Ulkomaat

Näin EU:n ja Britannian neuvottelut brexitin jälkeisestä suhteesta etenevät – unioni haluaa päästä jatkossakin saarivaltion kalavesille

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat tiistaina Lontoossa. EU:n ja Britannian neuvottelut osapuolten välisestä tulevasta suhteesta alkavat maanantaina Brysselissä. KUVA: WILL OLIVER / POOL
Ulkomaat 26.2.2020 20:15
Reuters

EU ja Britannia alkavat neuvotella tulevasta suhteestaan maanantaina Brysselissä. Edessä ovat vaikeat neuvottelut, joiden aikataulu on erittäin tiukka.

Britannia hallitus julkistaa tänään tarkemmat suuntaviivat neuvotteluille, joissa sovitaan Euroopan unionin ja Britannian tulevasta suhteesta.

– Britannian ensisijaisena tavoitteena on varmistaa neuvotteluissa, että saamme takaisin taloudellisen ja poliittisen itsenäisyytemme 1. tammikuuta 2021 alkaen, sanoi pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja Reutersin mukaan.

Tiistaina EU:n 27 jäsenmaan eurooppaministerit antoivat EU-komissiolle mandaatin neuvotella Britannian kanssa. 46-sivuisen dokumentin mukaan kauppaneuvottelujen lähtökohtana tulee olla EU:n standardit.

Neuvottelujen ensimmäinen kierros alkaa tulevana maanantaina Brysselissä, ja se kestää torstaihin asti. Sen jälkeen neuvotteluja jatketaan vuoroin Brysselissä ja Lontoossa.

Neuvotteluista on ennakoitu todella vaikeita. Myös niiden aikataulu on erittäin tiukka, koska sopimuksen pitäisi olla valmis marraskuun tienoilla, jotta se ehditään hyväksyä ja ratifioida ennen vuoden loppua.

Tämän takia neuvotteluille on aikaa käytännössä vain puoli vuotta. Se on erittäin lyhyt aika, koska usein kauppasopimusten tekemiseen voi mennä yli vuosi.

– Hyvin lyhyessä ajassa ei voi tehdä kaikkea. Me teemme niin paljon kuin pystymme rajallisessa ajassa, EU:n puolelta neuvotteluja vetävä Michel Barnier sanoi BBC:n mukaan.

Britannia erosi EU:sta 31. tammikuuta. Tällä hetkellä saarivaltio on vuoden loppuun asti kestävällä siirtymäkaudella, jonka aikana juuri mikään ei muutu EU:n ja Britannian suhteessa. Britannian maksaa jäsenmaksunsa EU:lle, ja tavarat ja ihmiset liikkuvat vapaasti.

EU:ta neuvotteluissa edustaa Barnierin vetämä komission työryhmä. Britannian neuvottelyryhmä Taskforce Europea johtaa David Frost.

Britit haluavat samanlaisen sopimuksen kuin Kanadalla

Molempien osapuolten tärkeimpänä tavoitteena on saada aikaan EU:n ja Britannian välille vapaakauppasopimus. Se varmistaisi, että kauppa voi jatkua osapuolten välillä ilman tulleja ja kiintiöitä.

EU on asettanut vapaan kaupan ehdoksi niin sanotut tasavertaiset toimintaedellytykset. Se tarkoittaa sitä, että unioni vaatii, ettei Britannia heikennä yritysten ympäristö-, vero- ja työvoimastandardeja EU:n vastaavia alemmaksi.

Johnson on ilmoittanut, ettei se suostu sitoutumaan unionin säädöksiin.

Britannian hallitus on ehdottanut, että se haluaa samanlaisen vapaakauppasopimuksen kuin mikä Kanadalla on EU:n kanssa. EU:n ja Kanadan välinen CETA-vapaakauppasopimus takaa lähes tullittoman kaupan osapuolten välillä.

Barnierin mukaan tämä ei onnistu, koska Britannian on paljon merkittävämpi kauppakumppani unionille kuin Kanada.

Vielä tämän vuoden Britannia on osa EU:n tulliliittoa ja sisämarkkinoita. Jos osapuolet eivät pääse sopuun kaupan ehdoista vuoden loppuun mennessä, saarivaltio tippuu käymään kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n ehdoilla.

Myös kalastus on neuvottelujen keskiössä

Tulevissa neuvotteluissa on tarkoitus sopia myös kalastukseen liittyvistä kysymyksistä. EU haluaa turvata, että jäsenmaiden kalastusaluksilla on jatkossakin pääsy Britannian vesille.

Aikaisemmin helmikuussa Boris Johnson sanoi BBC:n mukaan, että "Britannian kalastusalueet ovat ennen kaikkea britannialaisille aluksille".

