Ulkomaat

Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Iranin pääkaupungissa Teheranissa kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa maailmalla liikkuu nyt paljon ihmisiä maskit kasvoilla. Talouspakotteiden muutenkin runtelemassa Iranissa on eniten koronavirustapauksia Lähi-idässä. KUVA: ABEDIN TAHERKENAREH
Ulkomaat 27.2.2020 9:22 | Päivitetty 27.2.2020 9:54
Reuters

Korona on pääosassa tänään torstaina Suomen eduskunnassa. Virukseen varautuminen esillä niin eduskuntaryhmissä, sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuin pääministerin ilmoituksessa. Kyselytunti jää poikkeuksellisesti pois.

Suomessa on tutkittu jo kymmeniä koronaepäilynäytteitä. Tähän mennessä kaksi niistä on johtanut tartuntalöydökseen eli yksi keskiviikkona Uudellamaalla ja toinen noin kuukausi sitten Lapissa.

Uudellamaalla tartunta todettiin Italiasta palanneella suomalaisnaisella. Lapissa koronavirustartunta oli kiinalaisella turistilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa oli tämän viikon alkuun mennessä käyty läpi yhteensä 30 henkilön koronavirusnäytteet.

Yle uutisoi, että esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolan keskussairaalassa on tutkittu ensimmäiset koronaepäilyt. Keskussairaalaan hakeutui helmikuussa testeihin kaksi Aasiassa matkaillutta suomalaista, joilla oli hengitystieoireita.

Epäilyt osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi, kun näytteet olivat negatiivisia.

– Jos epäilee saaneensa viruksen, kannattaa ensimmäisenä soittaa sairaalaan, Suomen terveysviranomaiset muistuttavat.

Hallitus tiedottaa ja rauhoittelee

Korona hallitsee torstaina politiikan päivää kotimaassa. Marinin hallitus pitää tiedotustilaisuuden aiheesta kello 13.30

Eduskunnan täysistunto aloitetaan kello 16 pääministerin ilmoituksella Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen. Tämän vuoksi kyselytunti jää tänään pois.

Hallitus päätti keskiviikkona koronavirukseen liittyvän koordinaatioryhmän perustamisesta. Ryhmään tulee keskeisten ministeriöiden kansliapäälliköiden lisäksi THL:n asiantuntija.

Oppositiosta etenkin perussuomalaisten piiristä on kritisoitu hallitusta hidastelusta ja tietojen pimittämisestä koronauhkaan reagoimisessa.

Uusia tietoja Teneriffalta

Teneriffalla karanteenissa olevat turistit ovat saaneet luvan liikkua vapaammin hotellialueella. Costa Adeje Palace -hotellissa koronakaranteenissa on kerrottu olevan myös 20 suomalaismatkailijaa.

– Paikalliset kohdehenkilöt ovat heihin yhteydessä kaksi kertaa päivässä, matkatoimisto TUI kertoo omien asiakkaidensa tuoreesta tilanteesta torstaiaamulla.

Lisäksi on perustettu erityinen niin sanottu hot line, johon eristyksissä olevat asiakkaat voivat soittaa, kun tarvitsevat apua.

Teneriffalaishotelli joutui karanteeniin, kun siellä oleskelleella italialaismiehellä todettiin koronavirustartunta. Tartunnan saaneita italialaisia on Teneriffalla nyt yhteensä neljä.

Karanteenin on sanottu kestävän kaksi viikkoa.

Virossa ja Tanskassa ensimmäinen tapaus

Euroopan maista Virossa ja Tanskassa on vahvistuttu ensimmäinen koronavirustartunta.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan maassa tavattu tartunta olisi Iranin kansalaisilla, joka asuu vakituisesti Virossa.

Tanskan tapauksessa tartunnan saanut mies oli ollut hiihtämässä Lombardiassa Pohjois-Italiassa perheensä kanssa.

Italiassa tapauksia on todettu jo yli 300.

