Ulkomaat

Näkökulma: Lilliputti kaipaa uutta Mart Laaria – Nykyhallitus luo Virosta kuvaa vanhoillisena so­vi­nis­ti­maa­na

Mart Laarin (2. vas.) sukupolvi uudisti Viron länsimaaksi 1990-luvulla. Laar ja Narvan kaupunginsihteeri Ants Liimets esittelevät itärajan toimintaa Ruotsin Carl Bildtille 1999. KUVA: Hannu Teriš
Ulkomaat 24.2.2020 10:51
Ville Hytönen

Pikkumaa eteni ennätysvauhtia Eurooppaan ja teki useita reippaita avauksia. Talousihmettä seurasi kyberkansalaisuus. Kun Viro juhlii 102-vuotispäiväänsä, maine uudistujana ja uudistajana hiipuu, kirjoittaa Ville Hytönen.

Virolaiset ovat saaneet huomata, miten raikkaus on katoavaista. Rohkeita, nopeita ja hyödyllisiä avauksia tehnyt ketterä pikkuvaltio on saanut uuden hallituksensa kautta

vanhoillisen kuvan muuttuvassa Euroopassa.

Suomen nuoren pääministerin Sanna Marinin vierailua seurattiin kiinnostuksella. Kuului niin ihastelua kuin kateellista vähättelyäkin. Vanhoillisesta Suomesta oli yhtäkkiä tullut raikas ja innostava, kun Viron hallituksen sovinistinen ukkokööri keräsi negatiivista huomiota maailmalla.

Toisin oli vajaat 30 vuotta sitten, kun Mart Laar, 32, astui Viron ensimmäisen perustuslaillisen hallituksen pääministeriksi kahden väliaikaisen hallituksen jälkeen. Nuori talousliberaali lähti rajujen uudistusten tielle, aloitti tasaverokokeilun ja poisti yritysveron.

Konkurssikypsästä Virosta tuli itäisen Euroopan talousraketti, jonka talouskasvu oli läntistä Eurooppaa kiivaampaa. Palkat nousivat kaksinumeroisia prosenttilukuja vuosittain ilman vahvoja ammattiliittoja. Tehtaisiin, maahan ja asuntoihin sijoitettiin, teknologiayrityksiä perustettiin.

Rohkea uudistuspolitiikka ei miellyttänyt kaikkia. Laaria kampitettiin oikealta ja vasemmalta.

Hänen ensimmäisen hallituksensa ongelmallisimpia tilanteita olivat Pullapään kasarmille linnoittautuneen niin kutsutun Länsi-Viron vapaaehtoisen jääkärikomppanian yrittämä vallankaappaus, Narvan kunnanvaltuuston kapina ja avunpyyntö Venäjältä, yksityispankkien kriisi ja vanhojen ruplasetelien myyminen tshetsheeneille. Maakin oli vielä täynnä venäläisiä sotilaita ja heidän kasarmejaan.

Laarin suomennettu muistelmateos Viro vuonna nolla (Docendo 2019) on hengästyttävää luettavaa. Kiur Aarman ja Raimo Jõerandin tv-dokumentti Rodeo – Viron villit vuodet jatkaa pikakelauksella itsenäisyytensä palauttaneen Viron alkuvuosiin.

Laar kumppaneineen sai kahden hallituksen aikana rohkeudellaan ja tarmokkuudellaan toteutetuksi Nato- ja EU-jäsenyyden sekä vero- ja sosiaaliuudistuksen. Alkusysäys Tiikerinloikaksi kutsutulle valtion digitalisoinnille tapahtui ja puna-armeijakin ajettiin kotiinsa.

The Economistin pilapiirroksissa nuoria virolaisia kuvattiin polvihousuisina poikina "New Kids on the block" -otsikon alla. Etyjin huippukokouksessa 1993 kolmikymppisiä Laaria ja Jüri Luikia ei haluttu päästää omille paikoilleen, sillä turvamiehet eivät uskoneet heitä virolaisiksi ministereiksi. Lopulta Ruotsin pääministeri Carl Bildt vakuutti turvamiehet siitä, että tässä on muiden muassa Viron pääministeri.

