Ulkomaat

Napajäätä on nyt ennätysvähän niin etelä- kuin poh­jois­na­val­la­kin

Yhdysvaltalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen julkaisemissa eteläisen merijään satelliittimittauksissa kuluvan vuoden käyrä näkyy alimmaisena.
Ulkomaat 12.3.2017 20:49
Henripekka Kallio

Etelämantereen ympärillä oleva merijää suli tänä vuonna pienemmäksi kuin koskaan satelliittimittausten 1970-luvulle ulottuvassa historiassa.

Sekä yhdysvaltalaisen National Snow & Ice Data Centerin että japanilaisen National Institute of Polar Researchin julkaisemien tietojen mukaan merijää suli Etelämantereen ympärillä pienimmilleen reilu viikko sitten ja lähti sen jälkeen laajenemaan.

Merijäätä on ollut poikkeuksellisen vähän koko eteläisen pallonpuoliskon kesäkauden ajan.

Pohjoinen napajää voi yhtä heikosti. Pohjoisnavalla merijää saavuttaa näihin aikoihin vuotuisen maksimilaajuutensa ennen kuin lähtee kevään edistyessä sulamaan.

Yhdysvaltalaisten satelliittimittausten perusteella näyttää siltä, että pohjoinen napajää voi jäädä tänä vuonna laajimmillaan ollessaan pienemmäksi kuin koskaan mittaushistorian aikana. Varmaksi asiaa ei voi vielä sanoa, sillä joinakin vuosina pohjoinen napajää on saavuttanut maksimilaajuutensa vasta maaliskuun loppupuolella.

Yhdysvaltalaisen Polar Science Centerin mukaan pohjoisen napajään keskimääräinen paksuus ja tilavuus ovat joka tapauksessa pienemmät kuin koskaan aiemmin.

MAINOS

Kommentoi

artikkelissa ei mainittu kuinka paksu jääpeite on vielä Pohjoisnavalla,sehän se tärkein asia olisi eli mittoja ja metrejä,senttejä ei puolitotuuksia,niitä maailma on täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi väärää tietoa muka haluttaisiin tässä tuoda esiin.? Kenen hyödyksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Napajää ja merijää sekoitetaan iloisesti ja tahallaan. Otsikossa puhutaan napajäästä vaikka merijää onkin se varsinainen sisältö. Merijää on sulanut, mutta silti koko ajan yritetään tuoda esiin napajään tilannetta, mikä ei oikeasti ole ollenkaan huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelämantereen keskiosissa jään määrä on lisääntynyt viime vuosina, ja merijään väheneminenkin huomioonottaen jään kokonaismäärä on kasvanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä vaan tätä lunta ja jäätä riittää......? Ja pakkasta. Mikään ei ole muuttunut. Oulun Energian toimittaman laskelman mukaan koko ajan vaan talvet kylmenee? Kuka tämän selittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulvat eivät olekaan vallanneet mantereita. Vedenpinta ei ole noussut lainkaan. Johtuisiko siitä, että jäätyessään vesi laajenee ja sulaessaan tiivistyy. Voikin käydä toisin kun on peloteltu. Jos napajäät sulaa, niin merenpinta laskee. Tämä ei nyt lainkaan mennyt ilamsto'ennusteiden' mukaan, kuten ei mikään muukaan ilmasto-uskonnon mukaan. Joko alkaa hitaammatkin herätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelämanrereen napajää makaa napamantereen päällä. Siitä kun se sulaa ja valuu edelleen ympäröivään jäämereen, luulisi meren pinnan tason kohoavan. Samaten Grönlanti on saari, joka kannattelee valtavaa jäämassaa päällään. Vedessä kelluessaan jäälle käy niinkuin tuossa kuvasit, mutta vain kovin pieni osa kaikesta napajäästä kelluu meressä. Meren pinnan noususta en osaa sanoa, mutta pinta ei tietenkään nouse kaikkialla maailman merissä tasaisesti. Sateet vaikuttavat myös veden jakautumiseen eri maailman kolkkien välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa puhutaan merijäästä, mikä ei jäätyessään tai sulaessaan vaikuta vedenpintaan. Ainoastaan maalla oleva jää sulaessaan nostaa vedenpintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun merivesi alkaa lämpenemään, mikä tapahtuu viiveellä, se tunnetusti laajenee.
Teepäs silloin tulvakatsaus uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
17:21
Orpo: Oikeuskanslerin lausunto Soinin toiminnasta otettava vakavasti
17:16
Ivalossa löytyneiden sodanaikaisten rasioiden sisältö selvisi – rasioiden lisäksi yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia räjähteitä ja aseiden osia
124
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
43
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
39
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image