Ulkomaat

Näkökulma: Hongkongin nuoria protestoijia ei saa odottaa sama kohtalo kuin mie­le­no­soit­ta­jia Tiananmenin aukiolla 30 vuotta sitten

Poliisit taluttivat Hongkongin protesteissa pidättämäänsä miestä tiistaina.
Ulkomaat 20.11.2019 6:30
Ilkka Timonen

Pitkäaikainen ulkomaantoimittaja Ilkka Timonen on seurannut Kiinan kehitystä monta vuosikymmentä paikan päältä ja etäältä.

Pekingin Tiananmenin aukiolla oli kesä 1987 ja kävelin siellä ihmettelemässä valtavaa toria, kun paikallinen nuorimies lähestyi minua. Mitä kuuluu, mies kysyi minulta haparoivalla englannin kielellä.

Hän kertoi opiskelevansa englantia haluten testata taitojaan minuun. Siihen aikaan Pekingissä ei vielä ollut paljoa ulkomaalaisia turisteja. Mies tuntui suhtautuvan luottavaisesti tulevaisuuteen: maan talous kasvoi humisten ja olot olivat vapautumassa.

Kahta vuotta myöhemmin seurasin huolestuneena uutisia samaiselta paikalta kotitoimituksessa Tampereella.

Kiinan kansan vapautusarmeija oli kutsuttu yöllä murskaamaan väkivalloin viikkokausia rauhanomaisina jatkuneet mielenosoitukset aukiolla. Mietin oliko tapaamani nuorimies mielenosoittajien joukossa. Oliko hän kenties yksi sadoista ellei tuhansista surmatuista?

Laitoin lehteen käsillä olevista kuvista mielestäni hyvin tilannetta symboloivan kuvan. Yksinäinen mies seisoo panssarivaunukolonnan edessä estäen sen etenemisen.

Kiinan kommunistinen puolue veti verisen viivan siihen, kuinka pitkälle demokratisoitumisessa saa mennä. Talouden annetaan kasvaa mahdollisimman vapaasti, mutta kansalaisten poliittisia oikeuksia rajataan tiukasti.

Kansalaisilta pimitettiin se, mitä Tiananmenilla tapahtui. Nykykiinalainen tuskin tietää kesäkuun 1989 tapahtumista siellä – tai sitten hän ei uskalla puhua niistä.

Autonomia näytti toimivan – aluksi

Myöhemmin 1990-luvulla kävin Hongkongissa. Siellä odotettiin jännittyneinä, miten käy, kun alue siirtyisi Britannialta Kiinalle.

Vuonna 1997 tämä tapahtui, ja Peking antoi alueelle laajan autonomian periaatteella ”yksi maa, kaksi järjestelmää”.

Kaikki näytti toimivan pitkän aikaan melko hyvin. Pinnan alla kuitenkin kupli ja ensimmäinen pyrskähdys koettiin vuonna 2014 "sateenvarjoliikkeen" mielenosoituksissa.

Protestoinnin syy oli Hongkongin vaalijärjestelmän uusiminen niin, että Kiinan kommunistinen puolue pääsi vaikuttamaan Hongkongin hallintojohtajan valintaan. Sillä kertaa mielenosoitukset saatiin loppumaan ilman että hallinto teki myönnytyksiä protestoijille.

Nyt Hongkongissa ovat mielenosoittajat ja mellakkapoliisit ajautuneet paljon pahempaan väkivallan kierteeseen. Kaikki alkoi hallinnon yrityksestä hyväksyä laki, joka olisi sallinut rikoksista epäillyn luovuttamisen Manner-Kiinaan oikeudenkäyntiä varten.

Mielenosoittajat voittivat siinä, että lakihankkeesta luovuttiin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt, vaan protestoijien vaatimuksena on jälleen myös mahdollisuus valita oma hallinto niin, että Peking ei pysty siihen vaikuttamaan.

Maailma on muuttunut vuodesta 1989. Tiananmenin kaltainen verilöyly ei toivottavasti enää kuulu Pekingin ratkaisuvaihtoehtojen joukkoon.

Kirjoittaja on pitkäaikainen ulkomaantoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

"Hän kertoi opiskelevansa englantia haluten testata taitojaan minuun."

Kokeneempi toimittaja olisi ottanut huomioon senkin mahdollisuuden, että ko. henkilö saattoi olla myös salaisen poliisin palkkalistoilla, tehtävänään ottaa selvää ulkomaisten henkilöiden aikeista ja kontakteista Kiinassa. Keskustelun avausrepliikki ainakin viittaisi tällaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo valtaajat kun kerran ovat opiskelijoita, niin sopiva paikka heille voisi olla sellainen uudelleenkulutusleiri, uuden oppiminen kun on heille tuttua, jotka taitavat olla suosittuja noilla seuduilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiananmen tulee toistumaan kun Kiinan kärsivällisyys loppuu, se on selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalla on aikaa odottaa Hong Kongin "kypsymistä".

Kiinan kommunistinen puolue taitaa pohtia sitä, millainen vaikutus Hong Kongiin rynnimisellä olisi suhteisiin Taiwanin kanssa. Hong Kongin väkivaltaisen haltuunoton seuraus voisi olla se, että Kiina voisi lopullisesti unohtaa suunnitelmat Taiwanin liittämisestä mannerkiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaimpiin oloihin tottuneet Taiwanin asukkaat eivät välttämättä halua liittyä kommunistiseen Kiinaan vapaaehtoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
9:00
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
8:58
Autoilija törmäsi omakotitalon seinään Raahen keskustassa – kuljettaja pakeni paikalta
8:00
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
40
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
32
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
30
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
28
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
9
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
8
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image