Ulkomaat

Mus­li­mi­joh­ta­jat tuomitsivat Uuden-Seelannin järkyttävät iskut – "Kaikkien us­kon­to­kun­tien ihmisten tulisi olla huolissaan"

Masjid Al Noor -moskeijan läheisellä kadulla Christchurchissä lojui verisiä siteitä perjantaina ampumisen jälkeen. KUVA: Martin Hunter
Ulkomaat 15.3.2019 10:26
Katja Ihatsu

Iskut tapahtuivat muslimien viikon tärkeimmän rukoushetken eli perjantairukouksen aikaan.

Aasian poliittiset ja muslimijohtajat tyrmistyivät Uuden-Seelannin eteläsaarella Christchurchin kaupungissa tapahtuneista moskeijaiskuista, kertoi uutistoimisto Reuters.

40 ihmistä kuoli ja ainakin 20 haavoittui kahteen moskeijaan tehdyissä iskuissa, jotka tapahtuivat perjantaina keskipäivän rukoushetken aikaan.

Perjantairukous on muslimien viikon tärkein rukous, ja perjantai on islamilaisessa maailmassa pyhäpäivä.

Indonesialaisia moskeijassa

– Indonesia tuomitsee ampumisen. Teon vakavuutta korostaa, että se tapahtui moskeijassa perjantairukouksen aikana, sanoi Indonesian pääministeri Retno Marsudi tiedotteessaan.

Lehdistön mukaan Marsudi sanoi aikaisemmin, että yhdessä iskun kohteena olleessa moskeijassa oli kuusi indonesialaista, joista kolme onnistui pakenemaan, mutta kolmen kohtalosta ei tiedetty.

Maan Uuden-Seelannin suurlähettiläs Tantowi Yahya sanoi Reutersille yrittävänsä selvittää, onko uhrien joukossa indonesialaisia.

Kaupungissa asuu 331 indonesialaista, joista 134 on opiskelijoita.

Afganistanin suurlähettiläs Uudess-Seelannissa Wahidullah Waissi sanoi kolmen afganistanilaisen haavoittuneen iskussa.

Malesialainen haavoittui

Yksi malesialainen haavoittui iskussa, sanoi muslimivoittoisen Malesian poliittinen johtaja Anwar Ibrahim. Hän kuvasi tapahtumaa synkäksi tragediaksi ja iskuksi ihmisyyttä ja rauhaa kohtaan.

– Olen syvästi surullinen tästä epäinhimillisestä teosta --, joka otti siviilien hengen, hän sanoi.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin neuvonantaja Ibrahim Kalin tuomitsi iskun ja kutsui sitä rasistiseksi.

– Nämä iskut osoittavat, mihin pisteeseen Islamia ja muslimeja kohtaan osoitettu vihamielisyys on edennyt. -- Maailman täytyy sanoa seis islamofobiselle terrorismille, hän kirjoitti Twitterissä.

Myös Intian muslimipaneelin perustaja Kamal Faruqui tuomitsi iskun.

– Maailmalla leviää muslimeja vastustava virus. Kaikkien uskontokuntien ihmisten tulisi olla hyvin huolestuneita, hän sanoi Reutersille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Äärimmäisen pelottavaa ja huolestuttavaa on se, että näille kammottaville teoille tuntuu löytyvän ymmärtäjiä. Mitään hyväksyttävää selitystä tuollaiselle terroriteolle EI ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sano sama myös silloin kun ihannoimasi porukat tekee samanlaisia tekoja. Muista myös, vai onko sitten taas unohdettu asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mitä tarkoitat " ihannoimillani porukoilla". Terroriteot, kuten tämänpäiväinen, ovat aina yhtä tuomittavia, olipa tekijänä ketkä tahansa. Luulisi, että tämä on kaikille ihan selvää, mutta eipä taida olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin tulihan se sieltä, et tiedä, siis et todellakaan tiedä ja silti olet vaahtoamassa typeryyksiä tälläkin saitilla.
Miksi tämä ei sitten ole sinulle selvää, koska meille muille se on?
Miksi et koskaan kykene vastaamaan kysymykseen joita esitetään? Minäpä kerron, siksi koska sinulla ei ole vastauksia kysymyksiin. Niin taattua suvaitsevaisuutta jälleen, että huh huh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut usakontokunnat ovat olleetkin huolissaan jo kauan aikaa ,nyt taitaa "tuuli" kääntyä ...."karkea veikkaus" ei jää ainoaksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niitä Joulunpyhinä tehty murhaiskuja kristyttyjäkin vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuorisaarnassa sanotaan: " Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan."...tulkitaanko tämä vihapuheeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image