Ulkomaat

Mie­le­no­soit­ta­jat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu

Tuhansia ihmisiä kokoontui Katalonia-aukiolle Barcelonaan maanantaina protestoimaan korkeimman oikeuden päätöstä. KUVA: Marta Perez
Ulkomaat 14.10.2019 21:52
Daniel Wallenius, Ida Kannisto

Katalonian itsenäisyysjohtajien saamat tuomiot saivat tuhannet ihmiset liikkeelle Barcelonassa maanantaina.

Tuhannet ihmiset lähtivät Barcelonan kaduille maanantaina Espanjan itsehallintoalueella Kataloniassa. Espanjan korkein oikeus tuomitsi maanantaina Katalonian itsenäisyysjohtajat pitkiin vankeusrangaistuksiin. Sen seurauksena itsenäisyyden kannattajat kutsuivat koolle mielenosoituksia vastustamaan tuomioita.

Mielenosoittajat valtasivat katuja eri puolilla Kataloniaa. He tukkivat Barcelonan pääkatuja ja marssivat Barcelonan lentokentälle, josta muodostui mielenosoitusten keskeinen tapahtumapaikka. Mielenosoittajat parveilivat kentän sisäänkäynnin luona, ja mellakkapoliisi käytti pamppuja väkijoukon hillitsemiseksi.

Barcelonan lentokentälle saapui useita matkustajia mielenosoituksen aikana. Mielenosoituksen koolle kutsunut ryhmä pyrki sulkemaan lentoaseman mielenosoituksena katalaanijohtajien saamia tuomioita vastaan.

El País -lehden mukaan lentokentällä oli yhteenottoja alueellisen poliisin ja tuhansien mielenosoittajien kesken ja maanantailta jouduttiin perumaan noin 20 lentoa. Reuters taas kertoo, että päivän aikana tunnelma kentällä muuttui kaoottiseksi, ja yhteensä 67 lentoa peruttiin. Lisäksi useat lennot myöhästyivät.

Viranomaiset kehottivat lentokentälle matkustavia ihmisiä varaamaan liikenteeseen tavallista enemmän aikaa.

Lisäksi El País kertoo, että Katalonian Gironassa noin 300 ihmistä vaikeutti junaliikennettä tukkimalla rautatiekiskoja. Reutersin mukaan mielenosoittajat polttivat kiskoilla renkaita, mikä aiheutti Barcelonan ja Ranskan välisen junayhteyden pysähtymisen.

Katalonian parlamentissa noin sata työntekijää ja lainsäätäjää piti hiljaisen protestin mielenosoituksena korkeimman oikeuden päätöstä vastaan. Lisäksi Barcelonan kaupunginvaltuusto pitää ensi torstaina ylimääräisen istunnon, jotta puolueet voivat ottaa kantaa poliittiseen tilanteeseen.

Onko luvassa lisää levottomuuksia?

Mielenosoitusten voimakkuus voi antaa merkkejä tulevasta. Tähän asti itsenäisyyteen pyrkivä liikehdintä on ollut suurelta osin rauhanomaista.

– Tuomio on hyökkäys demokratiaa ja kaikkien kansalaisten oikeuksia vastaan, sanoi Katalonian parlamentin puhemies Roger Torrent Reutersin mukaan.

Kaksi Katalonian alueellista poliisia valvoi sisäänpääsyä Barcelonan lentokentän terminaaliin. Valtava joukko ihmisiä pyrki lentokentälle osoittamaan mieltään maanantaina.

– Tänään olemme kaikki tuomittuja, eivät vain 12 ihmistä, hän jatkoi.

Pitkät tuomiot Katalonian itsenäisyysjohtajille

Yhdeksän Katalonian itsenäisyysjohtajaa sai maanantaina vankeustuomion.

Entinen Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuotta vankeutta. Kahdeksan muun vankeuteen tuomitun johtajan tuomioiden pituus on yhdeksästä kolmeentoista vuotta.

Kaikki tuomiot tulivat kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Osa vangituista oli syytteessä myös kapinasta, mutta kaikki nämä syytteet hylättiin.

Katalonian entinen varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion.

