Ulkomaat

Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puo­lus­tus­voi­mat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haa­voit­tu­vuu­des­ta

Ruotsi heräsi siihen, että maa voi joskus joutua sotaan. Ruotsin uuden Gripen E -hävittäjän testiversio Linköpingissä helmikuussa.
Ulkomaat 7.12.2019 8:00
Joonas Kuikka

Venäjän uhkaan heränneen Ruotsin puolustusvoimat julkaisi suunnitelmansa ensi vuosikymmenelle. Ruotsi pyrkii siihen, että se kykenee toteuttamaan mahdolliset sotilasoperaatiot yhdessä Suomen kanssa.

Ruotsin puolustusvoimien raportti seuraavan kymmenen vuoden askelmerkeistä jäi Suomessa melko pienelle huomiolle, kun se julkaistiin marraskuun puolivälissä.

Raportti on sikäli merkittävä, että Ruotsin puolustusvoimat pyrkii siihen, että 2030 mennessä Suomen ja Ruotsin sotavoimilla on yhteinen operaatiokyky.

Poliitikkojen tehtäväksi jää Ruotsin lainsäädännön ja hallitusten välisten sopimusten ajantasaistaminen.

Ruotsin lainsäädännöstä puuttuu vielä mahdollisuus antaa ja ottaa vastaan apua toiselta maalta.

Periaatteessa Ruotsin puolustusvoimat tähtää siihen, että Suomella ja Ruotsilla voi olla puolustusliitto, jos maat niin haluavat.

Muu puolustusyhteistyö

Ruotsin tärkeimpiä puolustusyhteistyökumppaneita ovat raportin mukaan Suomi, Britannia ja Yhdysvallat, joista Suomi on merkittävin. Britannia on Ruotsin mukaan osoittanut kiinnostusta Itämeren puolustamisesta. Myös Suomi on Ruotsin tavoin mukana JEF-yhteistyössä Britannian kanssa.

Lisäksi Ruotsi haluaa syventää puolustuskumppanuutta Norjan, Tanskan, Saksan, Puolan, Viron, Latvian, Liettuan ja Kanadan kanssa.

Suomen lisäksi lainsäädännön pitäisi mahdollistaa avun antaminen ja vastaanottaminen muidenkin maiden kanssa.

Tilannekuva

Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen raja kulkee koko arktisella alueella. Baltian maat ovat Venäjän reuna-aluetta Itämerellä. Pietarin alueelle on keskitetty uusia pitkän kantaman ohjusjärjestelmiä ja Venäjän taktisia ydinaseita.

Jos Venäjä hyökkää Baltiaan, Ruotsi vedetään Naton 5. artiklan myötä väkisin mukaan konfliktin osapuoleksi, arvioi raportti.

Nato pääsee tuomaan vahvistuksia Baltiaan vain Puolan ja Liettuan välisen Suwalkin käytävän kautta, jota häiritsee Itämeren rannalla Venäjän Kaliningrad. Naton täytyy lisäksi tuoda vahvistuksia Itämerelle Ruotsin aluevesien tai Ruotsin maaperän tai ilmatilan kautta.

Joukot vahvistuvat

Vuoteen 2030 mennessä Ruotsin maavoimien vahvuus kasvaa kahdesta prikaatista kolmeen. Panssarivaunuja uudistetaan. Ruotsin Lappiin tulee jääkäripataljoona. Merijalkaväen pataljoona perustetaan. Kodinturvajoukot saavat uusia ajoneuvoja, sensoreita ja pimeälaitteita.

Viisi merivoimien Visby-luokan korvettia aseistetaan uudestaan ja ne saavat ilmapuolustusautomatiikkaa.

Ilmavoimat saavat uusia Gripen E -hävittäjiä edellisten Gripen C ja D -mallien lisäksi. Ilmavoimille hankitaan uusi koulutushävittäjä.

Koulutettavien sotilaiden määrä nousee 8 000:een vuodessa 2025 mennessä. Reservin koko nousee vuoteen 2030 mennessä 100 000 sotilaaseen.

Lait puuttuvat

Ruotsin puolustusvoimien mukaan maan lainsäädännön ongelmat eivät rajoitu vaan avun saamiseen ja vastaanottamiseen.

Ruotsissa on vuosikymmenten varrella unohdettu se vaihtoehto, että maa joutuisi sotaan. Riittävää hätätila- tai sotalainsäädäntöä ei ole.