Ranskan eurooppaministerin Amelie de Montchalinin mukaan kalastus tulee olemaan yksi neuvottelujen keskeisiä kiistakysymyksiä.

– Kalastajien oikeudet pitää turvata. He tietävät erittäin hyvin, että jos teemme huonon sopimuksen, he häviävät siinä valtavasti, de Montchalin sanoi televisiohaastattelussa BBC:n mukaan.

Kaupan ja kalastuksen lisäksi EU ja Britannia yrittävät päästä sopuun muun muassa turvallisuuteen, kulttuuriin ja koulutukseen liittyvistä asioista.

Hankaluuksia on The Guardianin mukaan luvassa, kun neuvotteluosapuolet yrittävät sopia finanssipalvelujen ja muiden palveluiden sisällyttämisestä kauppasopimukseen.

Boris Johnson on torjunut lisäajan

Koska neuvotteluaikataulu on erittäin tiukka, on hyvin mahdollista, ettei kaikista asioista ehditä sopia ennen siirtymäajan loppua. Tämän takia pääpaino neuvotteluissa on kaupassa, kalastuksessa ja turvallisuusasioissa, The Guardian kertoo.

On arvioitu, että mikäli EU ja Britannia eivät pääse sopuun kaupan ehdoista, syntyy siitä molemmille osapuolille merkittäviä taloudellisia tappioita. Erityisen kova isku se olisi Britannialle.

– Aikapaine ja intressit ovat valtavia neuvotteluissa. Kyseessä on erittäin monimutkainen sopimus, joten edessä on kova työ, Alankomaiden ulkoministeri Stef Blok sanoi.

Britannialla on mahdollisuus hakea kesäkuun loppuun mennessä lisäaikaa neuvotteluille, mutta Johnson on torjunut tämän vaihtoehdon. Lisäajan hakeminen olisi kolaus Johnsonin konservatiivipuolueelle, koska se on luvannut hoitaa irtautumisen EU:sta mahdollisimman nopeasti.

MAINOS

Kommentoi

Miksi neuvotellaan?

Ei kai EU voi päästää ulkopuolisia yhteismarkkinoille ilman että yhteismarkkinoiden sääntöjä noudatetaan, ja ennen kaikkea valvotaan. Ei ulkopuolisille voi myöntää mitään kilpailuetua ohi jäsenmaiden noudattamien sääntöjen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko brexit johtui vain ja ainoastaan holtittomasta haittamaahanmuutosta. Nyt EU kuvittelee että voi painostaa Britanniaa jatkamaan samaa edelleen. Ei voi, turha luulla. Kynnyskysymys. Nyt taidetaan mennä kovan kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei EU voi painostaa Britanniaa millään. Britannia tekee EU:n ulkopuolisena maana sitä mitä itse haluaa tehdä.

Maailman suurimmalle yhteismarkkinalle pääsyyn sen sijaan liittyy melkoisesti ehtoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuule Eu ole läheskään maailman suurin. Suurin on Eu:n ulkopuolinen markkina-alue ja sinne Britannia suuntaa toimintansa näivettyvästä Eu:sta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taivas putoaa. Taivas putoaa. Taivas putoaa, kun EUsta eroaa. No kyllä kaikki täysjärkiset ymmärtää, että asia on päinvastoin. Kauppasuhteet ja matkustaminen Britanniaan toimii ja tulee toimimaan kuten aiemmin.
Ainut mikä muuttuu on, että EU ei voi sanella ja määräillä enää avoimien rajojen politiikkaa Britannian puolesta, vaan Britannia päättää jatkossa ketkä maahan pääsevät asumaan.
Järkevää politiikkaa ja ei syydetä enää rahaa EUn pohjattomalle byrokratiakoneistolle, joka on täysin kilpailukyvytön ja täynnä ideologisia pullistelevia broilereita, jotka eivät ymmärrä ja välitä Euroopan taloudesta ja turvallisuudesta mitään. Mm Suurin osa suomalaisia meppejä kuuluu tähän huuhaa porukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset mepit ja komissaarit ajavat vain Eurostoliiton etua jos ymmärtävät edes siitä mitään. Olli Rehn näytti oikein mallia miten voidaan toimia Suomen etuja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppasuhteet nimenomaan tulee muuttumaan radikaalisti. Ainakin mikäli Boris Johnsonin puheisiin on uskominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien omien kalavesien palauttaminen takaisin omaan hallintaan oli yksi Brexitin perussyistä, joten voihan se olla että britit tuskin päästävät eurostoliiton kalastajia vesilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne britit kalansa myy?

EU:n kalastajat osaavat kyllä pitää puoliaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse syöt kalansa ja jos yli jää niin vientiin Eu:n ulkopuolelle. Eu:ssa saavat syödä omat sinttinsä jos sattuvat saamaan tyhjiksi troolatuilta vesiltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image