkaudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

570km2 pala Wilkinsin jäähyllyssä ei ole käytännössä mitään, kun 2008 Antarktiksella oli yli 2milj. km2 enemmän jäätä kuin koskaan on mitattu. Se Wilkinsin jäähylly irtoaa joka kesä ja ajautuu merivirtojen mukana takaisin rantaan jäätyäkseen talvella uudestaan mantereeseen kiinni. Ottakaa Google käyttöön ja kirjoittakaa siihen sea ice index niin selviää median valehtelu, kun pääsette tutustumaan satelliittidataan. Ei kannata uskoa probagandaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimus: Antarktisen reunajäissä ei muutoksia kuuteen vuoteen: "ANTARCTIC ice shelves are showing no sign of climate change, six years of unique research have shown. Scientists from Western Australia's Curtin University of Technology are using acoustic sensors developed to support the Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty to listen for the sound of icebergs breaking away from the giant ice sheets of the south pole. "More than six years of observation has not revealed any significant climatic trends," CUT associate professor Alexander Gavrilov said yesterday"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole hyvä kun joku edes nuorenee? Ikuisen nuoruuden ihannoinnin perässähän ihmiset juoksevat. Mitä näihin maapallon lämpenemishommiin tulee niin ihmeellisiä väitteitä. Menneitä muistellessani. Nuoruudessani heinäkuussa viimeistään kuljettiin sortseissa. Nykyisin on helkatin kylmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maapallolla ei oo yhtää nii ääliö eläintä ku ihminen !! osa vissii luulee olevansa nii jumalia että voivat vaikuttaa kaikkeen...maapallo tekee ihan oikein ku hävittää meitä idiootteja täältä vähemmäksi. menkää porukalla viemään vaikka jääpusseja sinne jäätiköille, ettehän te voi tietää vaikka sekin olisi pelastus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon yrittäny puhua omalle sukupolvelle, mutta heti syyttelevät "viherpiipertäjäksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Etelänavan jääpeite sen kuin kasvaa"? Annan mun kaikki kestää, idiots! Omasta päästäsikö tuon vetäisit? Viime vuonna 570 neliökilometrin pala Wilkinsin jäätiköstä lohkesi mereen ja on vain ajan kysymys milloin loput 15000 neliökilometriä seuraavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 40vuotiaat vähättelee tätä ongelmaa, koska niitähän se ei paljoa ehi koskea. Ei paljoa välitä jälkipolvista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun lukee näitä kommentteja ilmastosta tulee mieleen että jos asut talossa ja syttyy tulipalo sähkölaitteesta niin sen voi sammuttaa koska se ei ole luonnollista paloa mutta jos salama sytyttää tulipalon niin on aivan turha yrittää sammuttaa tulipaloa koska se on ihan luonnollista että salama sytyttelee tulipaloja ja lisäksi tuhat vuotta sitten tässä ole etes mitään taloa ollut. Häiritään vain luonnon omaa kiertokulkua sammuttamalla luonnollinen kiertokulku puusta tuhkaksi. Itse olen sitä mieltä että lähivuosina ilmaston muuttuminen, on se ihmisen auttamaa tai ei, tulee muuttamaan varsinkin meidän länsimaitten ihmisten elintasoa ja elämää valtavasti huonompaan suuntaan. Yksi maailman laajuinen katovuosi joka veisi vaikka kolmasosan maailman viljasadosta niin ruuan hinta ja ennenkaikkea saatavuus loppuisi siihen. eläimiä ei voisi kasvattaa koska ostorehua ulkomailta ei saisi mihinkään hintaan ja tuotantoeläin ei syömättä tuota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti otsikossa mennään metsään - ymmärtääkseni etelänavan jääpeite sen kuin kasvaa. Mutta mitäpä noista faktoista, pääasia että kouhotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fakta taitaa olla se, että sekä ilmastonmuutoksen todentamiseksi että sen kiistämiseksi on tehty uskottavia tutkimuksia. Saattaa olla, että ilmiö tunnetaan vieläkin niin huonosti, ettei tässä vaiheessa kannattaisi ottaa jyrkkää kantaa ja lyödä saappaita saveen. Toisaalta, jos ei olla varmoja, kannattaa päästöjä vähentää siltikin radikaalisti. Tällaisessa asiassa ei ole aikaa odottaa. Jäätikön sulaminen, vaikka onkin suhteessa todella nopeaa, näyttää kuitenkin olevan niin "hidas" ja vaikeasti havainnollistettava ilmiö, ettei se kunnolla herätä ihmisiä. Räväköitä uutisia asiasta on vaikeaa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutoshysteria on todellakin uskonto, vieläpä kiihko sellainen. Napajäätikkö sulaa se on tosiasia, mutta minkä verran se on ihmisen aiheuttamaa. On kokonaan toinen juttu. Tuhat vuotta sitten oli hyvin vähän saastuttavaa teollisuutta, öljy tosin tunnettiin, mutta se oli bioöljyä. Pieniä sulattoja oli teräksen saamiseksi työkaluihin ja aseisiin. Viikingit viljelivät vehnää Grööllannissa ja purjehtivat Pohjois-Amerikkaan, lähes sulana olevan jäämeren kautta. Nyt ihminen suuressa viisaudessaan luulee, että jos ostetaan saastuttamislupa mailta, jotka saastuttavat vähemmän. Maailma on pelastettu. Koko tämä mailmanlaajuinen näytelmä on mijonäärien keksintö, rahastaa koko tellusta. Edellinen suuri keksintö oli, pudottaa kolesterolipitoisuusraja niin alas, että lähes kaikki joutuvat ostamaan humpuuki lääkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ilmastouskonnon muistutus saarna numero? jotta saadaan maksumieheksi tavalliset ihmiset jotka oikeasti eivät voi mitään luonnolle. Hiilidioksidipäästöjen rajoitukset tämän ajan suurin huuhaa ja puhallus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmankos kesät kylmenee, kun napajäätikön kylmyys leviää tänne. Ja hallitus vain nostaa veroja, ettei Suomi pakahtuisi helteeseen. Näköjään strategia toimii, kun joka viikko pitää takkaa lämmittää kesälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmise täytyypi myöntää että luonnon mahtavat voimat ovat voittamattomat: Säät lämpenee, jäät sulaa, myrskyt voimistuuja ilmaston muutokset ovat yhä äkkiarvaamattomia !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nyt pitäisi alkaa leikkimään, että tätä voi jotenkin rajoittaa hiilidioksidikaupalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

58
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image