Kiinan koronaviruskuolemien päivittäinen luku oli alhaisin sitten tammikuun 28. päivän. Taudin lähtömaasta raportoitiin nyt 29 uudesta koronaviruskuolemasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tänne Ouluunkin koronavirus tulee jylläämään. Hengityssuojat on hankittuna ja huomenna hankitaan ruokaa 4 viikoksi. Kun sairaustapauksia ilmenee Oulussa, tullaan olemaan omaehtoisessa karanteenissa kotona. Itselläni on vaikea astma ja Oys:ssa on pitänyt olla viikon osastohoidossa rs- ja a-viruksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavaksi uhka on koettava, mutta kuuntelitko tänään asiantuntijan lausuntoa siitä minkä verran hengityssuojaimet auttavat suojaamaan virukselta. Suoja on vähäinen itselle, mutta auttaa kanssaihmisiä siinä tapauksessa jos sinulla olisi todettu tartunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, luotetaan kommunistivaltion tilastoihin, joista se on valehdellut jo monta kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi oululaisissa ei ilmene vähäpäisyyttä mikä saisi nämä matkustamaan esimerkiksi Italiaan tai Kanarialle. Nekin jotka ovat matkan jo varanneet, omavastuun menetyksestä huolimatta peruuttavat joukolla matkojaan. Olen ylpeä valistuneista oululaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi kausi-Influenssa ja kauhia huuto. Ens vuonna pitää samallai uutisoida jokainen Influenssa tapaus niin tulee ihmisille ehkä järkeä asiaan.
No helpottaapa välillä ilmastoahistus ja mikromuovi hössötys, mutta ahistuksen määrä on vakio :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin! Oululaisetkin lentelevät sankoin ja joukoin Kanarialle ja Italiaan. Hurrauksesi oli tietysti tarkoitettu sarkastiseksi kommentiksi, eikös niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottaisiko Kiinan ilmoituksiin. Valtava maa. Vallassaolijoilla omat intressit sielläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joukkotestaukset ja karanteeni ovat ainoita tapoja hillitä epidemiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsikö THL arvioita taas uskoa? Tammikuussa kerrottiin että on 1 / 1 000 000 että virus löytyy Suomesta. Samoin hallituksen toimenpiteet. Tai oikeastaan niiden puuttuminen. Kyllä suomi on tässä tapauksessa ihan housut kintuissa ja tuurilla mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tiedä auttaako sekään, koska se on suomalaisten oma vika, että tälläinen hallitus on päässyt valtaan.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukoilen joka päivä, niidenkin puolesta jotka äänestivät hallituspuolueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perussuomalaiset pääsevät valtaan niin taudit katoavat, talvella on lunta eikä kesällä hyttysiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkästään tuossa oli riittävästi perusteluja äänestää perussuomalaisia jatkossakin. Hyttyset saa kyllä jäädä, ovat monille lajeille tärkeä osa ravintoketjua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukoukseesi on vastattu, että meneppä siitä lisää uhriutumaan asian vierestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BA on sallinut joustavan lentolippujen muuttamisen pohjois-italian lennoille. Lentojakin perutaan koska kysyntä on laskenut. Finnairin pitäisi tehdä sama koska Italiaan ei kannata lähettää ihmisiä hakemaan virus Suomeen.

Juuri nyt olisi paras hetki estää viruksen leviäminen mutta jostain syystä Marin hallitus ei tee mitään. Italian lennoilla on varmasti muutamia henkilö jolla on virus, joten halvinta ja helpointa olisi testata italiasta tulleet matkustajat. Mikäli altistuneita aletaan jäljittämään niin siinä palaa aikaa ja rahaa.

Ehkä Marin kannattaisi palata kaupan kassalle koska hommasta ei näytä tulevan mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi kausi-Influenssa ja kauhia huuto. Ens vuonna pitää samallai uutisoida jokainen Influenssa tapaus niin tulee ihmisille ehkä järkeä asiaan.
No helpottaapa välillä ilmastoahistus ja mikromuovi hössötys, mutta ahistuksen määrä on vakio :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun olisikin vain kausi-influenssa. Koronaviruksessa on useita tekijöitä jotka tekevät siitä aivan eri luokan uhan. Ensinnäkin kausi-influenssaan on olemassa rokote ja riskiryhmissä suuri osa sen ottaa, joka tehokkaasti vähentää kausi-influenssaan kuolleiden määrää. Koronavirukseen ei rokotetta vielä ole, joten kausi-influenssakin menehtymisprosentilla koronavirus olisi suuri uhka.

Toisaalta on päivän selvää, että koronaviruksen menehtymisprosentti on kausi-influenssaa huomattavasti korkeampi. Kiinan luvut ovat tietysti luotettavuudeltaan mitä ovat, mutta Italiassa on 400 vahvistettua tartuntaa ja kuolleita jo 12. Tämä on leviämisen alkuvaiheessa todella huolestutava suhde. Kuolleisuutta ei nimitäin voi vielä tässä vaiheessa laskea jakamalla kuolleiden lukumäärää tartunnan saaneilla. Tämä ei ole välttämättä maallikolle aivan helppo ymmärtää, mutta se johtuu siitä, että suuri osa tartunnan saaneista on saanut oireet muutaman päivän sisällä ja valitettavasti on todennäköistä, että heistäkin osa tulee vielä menehtymään. Toki on myös todennäköistä, että tartunnan saaneita on todellisuudessa enemmän kuin vahvistettuja tapauksia, mutta ei se mssään tapauksessa laske kuolleisuutta lähellekkään kausi-influenssan lukuja.

Panikointi ei tietenkään auta mitään, mutta tosiasiat täytyy tunnustaa ja toimia sen mukaisesti. Ikävä kyllä on täysin mahdollista, joskaan ei nyt ehkä sentään todennäköistä, että kuolonuhrien määrä voi nousta Suomessakin kymmeniin tuhansiin. Puhutaan siis talvisotaa vastaavista luvuista. Aihetta määrätietoisiin toimiin totisesti olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikin vain kausi-influenssa, mutta kun ei ole. Eikö se kerro jo jotakin tämän taudin vakavammasta tasosta, että Kiina joka ei tavallisesti pienistä hätkähdä, pistää koko miljoonakaupungin karanteeniin estääkseen taudin leviämisen. Ei näin toimita normi kausi-influenssan kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image