Ulkomaat

Miten Iranin pitkittynyt kiista voi ratketa? – Lännen Media kokosi kolme vaihtoehtoa kriisin seuraavaksi askeleeksi

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei ei ole osoittanut taipumisen merkkejä, vaikka Yhdysvaltojen talouspakotteet riuduttavat Iranin ja maan kansalaisten taloutta. KUVA: LEADER OFFICE HANDOUT
Ulkomaat 24.8.2019 6:00
Petteri Lindholm

Tankkerikaappauksiin, peruttuihin ohjusiskuihin ja koviin talouspakotteisiin yltynyt Iranin ja Yhdysvaltojen kiista Iranin ydinsopimuksesta on ajautunut pattitilanteeseen. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin maanantainen Suomen-vierailu ei luvannut liennytystä Iranin ja Yhdysvaltain kiistaan.

Lännen Media kysyi asiantuntijoilta, miten pitkittynyt kriisi todennäköisimmin jatkuu, ja kuinka se voi ratketa.

1. Iran ja USA ryhtyvät neuvottelemaan

Iranin konflikti ei voi päättyä ennen kuin Yhdysvallat ja Iran ryhtyvät neuvotteluihin.

Kuluvan kesän tapahtumien valossa näyttää siltä, että neuvotteluja saadaan odottaa vielä pitkään. Tällä hetkellä mailla ei ole lainkaan suoraa keskusteluyhteyttä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut useasti, että hän olisi valmis neuvotteluihin Iranin kanssa. Painostuskeinona käytetyt talouspakotteet ovat kuitenkin vain vähentäneet Iranin neuvotteluhaluja, ja maa on kieltäytynyt dialogista useasti.

– USA:n nykyisen hallinnon kaudella ei näy edellytyksiä neuvotteluille, kun Yhdysvallat jatkaa "maksimaalisen paineen" linjaansa, toteaa Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Alaranta ei näe, että neuvotteluiden aloittamiselle olisi kummaltakaan puolelta periaatteellisia esteitä, mutta osapuolten näkemykset poikkeavat liikaa.

Trump haluaisi kiristää sopimuksen ehtoja. Iranin ulkoministeri taas teki Suomessa selväksi päinvastaisen kantansa.

Zarifin mukaan Yhdysvaltain hylkäämä ydinsopimus on "täydellinen", minkä osoituksena hän pitää sitä, että osapuolet ovat siihen tasaisen tyytymättömiä.

Kiistan välittäjäksi on tarjoutunut EU-puheenjohtaja Suomen lisäksi esimerkiksi Japani, mutta ulkopuolisen välittäjän mahdollisuudet auttaa neuvotteluja ovat vähäiset.

Zarifia maanantaina isännöinyt ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiivisti asian sanomalla, että Suomi voi toki tarjota neuvotteluille sähköt ja hyvän ilmapiirin, mutta neuvottelujen aloittaminen on yksin kiistan osapuolista kiinni.

2. Odotustaistelu jatkuu

Yhdysvaltojen strategiana on pehmittää Irania talouspakotteilla, kunnes maa suostuu Yhdysvaltojen tahtoon tiukemmasta ydinsopimuksesta.

Iranin talous on romahtanut Yhdysvaltojen jatkuvasti koventamista pakotteista, mutta Iranin tosiasiallinen vallanpitäjä, korkein hengellinen johtaja Ali Khamenei on valmis odottamaan.

Edessä näyttää olevan pitkä väsytystaistelu, jonka osapuolina ovat tunnettu Amerikka-vihaaja Khamenei ja suuruudenhullu, nöyrtymätön Trump.

Upin Alaranta huomauttaa, että Iranin johto on jopa vihjaillut odottavansa, josko Yhdysvalloissa olisi marraskuussa 2020 koittavien presidentinvaalien jälkeen maltillisempi presidentti.

– Samaan aikaan Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaat ovat viestineet, että he olisivat valmiita jatkamaan ydinsopimusta, Alaranta sanoo.

Neuvotteluhaluisempaa ja maltillisempaa linjaa edustavien Iranin presidentin ja hänen hallituksensa kanssa vallasta kamppailevan kovan linjan suosio on kasvanut tavallisten iranilaisten keskuudessa, kun kansalaisten elintaso on vajonnut, sanoo Suomen Iranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto.

– Laajaa kannatusta nauttinut ydinsopimus kyseenalaistetaan nyt, kun luvatut edut eivät ole toteutuneet. Kriittinen siipi on vahvistumassa, Norvanto toteaa.

Lyhyellä aikavälillä Iran laittaa toivonsa Eurooppaan, Kiinaan ja Venäjään, joiden kanssa maa yrittää saada jonkin verran kauppaa aikaan. Perjantaina ulkoministeri Zarif matkasi Ranskaan keskustelemaan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

– Näillä mailla saattaa olla Iranille väliaikainen tarjous, jonka turvin Iran pitäytyisi ydinsopimuksessa, mutta todellista pelastusta siitä ei ole, Alaranta sanoo.

3. Uhittelu yltyy sodaksi

Sodan uhka Iranin ja Yhdysvaltain välillä on todellinen, mutta varsin epätodennäköinen.

Molemmat ovat sanoneet useasti, etteivät he halua sotaa.

– Sotatoimet voisi laukaista esimerkiksi Iranin vastaus Israelin tekemään iskuun tai se, jos Iranin ja USA:n joukkojen välille tulisi selkkauksia esimerkiksi Syyriassa, mistä voisi seurata vastatoimien kierre, Alaranta arvioi.

Alarannan mukaan on todennäköisempää odottaa voimannäyttöjen, kuten tankkerikaappausten, jatkuvan.

– Niitäkään on tuskin varaa koventaa, koska muutoin tultaisiin jo niin lähelle varsinaisia sotatoimia.

Pitkittynyt kiista

Kiista sai alkunsa toukokuussa 2018, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin vuoden 2015 ydinsopimuksesta.

Sopimus esti Irania kehittämästä ydinasetta ja lievensi maan talouspakotteita. EU ja muut viisi jäljellä olevaa sopimusosapuolta yrittävät pitää sopimuksen yhä voimassa.

Keväällä 2019 Yhdysvallat alkoi viedä Persianlahdelle sotakalustoaan.

Kesäkuussa Iran kaappasi ensimmäiset öljytankkerit Persianlahdella.

Juhannuksen aikaan Yhdysvallat perui ohjusiskun Iraniin vain hetki ennen sen aloittamista. Edellisenä päivänä Iran ampui alas amerikkalaisen drone-lennokin.

Heinäkuussa Iran kertoi rikkoneensa ydinsopimuksen ehtoja. USA kertoi ampuneensa alas Iranin lennokin.

Elokuussa Britannia otti haltuunsa iranilaisen tankkerin Gibraltarilla, mihin Iran vastasi kaappaamalla brittitankkerin Persianlahdella.

Yhdysvallat ja Iran eivät ole tällä hetkellä keskusteluyhteydessä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image