Ulkomaat

Moskeijat syyniin ja ydinaseet esille – Donald Trumpin kam­pan­ja­pu­heet joutuvat pian testiin

Donald Trump piti voitonpuheensa kannattajilleen Hilton-hotellissa Manhattanilla.
Ulkomaat 9.11.2016 16:41
Seppo Ylönen

Kampanjapuheet ovat kampanjapuheita. Mutta koska Donald Trump tuli politiikan ulkopuolelta ja hänen konkreettisista aikomuksistaan tiedetään todella vähän, joudutaan vinkkiä tulevasta ottamaan siitä, mitä hän sanoi kampanjan aikana.

Hätkähdyttävimmät vaatimukset Trump esitti muslimeista ja siirtolaisista.

San Bernardinon terrori-iskujen jälkeen Trump vaati välikaista maahantulokieltoa kaikille muslimeille. Myöhemmin hän pehmensi lausuntoa sanomalla, että jokaisesta Yhdysvaltoihin muuttavasta pitää tehdä ”äärimmäisen tarkka selvitys”. Kaikille Syyriasta tuleville pakolaisille Trump nostaisi käden pystyyn.

Trump on myös vaatinut kaikkien Yhdysvalloissa olevien moskeijoiden tarkkaa seurantaa.

Muslimiuhkaa Trump vähentäisi myös ”pommittamalla helvettiin” Isisin tukikohdat Lähi-idässä. Hän antaisi luvan niin sanotun waterboardingin (vesikidutuksen) ja muiden voimakkaiden kuulustelumenetelmien käytölle.

Trump esitti kampanjansa alkuvaiheessa Yhdysvalloissa olevien 11 miljoonan laittoman siirtolaisten karkottamista maasta. Myöhemmin hän on puhunut epämääräisemmin rikoksiin syyllistyneiden siirtolaisten kyyditsemisestä rajan yli.

Siirtolaisvirtaa etelästä Trump haluaa padota rakentamalla aidan Meksikon rajalle, jonka kulut perittäisiin Meksikon valtiolta. Trump on sanonut, että meksikolaiset ”tuovat huumeita, rikollisuutta, ja he ovat raiskaajia”.

Trumpin mukaan puheet ilmastonmuutoksesta ovat huijausta. Hänen mukaansa ympäristövaatimukset tekevät vain amerikkalaisyrityksistä vähemmän kilpailukykyisiä globaaleilla markkinoilla.

Amerikkalaistyöntekijöiden asiaa Trump lupaa ajaa keskeyttämällä vapaakauppasopimusneuvottelut EU:n ja Tyynenmeren maiden kanssa ja vaatimalla muutoksia Pohjois-Amerikan maiden vapaakauppasopimukseen Naftaan.

Trump vaatii myös Kiinalta reilumpaa pelia kaupankäynnissä. Hän vaatii Kiinaa lopettamaan valuuttansa aliarvostamisen ja nostamaan ympäristö- ja työpaikkastandardeja.

Trumpin mielestä Yhdysvaltain liittolaisten ei pitäisi liikaa tukeutua amerikkalaisiin, vaan panna omia rahojaan likoon puolustusta rakentaessaan. Hän on nostanut tällöin esiin eurooppalaiset Nato-maat, Saudi-Arabian ja Itä-Aasian liittolaiset.

Pohjois-Korean uhkaa vastaan Japanin ja Etelä-Korean pitäisi Trumpin mielestä rakentaa omat ydinasearsenaalinsa. Ydinsota Pohjois-Korean ja Japanin välillä voisi olla ”kauhea” mutta ohi ”melko pian”, Trump arvioi.

Ydinaseet ei näyä olevan Trumpille suuren suuri ongelma, sillä hän sanoi, ettei epäilisi niiden käyttämistä. Miksi muuten niitä omistetaan, Trump ihmetteli.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia on kehunut ”vahvaksi johtajaksi”, jonka kanssa hän uskoo tulevansa hyvin toimeen.

”Obamacare” eli sairausvakuutuksen laajentaminen kaikille on Trumpin mielestä epäonnistunut uudistus. Trump haluaa alentaa kaikkien veroja ja yksinkertaistaa systeemiä vähentämällä tuloveroluokat seitsemästä kolmeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aikamoista puhetta. 11 miljoonan siirtolaisen pois saaminen ja vielä Yhdysvalloista vaatii erittäin paljon aikaa ja vaivan näköä, jos siis ne KAIKKI aijotaan saada pois heidän mailtaan. Idea on mahdoton. Trumpin puheista ei löydy realistisuutta, sillä ne ovat aivan toisista svääreistä. Jää nähtäväksi, mikä tulee olemaan ideoiden toteutusten laita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika suuret puheet. Jos Trump aikoo saada KAIKKI 11 miljoonaa siirtolaista karkotettua yhdysvalloista, edessä tulee olemaan erittäin pitkä ja vaivan näköä vaativa prosessi. Ideahan kuulostaa mahdottomalta. Trumpin puheet ovat muutenkin aivan toisista svääreistä ja niistä puuttuu realismi kokonaan. Saa nähdä, mikä tulee olemaan ideoiden toteutuksen laita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja ei taida muistaa, että Obama lupasi sullea Quantamon vankileirin. Ei ole suljettu. Vaalilupaukset niin Suomessa kuin muuallakin ovat yhtä päteviä kuin avioliittolupaukset, vain n. 50 prosentissa ne pitävät psikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo touhu ole lähinnä Timo Soinia eli paljon puhetta ja vähän tekoja jos ollenkaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko muslimeilla jotain salattavaa, eikö moskeijoita saa tutkia? Aika huolestuttavaa jos salaillaan eikä olla avoimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
27
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
15
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
14
Kauppakamarien kysely paljastaa: Korona iski jo erityisesti palvelusektorin yrityksiin – 26 prosenttia vastaajista arveli konkurssiriskin kasvaneen
13
Senaatti ei ole vielä neuvotellut Oulun yliopistokampuksen siirtymisestä asema-alueelle – Toimitusjohtaja: "Oulun asema-alue on kaupungin parhaita sijainteja" Tilaajille
13
Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen koronatartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty selvittämään – tautitapausten ennakoidaan kasvavan
13
Oulun ja Kiimingin välimaastoon tulee erilainen, maaseutumainen Vesalanmäen asuinalue – Kunnallistekniset työt aloitetaan loppuvuodesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image