Valmius- ja huoltovarmuuslainsäädännössä on puutteita. Puolustusvoimat vaatii riittäviä kriittisten tuotteiden varmuusvarastoja jo rauhan aikana, jotta kriisiin olisi varauduttu.

Lisäksi puolustusvoimien henkilöstölainsäädäntöä on uusittava. Esimerkiksi kesällä 2018 maata piinanneiden metsäpalojen sammuttamista varten ei voinut kutsua ruotsalaisia puolustusvoimien helikopterilentäjiä, koska he olivat lomalla. Sota ei katso loma-aikoja, vaan kysyy valmiutta.

Puolustusvoimat kritisoi myös lupaprosessien hankaluutta Ruotsissa. Esimerkiksi ympäristöluvat haittaavat maanpuolustuksen valmistelua.

Maksaa miljardeja

Ruotsin puolustusvoimat laskee kehittämisuudistusten maksavan reilut 16 miljardia euroa nykyisen puolustusbudjetin päälle vuosina 2021–2030.

Näistä 4 miljardia euroa kuluisi ensimmäisellä viisivuotiskaudella ja 12 miljardia jälkimmäisellä.

Puolustusvoimat muistuttaa raportissaan, ettei sotilaallinen iskukyky parane vain rahalla. Vasta kun raha on käytetty, iskukyky voidaan saada, mutta siihen kuluu vuosia.

Ruotsin hallituksella on vastuu sekä rahoituksen hyväksymisestä että lainsäädännön edistämisestä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Minulla ei tietenkään ole sotilasalan asiantuntemusta, mutta veikkaukseni on, että ruotsilla pitäisi olla vähintään kuudensadantuhannen sotilaan reservi, jos mieli olla uskottava sodanaikainen puolustus ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elät väärällä vuosituhannella.

Sotaa ei käydä enää mies miestä vastaan periaatteella. Asejärjestelmät ratkaisevat. Nyt näyttää todella hyvältä, kun kaikki Putinin uudet ihmeaseet ovat osoittautuneet kokeissa susiksi. Toisaalta tämä ei ole mikään ihme, sillä Venäjältä puuttuu moderni high-tech teollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On syytä muistaa se huikea taloudellinen voitto, jonka Ruotsi vaivihkaa, älämölöä pitämättä, sai natsivallan metalleista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi valmistaa korkealaatuisia aseita, mutta onko niitä koskaan testattu oikeissa taistelutilanteissa esim. venäläisiä taistelukoneita vastaan. Epäilen, että huonosti tulee käymään. Esimerkiksi venäläisiksi epäiltyjen sukellusveneitten etsiminen Tukholman saaristosta päättyi tuloksettomana, ja lopulta paljastui etsittyjen olleenkin NATO,n aluksia. Estonian hylynkin kävivät luultavasti venäläiset siivoamassa virolaisten, suomalaisten ja ruotsalaisten nenien alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hakkapeliitat hakataan venäjän toimesta hengiltä, ja "liittolainen" Ruotsi naureskelee entisenä siirtomaaherrana Suomen tyhmyydelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä muistaa 187 km ydiase ja taktiset aseet.Elikkä voi hyssykät ydiaseiden olemessa olokin uhka Pohjoiseessa kukaa tiedä Itämeren alueella häivesukellusveneissä ydiaseita siellä on Brittien,Venäläisten ja Raskalaisten..Täälä puhutaan velkarahalla ostettevia laivoja ja hävittäjiä..Gamoon järkikäteen mistä suunasta se uhka tulee pitäkää mielestä Nato aivokuollut Turkki värkää ja sotiaalisesti ei kukaan Natomaista rientänyt apuun???Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhka tulee idästä, aivan rajan takaa. Siellä on Putin joka ei ole ollenkaan luotettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa sotaa ei tule, ei vaikka sotavoimat miten paljon pelottelisivat Venäjällä ja maat uhkailisivat toisiaan. Rauhan aikana ei kannattaisi tuhlata rahaa sotavoimiin koska rahalle on parempaakin käyttöä. Suomessa rahan tuhlaaminen on mennyt niin sairaaksi että ollaan valmiita hankkimaan velkarahalla kymmenien miljardien edestä leikkiaseita. Tässä sotaleikissä moni tulee kuolemaan ennenaikaisesti puutteellisen terveydenhoidon palveluiden takia.

