Ulkomaat

Miten kaoottinen Romania selviää EU-pu­heen­joh­ta­juu­des­ta? Joutuuko Suomi ottamaan ohjat ennen aikojaan?

Penkillä istuja ihmettelee Bukarestin hallituspalatsia, joka on poikkeuksellisesti valaistu Euroopan unionin väreillä ja tunnuksilla. KUVA: ROBERT GHEMENT
Ulkomaat 1.1.2019 21:04
Ilari Tapio

EU:n korruptoitunein maa aloitti tiistaina puolivuotiskautensa unionin johdossa. Romanian politiikkaa hallitsevat krooninen hallituskriisi, mielenosoitukset, euroskeptisyys ja nationalismi. Maa repeilee ja ryppyilee joka suuntaan.

Romania on yksi Euroopan unionin köyhimmistä maista. Korruptiota tarkkailevan kansainvälisen kansalaisjärjestön Transparency Internationalin mukaan se on myös unionin korruptoitunein jäsenvaltio.

Luottamusta eivät paranna maan krooninen hallituskriisi, kasvava nationalismi eikä jatkuva sapelinkalistelu Brysselin kanssa.

Silti Romania aloitti 1. tammikuuta vuoronsa mukaisen puolen vuoden kauden EU:n puheenjohtajamaana. Kerta on ensimmäinen maan kymmenvuotisen jäsenyyden aikana. Heinäkuussa puheenjohtajan nuija siirtyy Suomelle.

Epävakaassa maassa voi sattua mitä vain

Puheenjohtajuudesta voi tulla fiasko. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi saksalaiselle Die Weltille lauantaina antamassaan lehtihaastattelussa, että onnistunut puheenjohtajuus edellyttää kykyä kuunnella muita ja halua jättää omat murheet taka-alalle.

Tässä suhteessa Juncker sanoi epäilevänsä Romanian rahkeita.

Samanlaisia lausuntoja on kuulunut myös Romaniasta. Maan EU-myönteinen presidentti Klaus Iohannis arveli marraskuussa, ettei maa ole valmis puheenjohtajaksi.

– Tämä on suuri kysymysmerkki, mutta ehkä he terästäytyvät, tuumaa vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

– Jos epävakaassa maassa kuitenkin tapahtuu jotain yllättävää, voi olla, että Suomi joutuu ottamaan ohjat ennen aikojaan.

Valtapoliitikoilla useita väärinkäytöksiä

Omia murheita ja epävakautta Romanialla todella riittää. Sen politiikka on esimerkiksi kaaoksen partaalla.

Parlamentin alahuonetta johtaa Romanian sosiaalidemokraattinen voimamies Liviu Dragnea. Hän ei kuitenkaan voi toimia pääministerinä, sillä hänet on tuomittu 3,5 vuodeksi vankeuteen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Pääministeri on marionetiksi luonnehdittu Viorica Dancila.

Hallituksen apupuolueen, liberaalisen ALDE:n puheenjohtajaa Calin Popescu-Tarceanua epäillään puolestaan jättilahjusten vastaanottamisesta itävaltalaiselta yritykseltä.

– Käytännössä valtaa pitää sosiaalidemokraattien klikki, eikä heitä missään tapauksessa voi rinnastaa samannimisiin pohjoismaisiin puolueisiin, Katalin Miklóssy muistuttaa.

– Ryhmä on nationalistinen, EU-kriittinen, epädemokraattinen ja läpeensä korruptoitunut

EU on vihollinen, ei yhteinen perhe

Romania tuntuu repeilevän ja ryppyilevän joka suuntaan.

Unkarin ja Puolan tavoin se pitää EU:ta enemmän vihollisenaan kuin yhteisenä eurooppalaisena perheenä. Hallitus runnoo myös läpi oikeuslaitosuudistusta, joka vahvistaa poliitikkojen otetta tuomareihin ja syyttäjiin sekä heikentää korruptiota tutkivan viraston valtuuksia.

Kaikesta tästä on seurannut laajoja mielenosoituksia.

