Ulkomaat

Ministeri Mikkonen ris­ti­rii­tai­siin tunnelmiin päättyneestä il­mas­to­ko­kouk­ses­ta: "Ensi vuosi on nyt kriittinen"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo olevansa pahoillaan, että kansainvälinen yhteisö ei pystynyt päättäväisemmin vastaamaan kansalaisten ilmastohuoleen ja tieteen viestiin. Kuva kokouksesta. KUVA: zipi
Ulkomaat 15.12.2019 16:42
Taneli Koponen

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan lämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen on vielä mahdollista, mutta päästöt on käännettävä jyrkkään laskuun pian.

Madiridin ilmastokokous on päättynyt ristiriitaisissa tunnelmissa. EU:n ja Suomen päätavoitteena oli sopia Madridissa säännöistä kansainvälisten markkinamekanismien hyödyntämiseen Pariisin ilmastosopimuksen kaudella eli ensi vuoden alusta alkaen.

Markkinamekanismeja koskevista säännöistä saatiin aikaan Madrisissa prosessipäätös, jonka myötä asia siirtyy käsittelyyn seuraavassa kokouksessa marraskuussa 2020. Asiasta kertoo tiedotteessaan valtioneuvosto.

– Koskaan aikaisemmin neuvottelusaleissa ja niiden ulkopuolella käytävän ilmastokeskustelun välillä ei ole ollut näin suurta kuilua. Olen pahoillani, että kansainvälinen yhteisö ei pystynyt päättäväisemmin vastaamaan kansalaisten ilmastohuoleen ja tieteen viestiin. Ensi vuosi on nyt kriittinen. Jokaisen on katsottava peiliin ja pohdittava, miten voimme palauttaa uskon tähän prosessiin, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan lämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen on vielä mahdollista, mutta päästöt on käännettävä jyrkkään laskuun pian. Maiden on määrä päivittää päästövähennyssitoumuksensa ennen Glasgow’ssa marraskuussa 2020 järjestettävää YK:n ilmastokokousta.

Madridin ilmastokokouksen toisella viikolla EU-maiden johtajat sitoutuivat tekemään EU:sta ilmastoneutraalin 2050 mennessä ja Euroopan komissio julkisti Green Deal -tiekarttansa, jonka mukaan komissio pöytää jo maaliskuussa ehdotuksensa ilmastolaiksi. Komission ehdotusta EU:n päästövähennyssitoumuksen päivittämiseksi vähintään -50 prosenttiin odotetaan kesällä 2020.

– Nämä olivat Madridissa tärkeitä viestejä siitä, että Euroopan unioni on tosissaan rakentamassa talouttaan kestävälle pohjalle. On silti selvää, että EU tarvitsee rinnalleen lisää maita mukaan kollektiivisen ilmastokunnianhimon nostamiseksi, Mikkonen toteaa.

Madridissa päätettiin toimista, jotka vahvistavat ilmastonmuutokseen liittyvien menetysten ja vahinkojen ehkäisyä ja käsittelyä. Rahoitusta ja muuta tukea pyritään lisäämään ja kanavoimaan tehokkaammin erityisesti haavoittuvimmille kehitysmaille ja pienille saarivaltioille. Lisäksi maat sopivat sukupuolten tasa-arvon edistämisestä ilmastotyössä ja alkuperäiskansojen foorumin toimintaohjelmasta.

Neuvottelijoiden mukaan neuvottelujen eteneminen oli myös muissa asioissa koko kahden viikon ajan hyvin hidasta ja takkuista.

– Verrattain tekninen agenda ei luonut maille riittävästi painetta hyvän neuvottelutuloksen saamiseen. Taustalla vaikuttaa lisäksi USA:n ilmoitus vetäytyä Pariisin sopimuksesta, mikä on sotkenut maiden välistä dynamiikkaa. Tämä heijastui siihen, että asioita lähdettiin avaamaan myös esimerkiksi YK:n puitesopimuksen alla, josta USA ei ole eroamassa”, pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoo tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Hallitusta johtaa nuori sosialistinen rouva marxilaisuuden ohjaamana. Siis teoreetikko ilman käytännön kokemusta. Tuloksena on jo moneen kertaan koettu katastrofi. Sosialistinen tai kapitalistinen diktatuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän nämä persuänkyrät ajattelivat tehdä silloin, kun ilmastonmuutoksen myötä tietyt maat muuttuvat elinkelvottomiksi ja Suomeen tulijoita on kymmenien tuhansien sijasta miljoonia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että tässä vaiheessa he heräävät tällaisesta painajaisunesta.

