Ulkomaat

Miten sujuu koululaisten ramadan-paasto ke­vät­kuu­mal­la? — "Kyllähän se hiukan jännittää"

Muslimit paastoavat ramadanin aikaan auringonnoususta auringonlaskuun. Suomen valoisassa kesässä paastoaika on erityisen pitkä. KUVA: Mikael Rydenfelt
Ulkomaat 16.5.2018 17:15
Päivi Ojanperä

Muslimien paastokuukautta ramadania vietetään Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisissa oloissa. Ulkona on jo kesäisen lämmintä, mutta kouluvuotta on monta viikkoa jäljellä. Opetushallitus ei ole ohjeistanut kouluja, miten huolehtia siitä, että paastoa harjoittelevat nuoret eivät kuukahda kuumassa kevätsäässä pulpettiensa ääreen.

Muslimiperheiden nuoret alkavat usein paastota tai harjoitella paastoamista juuri yläkouluiässä. Ramadanin aikana ollaan ruuatta ja juomatta auringonnoususta auringonlaskuun.

Helsingin, Tampereen ja Turun perusopetuksen johto ei ole antanut kouluille yleistä ohjetta siitä, miten huolehtia paastoavien nuorten jaksamisesta. Helsingin perusopetuksen vs. opetuspäällikkö Taina Tervonen toteaa, että koulut ja perheet voivat toimia itsenäisesti, eikä yleistä ohjetta ole ollut tarpeen antaa.

Käytännössä koulut voivat kuitenkin joutua pohtimaan, mitä voi tehdä, jos nuori ei tunnu juovan auringonpaahteessa riittävästi.

Oppilaita ohjeistetaan juomaan riittävästi

Turkulaisen Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön rehtori Maarit Jalo kertoo, että koululaisten paastoamisesta koulupäivän aikana on puhuttu yhdessä. Jalon mukaan noin 50 Nummenpakan yläkoulun yhteensä 400 oppilaasta on kertonut, että aikoo paastota. Jalo sanoo, että oppilaita ohjeistetaan joka tapauksessa juomaan riittävästi. Toisaalta koululaisten omaa vakaumusta on syytä kunnioittaa.

– Kyllähän se hiukan jännittää, koska meillä on keväällä kaikenlaisia retkiäkin. Muistutamme juomisesta, mutta toisaalta ketään ei voi pakottaa.

Koska ramadan on vasta alkamassa, on liian aikaista arvioida, millainen paastonajasta lopulta muodostuu. Jalon mukaan on lopulta perheiden asia pitää huolta siitä, että lapset pystyvät olemaan koulussa ja osallistumaan esimerkiksi liikuntatunnille.

Jalo toteaa, että aiempina vuosina vastaavaa pulmaa ei ole ollut. Viimeksi ramadan alkoi kevätlukukauden viimeisellä viikolla. Ramadan osui kuitenkin vain muutamaan koulupäivään ja lisäksi kevät oli niin kylmä, että muslimioppilaiden paastonaika ei vaikuttanut Jalon mukaan koulunkäyntiin oikeastaan mitenkään.

Jalo sanoo, että oppilaat pitävät paastoa luonnollisena asiana, eivätkä ole halunneet perua sen takia esimerkiksi yhdeksäsluokkalaisten perinteistä juhlalounasta, joka järjestetään koulussa joka vuosi.

Vakaumusta syytä kunnioittaa

Tampereen kaupungin kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen suunnittelija Katja Simonen kertoo, että tähän mennessä yhdestä Tampereen koulusta on soitettu ja kysytty koululaisten ramadanista.

– Koulusta kysyttiin neuvoja, miten toimia, kun ramadan osuu nyt kesään.

Simosen mukaan perusasioista, kuten nuorten jaksamisesta on syytä huolehtia myös paaston aikana. Hänen ohjeensa kouluille on, että nuoret voivat harjoittaa vakaumuksensa mukaista paastoa, mutta voimia ei tulisi viedä äärirajoille asti.

Ramadan voi olla myös keskellä talvea

Ramadan on joka vuosi eri aikaan, koska islamilainen kalenteri noudattaa kuun kiertoa.

Ramadan siirtyy joka vuosi 11 päivää aikaisemmaksi.

Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi, jonka tärkein tapahtuma on paastoaminen.

Vanhukset, sairaat ja raskaana olevat eivät paastoa.

Nuoret alkavat paastota yleensä noin 15-vuotiaana.

Ramadania vietetään tänä vuonna 17. toukokuuta–15. kesäkuuta.

MAINOS

Kommentoi

Saako noissa kouluissa laulaa suvivirttä?
Onko kinkkua jouluaterialla vai onko joulu lakaistu kokonaan maton alle unohduksiin?
Ihana että suvaitaan mutta eihän kuitenkaan heitetä kaikkia perinteitä romukoppaan ohimenevän vähemmistön vuoksi, sodat on nyt ohi suurimpien pakolaisryhmien kotimaissa ja varmaan kova halu jo lähteä rakentamaan sitä kotimaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulukinkun syöminen toukokuussa ja suvivirren laulaminen ehdottomasti oltava kiellettyä. Kohta nämä aavikon taikapalttoon palvojat varmaan alkavat vaatia, että tiernapoikia pitää ulvottaa 24/7.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uutisvirta

20:13
Lumijokisen Mervin ideasta kasvoi yritys: Alusasujen verkkokauppa kurvikkaille naisille
19:58
Roskia sytytettiin tuleen autiossa rakennuksessa Toppilassa, tuli uhkasi levitä talon rakenteisiin
19:41
Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan
19:03
Koira kuoli soutuveneen kaaduttua Jyväskylässä - veneessä olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan rantaan
19:00
Arne Dahl ei nauti väkivaltaisten kohtausten kirjoittamisesta, mutta raakuus on nykyaikaa – "Ei kukaan voi enää kirjoittaa hyvää rikostarinaa ainoastaan pyörävarkaudesta" Tilaajille
19:00
Salakavala Mauri-myrsky iski Pohjois-Suomeen syksyllä 1982 – Silpoi rannikolla kokonaisia laitureita veneineen Tilaajille
18:52
Maa järisi jälleen voimalla Lombokin saarella – tsunamivaroitusta ei ole annettu
140
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
31
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
26
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
21
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
17
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image