Ulkomaat

Mihin Trump ja Kim oikein pyrkivät? Toinen haluaa hyvän diilin, mutta toisen tavoitteista on vaikeaa saada selvää

Historiallista? Kim Jong-un vastasi Hanoissa ulkomaalaisen toimittajan kysymykseen. Donaldin Trumpin esikunta puolestaan rajoitti toimittajien mahdollisuuksia seurata vierailua. Se on tuttua. KUVA: HOST BROADCAST / POOL
Ulkomaat 28.2.2019 8:02
Ilari Tapio

Julkistetaanko Hanoissa Korean 1950-luvun sodan päättävä asiakirja?

Mistä ja ennen kaikkea miksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un neuvottelevat tänään Hanoissa? Kerta on jo toinen kahdeksan kuukauden aikana.

Trump on vastannut haluavansa hyvän diilin. Kim teki puolestaan historiaa ylipäätään vastaamalla muutama tunti sitten ulkomaalaisen toimittajan kysymykseen.

Washington Postin David Nakamura pääsi kysymään diktaattorilta tämän odotuksista huippukokouksen suhteen. Kim vastasi, että on liian aikaista sanoa. Pessimistiksi hän ei kuitenkaan tunnustautunut.

– Tällä hetkellä minulla on tunne, että hyvä tulos voidaan saada aikaiseksi.

Omien kilpien kiillotusta?

Johtajat illastivat eilen yhdessä. Tänään he aloittivat neuvottelut aamuyöllä Suomen aikaa.

Isossa kuvassa molemmilla on tarve kiillottaa tahraista kilpeään. Kim Jong-un haluaa osoittaa maailmalle ja kansalleen, että hän on kohonnut sellaiseksi suureksi johtajaksi, joka ydinaseilla uhittelun jälkeen istuu samassa pöydässä ja kaveeraa maailman mahtavimman supervallan johtajan kanssa. Hänellä ja Pohjois-Korealla on valtaa.

Myös muualla maailmassa epäsuositun Trumpin tavoitteet ovat osin henkilökohtaisia ja sisäpoliittisia.

Hän pyrkii näyttäytymään teräsmiehenä, joka edeltäjiensä "nössöilyn" jälkeen hoitelee kansainvälisiä ikuisuuskriisejä pois päiväjärjestyksestä.

Sodalle virallinen päätös?

Todellisia saavutuksia kansainvälisen politiikan asiantuntijat eivät Hanoista odota. Ydinaseriisunnasta varmasti keskustellaan, mutta sopimuksen syntyä on melko mahdotonta kuvitella.

Julkilausumat ja loppupuheenvuorot on todennäköisesti kirjoitettu valmiiksi hyvissä ajoin. Tapaaminen on näin ollen lähinnä näytelmää.

Yhdeksi edistysaskeleeksi povaillaan asiakirjaa, joka vihdoin virallisesti päättäisi vuosina 1950-1953 käydyn Korean sodan. Rauhansopimusta ei ole koskaan solmittu. Sota päättyi aselepoon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lukihäiriö vilahti taas. Luin mielessäni David Nakamuran Robert McNamaraksi, joka toimi Kennedyn valtakaudella USA,n sotilasmahdin kasvattajana EteläVietnamissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

131
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
38
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
38
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
29
Pohjola Sairaala keskittyy ortopediaan – Oulussa loppuvat syksyllä lastentautien, korvatautien ja yleislääketieteen palvelut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image