Ulkomaat

Miten käy vaa­li­lu­paus­ten? – Asian­tun­ti­jat: Vallan värisuora ei auta Trumpia loputtomasti

Donald Trump piti voitonpuheensa kannattajilleen Hilton-hotellissa Manhattanilla.
Ulkomaat 10.11.2016 16:57
STT

Tulevat kuukaudet näyttävät, miten Donald Trump presidenttinä pystyy täyttämään ronskit ja monipolviset vaalilupauksensa. Trump nousee siis valtaan harvinaisen värisuoran turvin, jossa hänen edustamansa republikaaninen puolue hallitsee myös kongressissa sekä senaattia että edustajainhuonetta.

STT haastatteli kahta Suomen-vierailulla ollutta asiantuntijaa, makrotalousanalyytikko Anne Mathiasta Kaliforniasta sekä tutkija-journalisti Rick Dunhamia, joka työskentelee parhaillaan vierailevana professorina Pekingissä. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Valkoisen talon kirjeenvaihtajana.

Vallan värisuora ei välttämättä auta

Presidentti ei ole Yhdysvaltain itsevaltainen diilejä tekevä toimitusjohtaja, vaan kongressi pitää kiinni tiukasti lainsäädäntömahdistaan.

Senaatissa Trump tarvitsee 60 ääntä sadasta saadakseen lakeja läpi. Senaatissa on nyt 51 republikaanisenaattoria, joten Trumpin esikuntineen pitää lakien läpimenoon taivuttaa yhdeksän demokraattia taakseen. Aika näyttää, miten Trump kulloinkin onnistuu.

Rick Dunham muistuttaa, että republikaanien johto ei pidä erilaista aatemaailmaa edustavasta Trumpista.

– Trumpin pitää joko löytää kompromisseja republikaanien kanssa tai liittouduttava molempien puolueiden populistien kanssa.

Presidentti Trump voisi periaatteessa peruuttaa kaikki Barack Obaman asetuksena, ei lailla, tekemät muutokset. Seuraukset voisivat kuitenkin olla arvaamattomia, ja nähtäväksi jää, millaisia riskejä poliittisessa pelissä kokematon Trump on valmis ottamaan.

Lupaus: Laittomat siirtolaiset ulos

Jotta Trump saisi maassa laittomasti asuvat 11 miljoonaa siirtolaista ulos, vaatisi se lainsäädäntöön muutoksia, muistuttaa Mathias. Kokonaan toinen asia on, onnistuisiko se. Edes republikaanien enemmistö ei kannata siirtolaisten karkottamista, vaikka puheet siitä auttoivatkin Trumpin valtaan, huomauttaa Dunham.

Siirtolaiset ovat merkittävä osa työvoimaa etenkin aloilla, jotka eivät amerikkalaisia kiinnosta. Näin ollen myös liike-elämä vastustaisi Trumpin aikeita ankarasti.

Lupaus: Muuri Meksikon rajalle

Trump voi osoittaa Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan valvontaan enemmän rahaa ja henkilöstöä. Dunham tosin sanoo, että rajaa valvotaan jo tällä hetkellä varsin tehokkaasti toisin kuin Trump kampanjassaan antoi ymmärtää. Sen sijaan muurin pystytys on toinen asia, sillä kalliin aidan rakentamiselle ei välttämättä löydy riittävää poliittista kannatusta, eikä Trump voi määrätä itsenäistä valtiota Meksikoa maksamaan muuria.

Lupaus: Iran-sopimus ö-mappiin

Yhdysvaltain presidentti käyttää huomattavaa ulkopoliittista valtaa. Trump lupasi vaalikampanjan aikana, että "repisi" Iranin kanssa tehdyn ydinohjelmasopimuksen, jonka Obama runttasi Yhdysvaltain osalta voimaan kongressin vastustuksesta huolimatta. Johtavien länsimaiden sekä Venäjän ja Kiinan sopimus rajoittaa määräajaksi Iranin ydinohjelmaa ja purkaa talouspakotteita.

– Trump ei voi peruuttaa sopimusta, koska se ei ole pelkästään Yhdysvaltain ja Iranin välinen, mutta hän saattaisi saada kongressin hyväksymään joitain Iranin vastaisia pakotteita. Siihen kongressi voisi suostua, Dunham arvioi.

