Ulkomaat

Näkökulma: Mitä jos mi­nis­te­rieh­dok­kai­ta tentattaisiin kuten komissaareja? Sylvie Goulardin tyrmääminen on tuorein osoitus parlamentin vallasta komission muo­dos­ta­mi­ses­sa

Ranskan Sylvie Goulardin nousu sisämarkkinakomissaariksi on uhattuna, sillä Goulard ei onnistunut vakuuttamaan parlamenttia toisessakaan kuulemisessa. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 10.10.2019 17:30 | Päivitetty 10.10.2019 17:37
Jussi Orell

Mitä jos ministereiksi ehdolla olevia grillattaisiin tuntien ajan kelpoisuuden varmistamiseksi? Komissaarit joutuvat tällaiseen tenttiin ja tuorein tyrmäys on osoitus siitä, että parlamentti käyttää sille kuuluvaa valtaa täysillä, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Näin linjaa Suomen perustuslaki. Ministeri ei myöskään saa hoitaa julkista virkaa tai muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa ministerinä. Ministerit velvoitetaan ilmoittamaan elinkeinotoimintansa, omistukset yrityksissä sekä muut merkittävät tulolähteet ja velat.

Kirjoittaja on Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Ministeriksi Suomessa pyrkivä voi vaatimuksista huolimatta olla tyytyväinen siihen, ettei joudu likimainkaan samanlaiseen prässiin kuin EU-komissaareiksi haluavat. Tästä saatiin tuorein esimerkki torstaina, kun kaksi parlamentin valiokuntaa tyrmäsi sisämarkkinakomissaariksi ehdolla olleen Ranskan Sylvie Goulardin valinnan. Valiokuntien kanta saattaa johtaa siihen, että Ranska joutuu vaihtamaan ehdokastaan.

Goulardia nöyryytettiin jo aiemmin määräämällä hänet uuteen kuulemiseen, koska tämä ei ensimmäisessä tentissä onnistunut vakuuttamaan parlamentaarikkoja. Goulardin asemaa ovat heikentäneet parlamentin maksamiin avustajapalkkioiden liittyvät epäselvyydet. Epäluuloa ovat herättäneet myös Goulardin sivubisnekset yhdysvaltalaisessa ajatushautomossa.

Goulard ei ole ainoa ehdokas, jota parlamentti on kovistellut tosissaan. Vaikeuksissa on ollut muun muassa Puolan Janusz Wojciechowski, jonka matkalaskutusta on tutkinut Ville Itälän johtama EU:n petoksentorjuntavirasto OLAF. Suhmuroinnin lisäksi Wojciechowski kompuroi parlamenttikuulemisessaan sortumalla ympäripyöreisiin vastauksiin. Goulardia koskeva OLAFin tutkinta on vielä kesken.

Kaikki ehdokkaat eivät selviä edes tenttiin asti. Parlamentin oikeudellinen valiokunta hyllytti konservatiivisen Euroopan kansanpuolueen (EPP-ryhmä) unkarilaisehdokkaan László Trócsányin ja sosialisteja edustavan romanialaisen Rovana Plumbin näiden sidonnaisuuksien takia jo ennen kuulemisia.

Trócsányin ja Plumbin hyllytykset ovat arvioiden mukaan vaikuttaneet myös Goulardiin kohdistettuun paineeseen. Presidentti Emmanuel Macronin ehdokas kuuluu keskustaliberaaleihin eikä häntä sen vuoksi ole haluttu päästää kilpailevien ryhmien ehdokkaita helpommalla.

Kotiläksynsä huolellisesti tehnyt Jutta Urpilainen selvisi tentistä ongelmitta, eikä taustoistakaan ole löytynyt mitään, mihin tarttua.

Lähes kolme tuntia kestävät tentit sisältävät 25 kysymystä jatkokysymyksineen. Tentit näytetään verkossa suorina lähetyksinä ja ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Ajatelkaapa, jos ministerikandidaatit joutuisivat Suomessa samanlaiseen läpivalaisuun. Olisi siinä kansalle hupia ja kansanedustajille iskun paikka. Mahtaisiko toimivaa hallitusta syntyä lainkaan?

Ajatusleikki on sikäli kaukaa haettu, että komissaarien ja ministerien valintaprosessit eroavat toisistaan, eikä virkamieskomissaarien johtamassa EU-päätöksenteossa ei ole samanlaista hallituksen ja opposition välistä asetelmaa kuin kansallisessa päätöksenteossa.

Mikään ei silti estä leikkimästä ajatuksella.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

'' Ministerien on oltava ... linjaa Suomen perustuslaki ... ''

On nykyisin täysin kuollut kirjain.
Esim. entinen ministeri Berber täytti vain Suomen kansalaisuuden - ja senkin osittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pitäisi jokainen eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi haluava laittaa ensin älykkyystestiin ja sitten tunne-älykkyystestiin. Ja tuloksien pitää olla julkisia.
Joko täytät kriteerit pisteilläsi ja olet ehdokas tai osottaudut tyhmäksi / tunne-älyltäsi surkeaksi etkä ole ehdokas. Mutta tulosten julkisuus on ehdoton edellytys.
Jos haluat julkiseen, ylipalkittuun ja lain taholta ylisuojattuun suojattuun asemaan, on sinun myös oltava valmis sen vaatimiin riskeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image