Pelottelu ilmastonmuutoksella on muuttunut aivan älyttömäksi. Parin asteen lämpeneminen parantaisi oloja Suomessa ja monessa muussakin paikassa. Tällainen ilmasto vallitsi maapallolla n. 6000 - 8000 vuotta sitten. Silloin Saharakin oli asuttuna ja siellä virtasi jokia. Suomessa jaloja lehtipuita kasvoi Keski-Suomea myöten ja asutus levisi pohjoiseen.

Eikä Suomeen pysty väkisin tunkemaan miljoonaa ihmistä. Sitä yritettiin 80 vuotta sitten aseiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo 1,5 astetta on hatusta vedetty luku, josta tuli urbaani legenda, joka elää ihan omaa elämäänsä. Jos pysähtyy hetkeksi miettimään, niin ymmärtää kyllä, että maapallolla ei ole yhtä ilmastoa, yhtä lämpötilaa eikä hiilidioksidin määräkään ole sama joka paikassa. Maapallon keskilämpötilaa ei kertakaikkiaan pysty mittaamaan. Yhden yksittäisen mittauspisteen vaihtelun voi mitata, mutta pallolla on triljoona eri pistettä, josta lämpötilan voisi mitata ja saada eri tuloksen joka kerta. Nyt mitataan vain noin 6000:sta pisteestä, joiden alue kattaa 15% pallon pinta-alasta. Luotettava tulos?
Pallo voi olla lämpenemässä mutta miksi se on pelkästään huono asia? Ilmastot ovat muuttuneet vuosituhansien aikana, joten meillä on ollut ja on edelleenkin aikaa sopeutua. Ilmastossa ei tapahdu äkkiliikkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma tässä meneillään olevassa ilmastonmuutoksessa on nopeus. Luonto ei ehdi sopeutua muuttumiseen, vaan lajisto tulee harvenemaan paljon. Myös ihmiskunnan osalta. Maapallon historiassa pahin on ollut permikauden joukkotuho, jossa 96 prosenttia merissä asuneista ja 70 prosenttia maan päällisistä olioista hävisi. Maapallon lämpötilaa mitataan muualtakin kuin vain kiinteistä maan päällä olevista mittapisteistä, mm. satelliittien avulla sekä säähavaintopalloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpeneminen on tällä vuosituhannella jo pysähtynyt. Pian ilmasto alkaa viilenemään samaan tapaan kuin tapahtui 1960 ja 1970 luvuilla. Silloin peloteltiin tulossa olevalla jääkaudella.

Ilmastossa vaikuttaa monia jaksollisia vaihteluita. Lyhemmistä jaksoista merkittävin on 60 vuoden jakso. Siinä lämpenemisjaksoja oli 1920 - 1939 ja 1980 - 1990 luvut. Seuraava viilenemisjakso osuu 2020 ja 2030 luvuille. Hiilidioksidin vaikutus näyttää aika minimaaliselta suhteessa luonnolliseen muutokseen.

Ei ole mikään yllätys, että ilmastokonferenssit ovat alkaneet epäonnistumaan päättäjien uskon puutteeseen. Ilmastouskovaisilla hysteria alkaa puolestaan olemaan jo aika korkeissa sfääreissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella on edessä helppo homma käännyttää ristiretkellä seuraavat maat ennen Suomen kansaa: Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ensi vuonna ratkaistaan maapallon kohtalo. Hyvät hyssykät miten naurettavaa propagandaa. IPCC on valehdellut aikaisemmin. Nytkö totuus jostain kumman syystä olisi ruvennut kiinnostamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnex meillä on kassaneiti johtamassa hallitusta kaikki taantuu ja saastutus myös