Vanhoja kommunisteja kammettiin viroistaan irti “Paikat puhtaaksi” -kampanjalla ja nuoria tekijöitä palkattiin tilalle.

Laar kertoo kirjassaan, että vuosien 1992–1993 muutosten jälkeen 90 prosenttia suurimpien yritysten johdosta ja valtion korkeimmista virkamiehistä oli alle 40-vuotiaita. Tämä riskialtis kauhun tasapaino antoi Viron kehitykselle erityistä dynamiikkaa.

”Tuoreet ja rohkeat ideat levisivät nopeasti ja vapaasti. Ilmeisesti jotain samankaltaista oli koettu Viron vapaussodassa, jossa nuoret miehet taistelivat kotimaalleen itsenäisyyden”, Laar kirjoittaa.

Viron 90-luvun sukupolvi on osittain vallankahvassa edelleen, 30 vuotta Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Maan presidentti on Laarin hallituksen virkamiesjohdossa toiminut Kersti Kaljulaid; edellinen presidentti oli Laarin toisen hallituksen ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves. Yli 80-vuotias neuvostoajan toisinajattelija Tunne Kelam luopui juuri europarlamenttipaikastaan.

Hallitus sen sijaan muodostuu monen ikäisistä poliitikoista, joita yhdistävät konservatiivinen arvomaailma ja kulttuurisen suojautumisen halu. Rohkeita avauksia ei näy eikä kuulu, kun hallitus taistelee itse aiheuttamiensa skandaalien keskellä. Välillä haukutaan presidenttiä, välillä EU:ta, välillä Suomen pääministeriä.

Virossa on jäljellä paljon itäeurooppalaista varautuneisuutta, ulkopuolisen pelkoa ja sisäänpäin kääntyneisyyttä. Nuoressa sukupolvessa tätä on vähemmän, ja millenniaalit suhtautuvat varauksetta kansainvälisyyteen.

Siinä missä siirtymätalousvaiheessa Viro tarvitsi talouden ja ulkopolitiikan uudistajia, nyt on arvo- ja asennepolitiikan aika.

Jotta Virosta voi tulla kansainvälinen menestyjä, se tarvitsee rajoja ylittävää ajattelua ja samaa draivia, jota kolmekymppisistä poliitikoista lähti 1990-luvulla.

Kirjoittaja on Virossa asuva suomalainen kirjailija. Hallituksen poliitikkoja yhdistävät vanhoillinen arvomaailma ja halu suojautua kulttuurisesti. Suomesta tuli yhtäkkiä raikas ja innostava, kun Viron hallitus olikin sovinistikööri.

 

MAINOS

Kommentoi

Tuohon voi ihan hyvin vaihtaa Viron sijaan Suomen, sen verran silkkaa nurkkakuntaisuutta on yhäkin olemassa.
"Virossa on jäljellä paljon itäeurooppalaista varautuneisuutta, ulkopuolisen pelkoa ja sisäänpäin kääntyneisyyttä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eestissä on vielä arvot kohdallaan ja on monessa asiassa paljon suurempi valtio kuin Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:30
Koronapandemia yllätti yrittäjän – Oululaiskeksijä Marko Höynälä ehti kuitenkin tehdä pari tärkeää ulkomaanmatkaa Tilaajille
9:00
Viikon lopuksi: Maailman parhaan levyn löytämisen elämys palkitsee etsijänsä Tilaajille
9:00
Jos mieli on jo valmiiksi kolhuilla, olet riskiryhmässä koronakriisissä – Päivi Rissasen arki tuntui romahtavan karanteenin takia
9:00
Kolumni: Olennaista on, miltä ihmiset näyttävät – kasvojen ja ylävartalon merkitys korostuu videoyhteydenpidossa
9:00
Teatteriseurueesta yli sadan vuoden takaa löytyi kansiollinen valokuvia – oululainen kirjansitoja aikoo kunnostaa vanhan kuva-albumin Tilaajille
9:00
Kalevan koiranpentulive – katso pentujen aamupötköttelyt lauantaina
8:48
Auto lensi katolleen ojaan Rovaniemellä – kaksi henkilöä vietiin sairaalaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image