Ulkomaat

Montrealissa syntyi sopu

Montrealin ilmastokokouksessa syntyi sopu.
Ulkomaat 10.12.2005 15:11 | Päivitetty 10.12.2005 15:54
STT, Kaleva
Montrealin ilmastokokous on päässyt kaksiosaiseen ratkaisuun neuvottelujen jatkamisesta. Ympäristöministerit ovat sopineet Kioton ilmastosopimuksen jatkamisesta vuoden 2012 jälkeen.

Montrealin ilmastokokouksen päätti aloittaa myös uudet neuvottelut, joiden tavoitteena on ilmaston lämpenemisen rajoittaminen. Näihin neuvotteluihin osallistuvat kehitysmaat ja Yhdysvallat, joka jättäytyi Kioton sopimuksen ulkopuolelle neljä vuotta sitten.

Enestam uskoo Montrealin kokouksen avanneen ovia

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.) katsoo Montrealin ilmastokokouksen avanneen uusille maille ovia ilmastoyhteistyöhön.

"Ilmastokokous on lujittanut ja laajentanut sitä pohjaa, jolle lähivuosien ilmastostrategiaa voidaan rakentaa niin meillä Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin", luonnehti Enestam ratkaisua tiedotteessaan lauantaina.

Perjantaina päättyväksi kaavailtu kokous venyi lauantaiaamuun paikallista aikaa. Lopulta päästiin sopuun siitä, miten päästövähennyksistä jatkossa neuvotellaan niin Kioton sopimuksen hyväksyneiden kuin muidenkin maiden kesken.

Enestamin mukaan Montrealissa päästiin jo perjantaina sopuun myös työohjelmasta, joka auttaa etenkin kehitysmaita selviämään ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista.

Enestam itse palasi Suomeen jo lauantaina.

Maan ystävät tyytyväinen Montrealin tuloksiin

Ympäristöjärjestö Maan ystävät on tyytyväinen Montrealissa jatkuvan ilmastokokouksen tuloksiin.

"Kyseessä on läpimurto. Ensinnäkin Yhdysvaltain vastustuksesta huolimatta käytännössä kaikki muut maailman maat ovat päättäneet lähteä neuvottelemaan uusia tavoitteita Kioton pöytäkirjan alla", toteaa Maan ystävien ilmastokampanjasta vastaava Lauri Myllyvirta.

Toinen, hänen mukaansa ehkä vieläkin merkittävämpi asia, on kehitysmaiden muuttunut ajattelutapa päästöistä.

"Kehitysmaiden edustama vanha linja, jonka mukaan vain teollisuusmailla voi olla päästöjen torjumistavoitteita, ei välttämättä enää pidäkään paikkaansa. Nyt lähdetään käymään sellaisia neuvotteluja, joissa kehitysmaat ovat selkeästi suostuneet tarkastelemaan myös heidän rooliaan päästöjen torjumisessa", Myllyvirta huomauttaa.

Montrealin kokous jätti Myllyvirran mielestä Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallinnon yksin yrityksessä estää kamppailu ilmastonmuutosta vastaan. Yhdysvallat on hänen mukaansa mukana ns. kolmannella raiteella, jossa käydään keskusteluja ilmastonmuutoksen torjumisesta ilmastosopimuksen alla.

"Tämä raide ei tule johtamaan seuraavien vuosien aikana mihinkään kovin merkittävään, mutta se voi tuottaa esimerkiksi teknologiapöytäkirjan tai vastaavan. Siinä mielessä on tietysti tärkeätä, että on keskusteluyhteys myös Yhdysvaltain ja Australian kanssa", Myllyvirta totesi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image