Ulkomaat

Muellerin nimittänyt Yhdysvaltain apu­lai­soi­keus­mi­nis­te­ri Rosenstein jätti eronpyyntönsä

Eroava apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein päätteli Robert Muellerin raportista, että presidentti Donald Trumpia ei pidä asettaa syytteeseen. KUVA: ERIK S. LESSER
Ulkomaat 30.4.2019 9:13
Ilkka Timonen, Reuters

Rosenstein oli saanut kritiikkiä toiminnastaan niin presidentiltä kuin demokraateiltakin.

Yhdysvaltain kiistelty apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein ilmoitti maanantaina erovansa virasta. Hän nimitti toukokuussa 2017 erikoistutkija Robert Muellerin selvittämään Venäjän hallituksen ja presidentti Donald Trumpin kampanjan väitettyjä yhteyksiä.

Rosensteinin ero ei ollut yllätys, hänen oli odotettu eroavan jo maaliskuussa. Valkoinen talo ei kommentoinut eroa muuten kuin sanomalla, että apulaisliikenneministeri Jeffrey Rosen tulee hänen tilalleen. Rosensteinin ero astuu voimaan 11. toukokuuta.

Presidentti Trump ja tämän liittolaiset kritisoivat usein republikaani Rosensteinia siitä, että tämä oli nimittänyt Muellerin tutkimaan Venäjä-yhteyksiä. Demokraatit puolestaan ovat kritisoineet häntä siitä, miten hän sekaantui päätöksentekoon oikeusministeriössä.

Rosenstein pysyi virassa odotettua kauemmin auttaakseen oikeusministeri William Barria hoitelemaan Muellerin raportin julkaisun. 22 kuukautta kestänyt tutkimus valmistui 22. maaliskuuta.

"Aina Amerikka ensin"

Kirjeessään Trumpille Rosenstein käytti kahta Trumpille tuttua ilmaisua kirjoittamalla, että hän auttoi ministeriön väkeä, joka oli "omistautunut arvoille tehdä Amerikasta suuri" lisäten, että "me aina asetamme Amerikan ensin".

Muellerin tutkimuksesta ei ilmennyt, että Trumpin kampanja olisi vehkeillyt Venäjän kanssa.

Raportissaan Mueller ei tehnyt päätelmiä siitä, estikö Trump oikeuden toteutumisen. Hän kuitenkin esitti todisteita molempien kantojen puolesta.

Raportin saatuaan Rosenstein ja Barr päättelivät, että presidentin asettamiseen syytteeseen ei ole perusteita.

Demokraatit ovat kritisoineet Rosensteinia voimakkaammin Barria, joka päätti julkaista Muellerin raportista ensin vain valikoituja osia. Rosenstein näytteli kuitenkin keskeistä roolia siinä, että hänen mukaansa Trumpin ei pidä joutua syytteeseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
34
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
21
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
13
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image