Ulkomaat

Mitä Arkangelissa oikein tapahtui? Näin Venäjän presidentti vastasi Lännen Median kysymykseen

Vladimir Putinin mukaan räjähdysonnettomuus liittyi asejärjestelmän kehittämiseen.
Ulkomaat 21.8.2019 19:37
Markku Uhari

Venäjän Arkangelissa tässä kuussa tapahtunut räjähdysonnettomuus liittyi uuden asejärjestelmän kehittämiseen, sanoi presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Lännen Media kysyi Venäjän presidentiltä Arkangelin räjähdysonnettomuudesta. Elokuussa Venäjällä tapahtui onnettomuus, josta maan viralliset tiedotuskanavat tiedottivat niukasti mutta jossa kuoli ainakin viisi ihmistä.

Valtion atomiyhtiö Rosatom on kertonut, että Arkangelissa räjähti moottori, joka käytti isotooppivoimanlähdettä.

Kansainvälinen yhteisö on epäillyt, että onnettomuuteen liittyi ydinvoimaa käyttävä ase- tai ohjusjärjestelmä. Räjähdyksen jälkeen alueella mitattiin kohonneita säteilylukemia.

Suomessa ei kohonneita lukemia ole mitattu.

Lännen Median päätoimittajan Matti Posion muotoilema kysymys kuului sanatarkasti näin:

Venäjä on sotilaallinen suurvalta, kuten presidentti Niinistö eilen totesi. Suurvalloilla on vastuunsa turvallisuudesta. Suomessa kansalaisissa ovat huolta aiheuttaneet tapahtumat Arkangelin alueella, alle 500 kilometrin päässä rajaltamme. Mitä Arkangelissa tapahtui? Miten turvaatte sen, että vastaavat onnettomuustilanteet eivät aiheuta vaaraa suomalaisille? Pitäisikö Suomen ja Venäjän parantaa tiedonkulkua maiden välillä, ei ainoastaan siviilipuolien ydinvoimaloiden turvallisuuden vaan myös, kun onnettomuus tapahtuu suljetulla sotilasalueella?

Presidentti Putinin sanatarkka vastaus kuului näin:

– Olen jo sanonut, että emme salaile mitään. Vienanmerellä tapahtunut on tragedia, emmekä salaile sitä, että menehtyneet ihmiset olivat valmistelemassa uutta asejärjestelmää. Syystä, miksi joudumme valmistelemaan uutta asejärjestelmää, olemme jo äsken puhuneet. Olen juuri äsken vastannut, että meidän täytyi vastata meidän amerikkalaisten partnerimme vastaavaan eleeseen. Mitä tulee informaation vaihtoon, tämä on jo tehty, koska nykylaitteet voivat mitata säteilyä pitkältä etäisyydeltä, eikä mitään jyrkkää säteilytason nousua ole havaittu. Riippumattomat lähteet ovat sen vahvistaneet. Sekä sotilas- että siviiliasiantuntijat työskentelevät tällä hetkellä tragedian tapahtumapaikalla. Varmasti ymmärrätte, että kun kyseessä on sotilashanke, tiedonsaantia koskevat tietyt rajoitukset. Mutta olen samaa mieltä kanssanne siitä, että jos asia koskisi informaation vaihdon parantamista, niin se kannattaa tehdä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Venäjällä säteilymittarit suljettiin säteilyn kohotessa korkeisiin lukemiin. Norjassa säteilymittarit hälyttivät, radioaktiivinen säteily tuli Venäjältä. Suomessa oli hyvin vähäinen säteilyn lisääntyminen, koska ilmamassat liikkuivat tuulen mukana länteen suoraan Pohjois-Norjaan. Venäläiset vaikenevat kuten Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja sen seurauksistakin. Venäläisiin ei voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Putin oli eilisessä tiedotustilaisuudessa varovainen vastatessaan toimittajien kysymyksiin. Pakotteet ovat vaikuttaneet ainakin vähän venäläiseen vuorovaikutuksen laatuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin leikkii kavereittensa kanssa tulella. Ydinaseiden rajoittamisneuvottelut pitää saada alulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tapahtui norjassa alle 100 km suomenrajasta, kun kaikki porot kuolivat? Ainiin.. amerikka ja HAARP projekti, mutta onneksi ketään ei kiinnosta ja sotku siivottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan valtio ei paljon välitä tavallisten, yksittäisten työläisten ja poronkasvattajien toimeentulosta. Ei ole ensimmäinen kerta.
Alueella asuville ihmisille pitää tiedottaa kaikista turvallisuusuhista. Terveys ja hyvinvointi kuuluu kaikille ja reilu toimeentulo myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin päivät taas meneillään... USA luopui vastahakoisesti keskimatkan ohjuksia rajoittaneesta sopimuksesta, kun Venäjä oli sitä jo pitkään rikkonut. Ehkä USA:kin teki samoin salassa? Venäjällä tosin ei saldo riittäne näihin kehittelyihin. Projekteja on paljon, eikä mistään näytä tulevan valmista. Mitä Putinin vierailuun muuten tulee, olihan se pettymys, ettei Karjalaa saatu vieläkään takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tunnetaankin läpinäkyvyydestä ja pohjattomasta rehellisyydestä ympäri maailmaa. Ruotsalaiset vahvistivat suomalaisille aikoinaan tämän Tsernobylistä hehkuvan rehellisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset salaavat vakavia ympäristöongelmia. Miten heidät voi panna puhumaan? Ympäristöasiat koskevat meitä kaikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Venäjän ympäristöasiat koskevat kyllä ainoastaan venäläisiä. Venakot saavatkin sotkea maansa niin pahoin kuin haluavat, eli ei voi vähempää kiinnostaa. Kunhan eivät tule tänne sotkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomenlahteen valuu saastuneita jätevesiä Venäjältä, siten venakkojen sotkut kiinnostavat myös suomalaisia ja Suomenlahden rannikkovaltioita sekä Itämeren alueen valtioiden asukkaita. Merialueet ovat kansojen yhteisiä vesistöjä. Kalojen syöntiä täytyy vähentää ja myös välttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaliningrad on mielenkiintoinen paikka. Siellä venäläisillä on iso tukikohta ja mittavia sotilasosastoja. Alueelle on sijoitettu myös ammusvarastoja ja ohjuksia. Sinne pitää lähettää kansainvälinen tutkijaryhmä, se pitää tarkastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image