Ulkomaat

Näkökulma: Timmermans pärjäsi Brysselin kär­kieh­do­kas­väit­te­lys­sä – It­sek­ri­tiik­kiä EU:sta tulee nyt monilta puolueilta

Jan Zahradil (ACRE), Nico Cue (EL), Ska Keller (EGP), Margrethe Vestager (ALDE), Frans Timmermans (PES) ja Manfred Weber (EPP). KUVA: OLIVIER HOSLET / EPA
Ulkomaat 16.5.2019 9:32
Pekka Mauno

Euroopan parlamentissa vaalien jälkeen nähtävät uudet puolueliittoutumat jäivät piiloon, kun europuolueiden kärkiehdokkaat kohtasivat suuressa vaalikeskustelussa tv-studioksi muutetussa Euroopan parlamentin täysistuntosalissa.

Parhaiten keskustelussa pärjäsi hyvänä esiintyjänä tunnettu Euroopan sosialidemokraattien kärkiehdokas Frans Timmermans. Hän otti kepin nokkaan pariin kertaan vaalien ykköspuolueeksi ennustetun EPP:n kärkiehdokkaan Manfred Weberin. Weber jäi haastamisissa kakkoseksi.

Kärkiehdokasmenettelyllä kilpaillaan EU-komission puheenjohtajan paikasta. Väittelyn perusteella komission varapuheenjohtajana toimiva Timmermans olisi innostavampi tehtävään kuin Weber.

Kärkiehdokasväittelyksi kutsuttuun tapahtumaan osallistuivat kuuden puoleen ehdokkaat. Muista onnistui parhaiten eurokriittistä konservatiivien ja reformistien liittoa edustava Jan Zahradil, joka kapealla teemallaan "vähemmän EU:ta, enemmän kansallista päätösvaltaa" vetosi tehokkaasti omaan äänestäjäkuntaansa.

EU-kritiikki jäi pääasiassa Zahradin varaan, sillä EU-parlamentin muut eurokriittiset ryhmät eivät osallistuneet väittelyyn. Tosin itsekritiikkiä EU:n epäonnistumista kuultiin jonkin verran muidenkin puolueiden edustajilta: erityisesti silloin, kun keskusteltiin populismin noususta Euroopassa.

– EU on valinnut ihmisten sijasta markkinat, siksi populisteja äänestetään, sanoi Euroopan vasemmiston kärkiehdokas Nico Cué.

Myös Frans Timmermans sanoi, että perinteisten puolueiden politiikka ei ole onnistunut, kun ihmiset äänestävät populisteja.

Sen sijaan Manfred Weber puolusti EU:ta: tämän on paras Eurooppa koskaan. Hänen mielestään yhtenäisyyden menettäminen on kaikkein pahinta, mitä EU:lle voi tapahtua.

Vihreiden Ska Keller oli sitä mieltä, että mitä enemmän eurokriittiset ryhmät saavat julkisuutta, sitä enemmän ne vahvistuvat. Hän ei tekisi heidän kanssaan myöskään yhteistyötä.

Jakolinjoja useissa asioissa

Eroja löytyi maahanmuuton lisäksi verotuksesta, kaupasta ja tietysti ilmastonmuutoksesta.

Keskustelussa käytiin läpi teemoja, joihin äänestäjätkin odottavat EU-tasolla ratkaisua. Ensin puhuttiin maahanmuutosta. Sen jälkeen vuorossa olivat ilmastonmuutos, verotus, kauppapolitiikka ja lopuksi populismiin suhtautuminen.

Jakolinjoja syntyi esimerkiksi siitä, millä tavalla suuryritykset saadaan maksamaan veroja, miten pitäisi suhtautua Yhdysvaltojen vapaata kauppaa romuttaviin tulleihin.

Vasemmisto haluaisi jättiyritykset verolle, oikeiston mielestä välejä Yhdysvaltoihin ei pidä pilata.

Ilmastonmuutokseen suhtautumisessa jakolinja oli kirkkaasti eurokriittisten ja muiden ryhmien välillä.

Kaikki muut ovat sitoutuneet EU:n päästötavoitteisiin. Moni kärkiehdokkaista vaati toimia puhumisen sijaan.

Jäsenmaat kriittisiä kärkiehdokasmenettelylle

Kärkiehdokasmenettely on nyt toista kertaa käytössä. Ensimmäistä kertaa sitä kokeiltiin vuoden 2014 parlamenttivaaleissa. Tulokset eivät olleet erityisen hyviä, minkä parlamentti totesi omassa selvityksessäänkin.

Menettely on parlamentin ja EU-komission nykyisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin suosima valintajärjestelmä. Se luotiin torjumaan kritiikkiä, että EU:n päätöksenteossa on demokratiavaje, kun EU-komission puheenjohtajan valinnalla ja vaalituloksella ei ole suoraa yhteyttä.

Nyt Eurooppa-neuvoston on komission puheenjohtajaehdokkaan valinnassa otettava huomioon europarlamenttivaalien tulokset. Jäsenmaiden määräenemmistöllä tekemän valinnan jälkeen Euroopan parlamentin enemmistön on vielä hyväksyttävä puheenjohtajaehdokas ennen tämän virkaan astumista.

Jäsenmaiden pääministerit, jotka muodostavat Eurooppa-neuvoston, eivät ole innostuneita kärkiehdokasmenettelystä. Niiden mielestä se siirtää valtaa kansallisten hallitusten muodostamalta Eurooppa-neuvostolta parlamentille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Venäjä tai Venäjän uhka loisti poissaolollaan vaikka sitä on meille tuputettu vuodesta toiseen. Kertonee jotakin tämän aiheen tosiasiallisesta tärkeydestä tai painoarvosta.

Propaganda on purrut hyvin suomalaisiin mutta esim. saksalaiset suhtautuvat paljon realistisemmin kauppakumppaniinsa. Osa EU:n vaikuttajistakin on ymmärtänyt, ettei ylimielisellä suhtautumisella Venäjään saavuteta mitään.

Mutta joillekin riittää pelkkä rajalla räkyttäminen, Soinia lainatakseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenttisi on juuri sitä propagandaa. Voiko Venäjä mielestäsi valloitella jatkossakin rajanaapureiden alueita ilman, että edes vastalauseita esitetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Eu parlamentin tulekin valita komission puheenjohtaja. Kansalaiset on valinneet Eu parlamenttiin edustajat hoitamaan nimenomaan Eu asioita joihin kuuluu komission valinta. Eurooppaneuvosto koostuu jäsenmaiden ministereistä jotka kansalaiset ovat valinneet kansallisten tehtävien hoitamiseen sopiviksi. Suurempi ja kohdennettavampi mandaatti on annettu europarlamentti edustajille. Heidän tulee hallita Eu asioiden hoitaminen ja kansallisten ministereiden kasalliset asiat. Siksi kannattaa valita nyt Eu vaaleissa kokeneita vahvoja edustajia Eu parlamenttiin. "Mukavat miehet"ja naiset ei siellä pärjää.
Demokratia edellyttää sitä että Eu edustajaksi vaaleilla valitut hoitavat Eu asiat, ei kansalliset ministerit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
64
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
46
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
33
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
29
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image