Paljon isoja asioita puolessa vuodessa

Puolivuotisen puheenjohtajakauden vaikeusastetta lisäävät jaksolle osuvat isot tapahtumat: brexit, europarlamenttivaalit ja seuraavan budjetin käsittely.

Ne vaativat johdonmukaista demokraattista johtajuutta. Sitä Romanian valtapoliitikoilla ei ole edes oman sisäpoliittisen soppansa hämmentämiseen eikä päätöksentekonsa normaaliin pyörittämiseen.

Romanian uhat ja mahdollisuudet

Hallitus saattaa terästäytyä puheenjohtajakauden ajaksi.

Nato on Romaniassa ykkössidosryhmä ja suoja Venäjän uhkaa vastaan. Sen siivellä myös vähätelty EU voi saada maassa uutta arvostusta.

EU:n seuraavan budjetin käsittely saattaa saada unionin mustat lampaat käyttäytymään aikaisempaa kunnollisemmin ja kiltimmin. Kaikki maat haluavat mahdollisimman paljon EU-rahaa itselleen.

Romanian oppositio ottaa puheenjohtajuudesta ja EU-huomiosta todennäköisesti kaiken irti. Mielenosoituksiin mobilisoidaan lisää väkeä.

Presidentti Klaus Iohannis on EU-myönteinen. Hän pääsee kenties valokeilaan paremmin kuin normaalioloissa, joita sosiaalidemokraattiryhmä hallitsee häikäilemättömin ottein.

Lähde: Katalin Miklóssy

MAINOS

Kommentoi

Kellon kääntäminen on asia jonka romanialaiset osaavat suomalaisia huomattavasti kätevämmin missä tahansa joten Romania on Suomea parempi kertomaan kellojen yms kääntämisestä saatavista taloudellisesta hyödyistä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romaniahan on malli esimerkki eu:sta,ja sen periaatteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika pöyristyttävää väittää, että Romania olisi Suomeakin korruptoituneempi maa. Ei muuten ole. Suomi on kohta lähes koko maailman korruptoitunein valtio. Tämä on fakta. Täällä se vaan peitellään hyväveli toiminnalla ja politiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:lla ei ole aitoa tulevaisuutta, että siinä mielessä se on jokseenkin sama miten Romania selviää. Britannia lähtee aivan kohta ja ainoatakaan uutta jäsentä ei ole tulossa. Kukaan ei ole niin hullu, että haluaisi vapaaehtoisesti olla mukana eurooppalaisille räätälöidyssä Eurostoliitossa jossa jäsenmaiden kansalaiset eivät saa äänestää unionin korkeimpia johtajia, vaan valinnan tekee pieni eliitti kansojen "puolesta". Tuo on aivan sama systeemi kuin Neuvostoliitolla oli, että todellista demokratiaa ei ollut.

Katsotaan nyt miten Ranska ja muu EU selviää kevään keltaliivimyrskystä, sillä joidenkin arvioiden mukaan se mitä on tähän asti nähty, on vain pientä lämmittelyä siihen verrattuna mitä tuleman pitää. Ranska voi ajautua tänä vuonna uusiin presidentinvaaleihin ja se on muuten EU:n kohtalo sillä selvä, sillä LePen tulee voittamaan ne vaalit sellasilla murskalukemilla, että ei olla ennen nähty. Ja missä on Merkel? Eipä ole paljoa Merkelistä enää apuja ollut. Kyllä peli on pelattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaako kovin suurta harkintakykyä Olli Rehnin toiminnasta kun piti haalata tällainen maa Eu:n jäseneksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä suomenkaan raahaamisessa Eurostoliittoon kovin paljon aivosoluja käytetty, ilmoitettiin vain Brysseliin, että meille sopii ihan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittanet tuolla sitä suomalaisten lausuntoa Euron nimenpohdinnassa. Sehän kuului ajatuksena:" Suomelle kelpaa nimeksi mikä vaan, paitsi rupla." Minullekin tuo €uro kelpaa nimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image