Ulkomaat

Muellerin koko raportti Trumpin tiimin väitetystä vehkeilystä Venäjän kanssa ei ehkä koskaan tule julkisuuteen

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin odotetaan ensi viikolla jättävän oikeusministerille raporttinsa siitä, vehkeilikö presidentti Donald Trumpin tiimi Venäjän kanssa tämän presidentinvaalikampanjan aikana. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 21.2.2019 14:31
Ilkka Timonen

Kongressi yrittänee lakiteitse pakottaa oikeusministerin kertomaan raportista julkisuuteen mahdollisimman paljon.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller raportoi uutiskanava CNN:n mukaan ensi viikolla oikeusministeri Bill Barrille, mitä hän on saanut selville siitä, vehkeilikö presidentti Donald Trumpin lähipiiri Venäjän kanssa vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

CNN:n mukaan suuri kysymys on, kuinka paljon raportista kerrotaan ensin kongressille ja sitten suurelle yleisölle.

Muellerin raportin antaminen on kriittinen piste Trumpin presidenttitarinassa kun ottaa huomioon, miten raskaita esitetyt syytökset ovat. Trump on leimannut Muellerin tutkinnan”huijaukseksi” ja ”noitavainoksi”.

Yhdysvallat voi joutua todistamaan uutta virkarikossyytetarinaa, mikäli raportista selviää Trumpin tiimin vehkeilleen Venäjän kanssa ja presidentin yrittäneen johtaa oikeutta harhaan asiassa.

Paljon on etukäteen hämärän peitossa, ja voi jäädäkin hämäräksi riippuen siitä, miten paljon Barr katsoo tarpeelliseksi raportoida eteenpäin kongressille ja julkisuudelle.

Edessä oikeudenkäyntien sarja?

Edessä voi olla oikeudenkäyntien sarja kolmiossa Valkoinen talo, oikeusministeriö ja kongressi. Sarjan päätepiste lienee korkeimmassa oikeudessa.

Tähän mennessä Mueller on saanut aikaiseksi 10 rikosjuttua, neljä ihmistä on tuomittu vankeuteen. Syytteitä on saanut 37 ihmistä ja muuta tahoa.

Trumpin kampanjointia johtanut Paul Manafort on joutunut vankilaan valehtelusta todistajana. Presidentin henkilökohtainen asianajaja Michael Cohen on myös joutumassa vankilaan, vaikka hän onkin auttanut Muellerin tutkimuksia.

Trumpin erotettu kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn odottaa omaa tuomiotaan. Hän on paljastanut Trumpia lähellä olevien henkilöiden runsaan valehtelun mitä tulee suhteisiin venäläisten kanssa.

Oikeusministeri Barr joutunee kovan painostuksen kohteeksi kongressin demokraattien taholta. Hänen vaaditaan kertovan julkisuuteen mahdollisimman paljon Muellerin raportista.

Muellerin saamassa tehtävässä häntä vaaditaan vain antamaan luottamuksellinen raportti oikeusministerille siitä, miksi hän päätti nostaa oikeusjutun toisia ihmisiä vastaan ja vapauttaa toiset.

Oikeusministeriön vallitseva mielipide on, että istuvaa presidenttiä ei voi panna syytteeseen rikoksesta, ei vaikka Muellerilla olisi todisteita siitä, että tämä on rikkonut lakia.

Sen sijaan Mueller voi kertoa Trumpin toiminnasta raportissaan uskoen, että se kerrotaan edelleen kongressille. On vain kongressin asia päättää, toimiko presidentti väärin.

"Amerikkalaiset ansaitsevat tietää totuuden"

– Mielestäni amerikkalaiset ansaitsevat tietää totuuden. Kuten Thomas Jefferson sanoi, ’jos ihmiset tietävät totuuden, he eivät tee virhettä’”, sanoi demokraattisenaattori Tom Carper CNN:lle.

Barr saattaa olla pakotettu suojelemaan julkisuudelta raportissa olevia salaisiksi julistettuja tietoja ja ihmisiä, joita syyttäjät ovat haastatelleet, mutta joita ei syytetä mistään.

Asiantuntijoiden mukaan kongressi lähtee helposti asian kanssa lakitupaan, mikäli Barr ei kerro kaikkea mahdollista raportin sisällöstä sille.

MAINOS

Kommentoi

Tarkoittanee hälyä tyhjästä eli noitajahti kuten Trump sanoi. Jos sieltä olisi löydetty Venäjä kytköksiä niin demarit ja vasemmisto laulaisi nyt jo kuorossa. Ja vannoivat jo saadessaan senaatissa ylivallan että tutkimuksia jatketaan vaikka Muller ei löydä mitään yhteyksiä kahden vuoden tutkinnan jälkeen. Kertoo paljon näistä veikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on nyt se tilanne, että jos raportti tulee julkiseksi, niin siinä paljastuu myös demarien omat petokset joten yleisen rauhan säilyttämiseksi raportti ehkä salataan. Se ei tarkoita etteikö oikeudenkäytejä tulisi, mutta niissäkin saattaa olla omat kiemurat ja asiat käsitellään salaisessa sotaoikeudessa, koska kyseessä on rikokset valtiota vastaan. Heti alusta asti oli selvää ettei Trumpilla ole mitään tekemistä venäläisten kanssa, mutta Clintoneilla sitäkin enemmän, mutta sillä rosvokoplalla on niin hyvät systeemit, ettei heitä saada häkkiin noin vain, ehkä koskaan. Toivossa on kuitenkin hyvä elää, sinetöityjä haasteita on jo yli 60000 kpl ja niitä käsitellään koko ajan. Monien oville koputetaan klo 4 aamulla ja vastassa on sotapoliisit tai vaikkapa FBI, Quantanamossa odottaa 7 vankila proomua, joita täytetään hiljalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas näitä foliohattujen purkauksia. Ja taas rinnastetaan Demokraattinen puolue demareihin, joka tarkoittaa SDP:tä kotomaamme puoluekentässä. Pitäisikö GOP rinnastaa persuhin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko ihmetellä, että miten nämä tosi outojen ja epäuskottavien salaliittoteorioiden levittäjät tuntuvat olevan aina juuri Trumpin puolella. Mistä se kertoo? Onko tätä tutkittu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

johan syytteitä on nostettu tutkinnan aikana, ihmetyttää vähän siksi tuo päättelysi siitä ettei mitään ole löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seppo olet oikeilla jäljillä sillä Clinton poppoo aloitti nämäTrump-Venäjä kytkös juttunsa valheellisilla väittämillä että sai lakimiehet aloittamaan tutkimukset.
Nyt näitäkin tutkitaan joten korkeassa asemissa olevia henkilöitä sattaa mennä linnaan. Suomessa näistä ei vain uutisoida sillä ei ilmeisesti sovi poliittiseen kuvioin siellä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Mitä jotain, johan ne on nostanut läjäpäin syytteitä useampaakin henkilöä vastaan ja osa on tuomionsa jo saanut... Kyllä siellä jotain taitaa olla vaikka kuinka syytellään noitavainoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:28
Kultaleijonat saapuivat Suomeen! "Mörkölennosta" ensimmäisenä pelaajana astui ulos Mörkö-Anttila itse
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image