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kapitalismi perustuu jatkuvaan kasvuun ja pörssikurssien nousuun.
Luonnosta kaikki saa alkunsa, mutta kapitalismi riistää ja hävittää luonnon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viitsitko hieman vilkaista sosialismin "saavutksia" luonnonsuojelun saralla ! Sosialistisessa maassa ei edes ihmisillä ole oikeuksia,puhumattakaan eläimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi voisi käyttää nämäkin rahat ilmastomuutokseen valmistautumiseen. Ei intia ja kiina ja muut miljardikansat voi yhtään mitään tulevalle. Rajat kiinni ja rautaa rajalle. Omavaraisuus elintarvikkeissa jne jne. Armeijan vahvistaminen ja vihervasemmistolaisten maanpettureiden eliminointi. Siitä se alkaa. Muuten suomi Ja suomen kansa tulee häviämään tältä pallolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi vain parempi myöntyä kaikkiin ilmastovaatimuksiin, jotta nämä kokoukset voitaisiin lopettaa...

Kokousten ilmastojulistuksilla ei ole mitään juridista velvoittavuutta maiden tekemiin päätöksiin. Hallitukset muutenkin tekevät mitä tahtovat taloudellisissa budjettipaineissa. Muistissahan on mm. Ruotsin ja Saksan ydinvoimasta luopumispäätösten oudot kuviot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näitä kokouksia voisi nykyaikana pitää skypellä? Nyt tuhansia ihmisiä lentää ympäri maailmaa ja syö viineriä, mutta valmista ei vain tule! Virvittää kustannukset tästäkin asiasta veronmaksajille, sillä ilmaisia lounaita ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreitten aikaansaannokset hallituksessa ei vakuuta. Haavisto ja Ohisalo puuhaavat omaa terroristi-imuriaan ja Mikkonen pahottelee ettei tullut tehtyä mitään. Enää ei puutu kuin viralinen tiernatyttöjen valkaisun ohjeistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen sijaan että ohjeistaa yleisöä peiliin katsomiseen ensi vuonna, Mikkosen tulisi jo tänä vuonna harkita onko hänellä edellytyksiä jatkaa tehtävässään. Jos tuntuu että on, niin olisi syytä perustella yleisölle, miksi ihmeessä ?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voiko Suomi luottaa kauppa lössään. no ei voi majister of tai on. kuka lähtee finaaliin. No toki kaikki Suomen feminisit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

19:19
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
19:02
Suru tuntuu painona vatsassa ja rintakehässä – oululaista HAHAHA Dance Schoolia liikuttaa nyt suru Tilaajille
19:00
Seura hyllytti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi
18:15
Citroenin vetäytyminen oli rallille paha takaisku, Hyundai on MM-sarjan ennakkosuosikki – "Papereissani vahvin tiimi tällä hetkellä"
17:52
Eikö puhelinmyyntiä voikaan kokonaan estää? Kuluttajaviranomaisille tulvii vuosittain tuhansia yhteydenottoja Tilaajille
17:21
Miten Harry ja Meghan elättävät jatkossa perheensä, entä voiko Harry vielä muuttaa mieltään? Herttuaparin tulevaisuuteen liittyy yhä monia kysymyksiä Tilaajille
17:16
Trumpin virkarikosoikeudenkäynti käynnistyy tiistaina – syytetty presidentti puhuu samaan aikaan Davosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa
41
Tuore kysely: Ladattava hybridi tai täyssähköauto ladataan kotona tai työpaikalla – Julkiset latauspisteet saavat suomalaisilta kovaa kritiikkiä
28
Varusmiesliitto on puolustusministeri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan
22
Korkein hallinto-oikeus kielsi hakkuut Oulujärven Natura-alueen saarissa
20
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19
Kiinan uudenlaisen virustaudin pelätään leviävän ympäri Aasiaa – Etelä-Koreassa vahvistettiin ensimmäinen sairastunut
16
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
14
Saksalaisen sota-aluksen epäillään loukanneen Suomen aluevesiä Raahen edustalla – lähes 150-metrinen fregatti suorittaa Pohjanlahdella jääkokeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta iltayöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Olette pahansuopia

vaan muutenko oot herkkähipijäinen? Ahkeraampa näyt tiiranneen juttislaisten mielipitteitä. Pysy veikkosten pois luukult... Lue lisää...
OOKKO NÄÄ PÖLIJÄ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image