Lupaus: Yhteistyö paranee Putinin kanssa

Syyria saattaa mennä pesuveden mukana, asiantuntijat toteavat. Vaalikampanjan aikana Trump antoi ymmärtää tiivistävänsä yhteistyötä Venäjän kanssa. Tämä voisi merkitä Syyrialle entistä traagisempia aikoja. On mahdollista, että Trump haluaisi lämmittää välejään Vladimir Putiniin esimerkiksi antamalla tälle Syyriassa vapaat kädet.

– Ehkä me vain jätämme Syyrian presidentti Bashar al-Assadin käsiin, Mathias ja Dunham ennakoivat. Tämä merkitsisi käytännössä, että al-Assadin hallintoa tukeva Venäjä ratkaisisi maan kohtalon.

Syyrian tilanteen sinetöi se, ettei maa ole tarpeeksi merkittävä Yhdysvaltain kannalta, Anne Mathias ja Rick Dunham summaavat.

Lupaus: Kiinan tuonnille tullimaksuja

Vaalikamppailussa Trump lupasi tuoda Kiinaan karanneet työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin ja väläytti kiinalaisille tuontitavaroille korkeampia tullimaksuja.

Sekä Dunham että Mathias painottavat Kiinan ja sen ympäristön taloudellista ja poliittista merkitystä. Mathias odottaakin Trumpin suhtautuvan varsin aggressiivisesti Kiina-kysymykseen.

Tosin Yhdysvallat tarvitsee Kiinan-tuontia siinä missä vientiäkin, joten pelkillä vaatimuksilla ei pitkälle päästä. Taloussuhteissa Kiina todennäköisesti odottaa Trumpin avausta, sillä kiinalaiset yleensä antavat vastapuolen käynnistää pelin, jatkaa Dunham.

– Kiina luultavasti aluksi testaa Trumpin hallintoa jollain sotilaallisella operaatiolla Etelä-Kiinan merellä, Dunham arvelee. Kiina on muutoinkin pyrkinyt vahvistamaan asemiaan alueella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trumpilla käy lupaustensa kanssa samoin kuin perussuomalaisilla täällä Suomessa. Kaikki lupakset äänestäjille unohdetaan, jos vaihtoehtona niille tarjotaan valtaa ja mammonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Syyrian tilanteen sinetöi se, ettei maa ole tarpeeksi merkittävä Yhdysvaltain kannalta"

Niinpä, ja sama pätee Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin täydellistä, että hankalaa vielä uskoa edes todeksi. Aivan kaikki on nyt muuttunut ja vain hetken kuluttua alamme näkemään asioiden muuttumisen omilla silmillämme maailmassa. Vanha eliitti mukaan luettuna republikaanien vanha johto saa nyt väistyä uuden maailman edestä. Poliitikkojen, virkamiesten ja muiden kummajaisten aikakausi on saavuttanut päätepysäkkinsä.
Vuosi 2016 on se vuosi jolloin ihmiskunnan suunta muuttui kohti aitoa vapautta. Se vapaus on jotain sellaista mitä esimerkiksi me suomalaiset tuhansien sääntöjen keskellä kasvaneet emme edes tiedä mitä se vapaus on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:25
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
13:00
Oulun yliopistolla toteutettiin Kestävästi liikkuva Linnanmaa -opintojakso – opiskelijat hakivat uusia ideoita Linnanmaan kampusalueen ja kestävän liikkumisen olosuhteiden kehittämiseksi
12:10
Oululainen Mari-Leena Talvitie tyrkyllä jatkokaudelle kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Talvitie on osoittanut olevansa aito joukkuepelaaja"
12:01
Brittitähti James Blunt konsertoi Oulussa kesäkuussa osana Euroopan-kiertuettaan
11:50
Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko
11:37
Tukes antoi myyntikieltoja ja markkinoilta poistoja 75 tuotteelle – lisäksi 15 tuotetta vaadittiin pyydettäväksi takaisin loppukäyttäjiltä
11:25
Presidentti Niinistö vierailee ensi viikolla Iissä, josta matka jatkuu Lappiin – Iissä esillä kunnan ilmastotyö
40
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
23
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
20
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
17
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
17
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
14
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image