Ulkomaat

Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä

Mielenosoittajan kyltissä lukee: "Kukaan ei äänestänyt kansallisen itsemurhan puolesta" brittien protestoidessa brexit-asiassa lauantaina Lontoossa. Mielenosoittajat vaativat uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta. KUVA: VICKIE FLORES
Ulkomaat 21.10.2019 14:35
Ilkka Timonen, Reuters

Britannian parlamentin alahuone äänestää tai ei äänestä erosopimuksesta maanantaina, asiasta päättää puhemies John Bercow.

Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää jälleen maanantaina saada brexit-sopimuksensa hyväksytyksi parlamentissa. Lauantaina parlamentaarikot päättivät viivyttää sopimuksen hyväksymistä. Johnson on päättänyt tavalla tai toisella saada Britannian EU-eron toteutumaan 31. lokakuuta.

Lauantaina Johnson oli pakotettu lähettämään kirje EU:lle, jossa haettiin lisäaikaa lokakuun lopun takarajalle. Hän kuitenkin lähetti myös toisen kirjeen, jossa hän perusteli, miksi lisäaikaa ei pitäisi myöntää.

Tällä hetkellä ei ole selvää, miten ja milloin syvästi jakautunut Britannia eroaa unionista 40 vuotta siihen liittymisensä jälkeen.

Seuraavassa on mitä voi tapahtua seuraavaksi:

Maanantai

Parlamentin alahuone väittelee ja mahdollisesti äänestää Johnsonin neuvottelemasta sopimuksesta. Puhemies John Bercow saattaa kuitenkin päättää, että samaa asiaa ei voi ottaa parlamentissa esille toistamiseen. Hän antaa asiasta lausunnon kello 17.30 Suomen aikaa.

Skotlannin korkein oikeus päättää maanantaina, pakotetaanko Johnson noudattamaan niin sanottua Bennin asiakirjaa. Kyse on laista, joka pakotti hänet kirjoittamaan Brysseliin ja pyytämään lisäaikaa brexit-prosessille.

Opposition lainlaatijoiden mukaan Johnson rikkoi lupaustaan kirjoittamalla Brysseliin kaksi kirjettä. Brexitin vastustajat ilmoittivat kuitenkin sunnuntaina pyytävänsä tuomioistuinta viivyttämään päätöksen tekemistä asiasta. He haluavat, että oikeustapauksen sijaan keskityttäisiin nyt siihen, mitä tapahtuu Brysselissä.

Tiistai

Johnson sanoi lauantaina parlamentille, että "ensi viikolla hallitus esittää lakeja, joita tarvitaan EU:sta lähtemiseen uuden sopimuksen kanssa 31. lokakuuta". Asia tulee parlamentin käsittelyyn tiistaina.

Ympäristöministeri Michael Gove sanoi sunnuntaina, että hallitus yrittää saada lait parlamentissa läpi jotta brexit saataisiin toteutumaan 31. lokakuuta. Gove ja ulkoministeri Dominic Raab uskovat, että hallituksella on enemmistö sopimuksen saamiseksi läpi parlamentissa.

Sopimuksen taakse uskotaan menevän myös useimman niistä 21 entisestä konservatiiviedustajasta, jotka erotettiin puolueesta sen jälkeen kun nämä olivat yrittäneet estää sopimuksettoman brexitin.

EU:n vastaus viivytyspyyntöön

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi lauantaina saaneensa pyynnön brexitin viivyttämisestä. Hän sanoi aikovansa neuvotella asiasta EU-johtajien kanssa.

Sunnuntaina EU-diplomaatit sanoivat EU:n tarvitsevan aikaa päättääkseen viivyttämisestä. Erään senioridiplomaatin mukaan EU odottaa selvennystä asiaan viikon loppuun mennessä.

Goven mukaan EU "odottaa, mitä parlamentti tekee nyt".

Vaalit?

Sekä hallituksen konservatiivit että pääoppositiopuolue Labour sanovat haluavansa uudet vaalit. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei kuitenkaan halua sopia vaaleista, ennen kuin on varmaa, että sopimukseton brexit on pois pelistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos neuvostoliitosta olisi voinut erota kansanäänestyksellä tuskin Moskova olisi sitä helpoksi tehnyt 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kukaan ei äänestänyt kansallisen itsemurhan puolesta"
- Kyllä nimenomaan teki jos ja kun äänesti Brexitin puolesta. - On kokonaan toinen asia että ymmärsikö mistä ja miten äänesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että kansalaiset olivat täyttä ymmärrystä vailla äänestäessään. Ennen sellaiset vietiin hoitoon. Pitäisikö yli puolet briteistä viedä hoitoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On myös syytä muistaa, että jos asiat olisivat toisinpäin, olisi Britannia hyvinkin ehdoton "epälojaalisuutta" osoittavalle maalle ja rankaisisi "tulleilla ja veroilla" suorastaan mielivaltaisesti, saadakseen yliotteen tilanteesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän alkaa tunnelma tiivistyä että pääseekö Britannia eroon EUn pihti otteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image