Vaikka sota tulisi niin nykysillä asevoimien varustelulla ei ole mitään merkitystä. Nykyaikainen sota on "täsmäpommitusta" jossa tuhotaan vain strategiset kohteet ja kalusto, hävittäjät, tankit, jne tuhotaan parissa päivässä. Loppu sota käydään terrori ja sissisotana jossa riittää aseiksi hirvikiväärit, c4 ja droidit. Kukaan ei halua WW3:sta koska siinä tuhottaisiin koko pallo. Avaruusromun määräkin olisi niin suuri että satelliittien uusiminen ei kannattaisi 100 vuoteen.

Toivottavasti uusi sukupolvi tulee olemaan viisaampi ja lopettaa tämän järjettömän ja hyödyttömän tuhlaamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta varmaan täytyy laittaa armeija töihin sinne Malmööseen että ne hulikaanit vähän rauhoittuis siellä ja lopettaisivat sen räjäyttelyt ja toidtensa ampumiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein surullisinta tässä asiassa on että ihmiset ovat 'sotahulluja'. Ei toki kaikki mutta kun tietyt tahot maailmassa jatkavat asevarustelua niin muillekin tulee huoli omasta selviytymisestä. Kierre on valmis. Milloinhan ihmiset oppivat että sotimalla ei pidemmän päälle voita mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertainen vastaus on: EI KOSKAAN! Tappaminen, ahneus ja vallanhimo on rakennettu sisään ihmisiin, ja se jatkuu niin kauan kuin yksikin ihminen on hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on vasta Puolustusvoimien raportti. Realistinen ja suunta oikea.

Kun tuo raportti tulee Socialdemokraternan pöydälle niin se menee roskiin samantien. Ruotsin puolustus nojaa jatkossakin Suomeen ja Ruotsi käyttää säästyneet miljardit oman kansankodin rakentamiseen. Ja NATO:sta ei edes keskustella kun demarit on niin iso puolue tuossa maassa.

Jatkossakaan ei Suomen kannata luottaa Ruotsi-yhteistyöhon kun meillä on hätä. Ruotsilta saadaan myötätuntoa, eipä muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Suomi, että ollaan mukana kehittyneiden maiden joukossa, kuten Sveitsi ja Itävältä. Sielläkin on ymmärretty pysyä pois asemarkkinoilta. On myös kovin ristiriitaista tarinaa se, että jos se Venäjä on niin mahdottoman heikko ja huono, niin mihin se pelottelu perustuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että Ruotsi on vihdoin herännyt todellisuuteen. Niillä on rahaa laittaa aseisiin.
On päivänselvää, että jos sota syttyy Euroopassa, niin Ruotsi ei enää pääse sivusta seuraajaksi.
Vahva armeija on hyödyksi monella eri tapaa myös Suomelle, esim. Ahvenanmaan turvaamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Niillä on rahaa "
Niillä on OLLUT rahaa.
Ovat hassanneet kohta viimeisenkin lantin saamatta kuin ongelmia tilalle.
Ruotsi on vaikeuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolan ja Liettuan välinen Suwalkin käytävä on vain noin 70 km leveä. Tavallinen raskas tykistö käytännössä sulkee sen ilman että tuliasemia tarvitsee edes viedä rintamalle. Kaliningrad ei vain ''häiritse'', koska se on yksi Venäjän kaikkien aselajien suuri sotilastukikohta, erittäin vahva sillanpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Puolusvoiminen arvioitava linjaukset Ruotsin kanssa moni asia vielä kriisin syttyessä Suomi joutuu tukemaan omaapuolustusta ja samalla suojaa Ruotsalaisia joudumme kahdenrintaman väliin Ei meidä resussi riitä millään..Ikävä kyllä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha kosia Suomea kuningaskunnan alaisuuteen. Suomi on Tasavalta ja puolueeton maa jolla on omat puolustusvoimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa todellisuudessa tilanne olla kuitenkin se, että ainoa todellinen vihollinen on Suomesta itään ja siten Ruotsin joukot olisi Suomen käytettävissä eikä päinvastoin. Ruotsi alistaisi omat joukkonsa Suomen käyttöön, jotta oma maa ei olisi sotatanner. Kannatan, koska Ruotsilla kohtuullisesti lentokoneita, ilmassa nyky sodat ratkotaan. Norja olisi hyvä saada myös samaan porukkaan, mutta taitaa NATO olla erimieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image