Ulkomaat

Mitä Arkangelissa oikein tapahtui? Näin Venäjän presidentti vastasi Lännen Median kysymykseen

Vladimir Putinin mukaan räjähdysonnettomuus liittyi asejärjestelmän kehittämiseen.
Ulkomaat 21.8.2019 19:37
Markku Uhari

Venäjän Arkangelissa tässä kuussa tapahtunut räjähdysonnettomuus liittyi uuden asejärjestelmän kehittämiseen, sanoi presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Lännen Media kysyi Venäjän presidentiltä Arkangelin räjähdysonnettomuudesta. Elokuussa Venäjällä tapahtui onnettomuus, josta maan viralliset tiedotuskanavat tiedottivat niukasti mutta jossa kuoli ainakin viisi ihmistä.

Valtion atomiyhtiö Rosatom on kertonut, että Arkangelissa räjähti moottori, joka käytti isotooppivoimanlähdettä.

Kansainvälinen yhteisö on epäillyt, että onnettomuuteen liittyi ydinvoimaa käyttävä ase- tai ohjusjärjestelmä. Räjähdyksen jälkeen alueella mitattiin kohonneita säteilylukemia.

Suomessa ei kohonneita lukemia ole mitattu.

Lännen Median päätoimittajan Matti Posion muotoilema kysymys kuului sanatarkasti näin:

Venäjä on sotilaallinen suurvalta, kuten presidentti Niinistö eilen totesi. Suurvalloilla on vastuunsa turvallisuudesta. Suomessa kansalaisissa ovat huolta aiheuttaneet tapahtumat Arkangelin alueella, alle 500 kilometrin päässä rajaltamme. Mitä Arkangelissa tapahtui? Miten turvaatte sen, että vastaavat onnettomuustilanteet eivät aiheuta vaaraa suomalaisille? Pitäisikö Suomen ja Venäjän parantaa tiedonkulkua maiden välillä, ei ainoastaan siviilipuolien ydinvoimaloiden turvallisuuden vaan myös, kun onnettomuus tapahtuu suljetulla sotilasalueella?

Presidentti Putinin sanatarkka vastaus kuului näin:

– Olen jo sanonut, että emme salaile mitään. Vienanmerellä tapahtunut on tragedia, emmekä salaile sitä, että menehtyneet ihmiset olivat valmistelemassa uutta asejärjestelmää. Syystä, miksi joudumme valmistelemaan uutta asejärjestelmää, olemme jo äsken puhuneet. Olen juuri äsken vastannut, että meidän täytyi vastata meidän amerikkalaisten partnerimme vastaavaan eleeseen. Mitä tulee informaation vaihtoon, tämä on jo tehty, koska nykylaitteet voivat mitata säteilyä pitkältä etäisyydeltä, eikä mitään jyrkkää säteilytason nousua ole havaittu. Riippumattomat lähteet ovat sen vahvistaneet. Sekä sotilas- että siviiliasiantuntijat työskentelevät tällä hetkellä tragedian tapahtumapaikalla. Varmasti ymmärrätte, että kun kyseessä on sotilashanke, tiedonsaantia koskevat tietyt rajoitukset. Mutta olen samaa mieltä kanssanne siitä, että jos asia koskisi informaation vaihdon parantamista, niin se kannattaa tehdä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Venäjällä säteilymittarit suljettiin säteilyn kohotessa korkeisiin lukemiin. Norjassa säteilymittarit hälyttivät, radioaktiivinen säteily tuli Venäjältä. Suomessa oli hyvin vähäinen säteilyn lisääntyminen, koska ilmamassat liikkuivat tuulen mukana länteen suoraan Pohjois-Norjaan. Venäläiset vaikenevat kuten Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja sen seurauksistakin. Venäläisiin ei voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Putin oli eilisessä tiedotustilaisuudessa varovainen vastatessaan toimittajien kysymyksiin. Pakotteet ovat vaikuttaneet ainakin vähän venäläiseen vuorovaikutuksen laatuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin leikkii kavereittensa kanssa tulella. Ydinaseiden rajoittamisneuvottelut pitää saada alulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tapahtui norjassa alle 100 km suomenrajasta, kun kaikki porot kuolivat? Ainiin.. amerikka ja HAARP projekti, mutta onneksi ketään ei kiinnosta ja sotku siivottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan valtio ei paljon välitä tavallisten, yksittäisten työläisten ja poronkasvattajien toimeentulosta. Ei ole ensimmäinen kerta.
Alueella asuville ihmisille pitää tiedottaa kaikista turvallisuusuhista. Terveys ja hyvinvointi kuuluu kaikille ja reilu toimeentulo myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin päivät taas meneillään... USA luopui vastahakoisesti keskimatkan ohjuksia rajoittaneesta sopimuksesta, kun Venäjä oli sitä jo pitkään rikkonut. Ehkä USA:kin teki samoin salassa? Venäjällä tosin ei saldo riittäne näihin kehittelyihin. Projekteja on paljon, eikä mistään näytä tulevan valmista. Mitä Putinin vierailuun muuten tulee, olihan se pettymys, ettei Karjalaa saatu vieläkään takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tunnetaankin läpinäkyvyydestä ja pohjattomasta rehellisyydestä ympäri maailmaa. Ruotsalaiset vahvistivat suomalaisille aikoinaan tämän Tsernobylistä hehkuvan rehellisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset salaavat vakavia ympäristöongelmia. Miten heidät voi panna puhumaan? Ympäristöasiat koskevat meitä kaikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Venäjän ympäristöasiat koskevat kyllä ainoastaan venäläisiä. Venakot saavatkin sotkea maansa niin pahoin kuin haluavat, eli ei voi vähempää kiinnostaa. Kunhan eivät tule tänne sotkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomenlahteen valuu saastuneita jätevesiä Venäjältä, siten venakkojen sotkut kiinnostavat myös suomalaisia ja Suomenlahden rannikkovaltioita sekä Itämeren alueen valtioiden asukkaita. Merialueet ovat kansojen yhteisiä vesistöjä. Kalojen syöntiä täytyy vähentää ja myös välttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaliningrad on mielenkiintoinen paikka. Siellä venäläisillä on iso tukikohta ja mittavia sotilasosastoja. Alueelle on sijoitettu myös ammusvarastoja ja ohjuksia. Sinne pitää lähettää kansainvälinen tutkijaryhmä, se pitää tarkastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image