Kolme muuta johtajaa todettiin syyllisiksi kansalaistottelemattomuuteen ja he välttivät vankeustuomion. He ovat odottaneet tuomioita vapaalla, kun taas yhdeksän vankeuteen tuomittua johtajaa ovat istuneet tutkintavankeudessa pisimmillään lähes kaksi vuotta.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ja neljä muuta katalaanijohtajaa ovat paenneet ulkomaille. Nelikko on etsintäkuulutettu, mutta heitä ei ole vielä saatu oikeuden eteen.

Laiton itsenäisyysäänestys

Oikeudenkäynti liittyy Katalonian vuoden 2017 itsenäistymisäänestykseen.

Katalonian aluehallinto päätti järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä, vaikka äänestys oli kielletty oikeudessa.

Alle puolet katalaaneista äänesti, mutta 92 prosenttia uurnille lähteneistä äänesti itsenäistymisen puolesta. Äänestystuloksen perusteella Katalonia julistautui itsenäiseksi.

Espanja tyrmäsi tuloksen, peruutti Katalonian itsehallinnon, erotti hallituksen ja hajotti parlamentin. Katalonia oli Espanjan suoran hallinnon alla noin seitsemän kuukauden ajan ennen kuin uusi hallitus aloitti tehtävässään kesällä 2018.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Katalonialla on samanlainen itsemääräämisoikeus kuin vaikkapa Ahvenanmaalla. Mielenkiintoista tässä on se, että Mossos (poliisi) on Katalonian parlamentin alaisuudessa. Sama parlamentti on kehottanut mielenosoittajia menemään kaduille, mutta toisaalta saman parlamentin alaisuudessa toimiva poliisi "pamputtaa" mielenosoittajia tarvittaessa. Aika erikoinen tilanne ja nämä Demokratian huokailijat Suomessa voivat miettiä mistä tässä on kysymys. On aika erikoista, että paikallishallinto järjestää ongelmia itselleen. Toisaalta tätä markkinoidaan ulkomaailmalle siten, että syy on Madridissa ja Katalonian väki on vain rauhaa rakastavaa väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja ei ole demokratian kehto, vanha diktatuuri ei ole päässyt tavoistaan. Katalonialle ehdottomasti itsenäisyys. EU on tässä asiassa myös täysi mätäpaise.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mielenkiintoista, kun poliitikot osallistuvat "maanpetokseen" niin heille ei pitäisi antaa siitä tuomiota. Täällä puhutaan demokratiasta, mutta mitä se demokratia on. Demokratiassa päätös tehdään enemmistön toiveiden mukaisesti. Kataloniassa näin ei ole koskaan tapahtunut. Kataloniassa näitä itsenäisyysmielisiä on vain 43% ja loppu 57% vastustaa itsenäisyyttä. Toisaalta kun puhutaan maan sisäisestä asiasta, niin päätöksentekoon pitää ottaa mukaan kaikki maan asukkaat. Siinä suhteessa näiden itsenäisyyttä takaa ajavien osuus tippuu huomattavasti alemmaksi eli n. 5% tasolle.
Katalonia ei ole ollut koskaan oma maa, sitä ei ole miehitetty, vaan se on osa Espanjaa. Kun Franco tuli Espanjassa valtaan hän siirsi tuolloin vauraasta Andalusiasta merkittäviä yrityksiä köyhään Kataloniaan. Nyt kun Katalonia on muuttunut näiden toimenpiteiden ansiosta taloudellisesti vauraaksi, niin itsenäisyysmieliset halusivat sen erkaantuvan Espanjasta, sillä eivät halua maksaa vauraudestaan osaa muulle köyhemmälle osalle Espanjaa.
Mielestäni näiden kansankiihottajien ja maanpettureiden tuomio on alhainen ja olisi voinut olla huomattavasti ankarampi.
Nämä itsenäisyystavoittelijat sulkevat nyt maanteitä, lentokentän, rautatieitä ja yrittävät estää toiminnallaan normaalien ihmisten liikkumisen ja työn tekemisen. Näiden takia Katalonia on ajautunut taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen ja tarvitsee nyt koko Espanjan apua.
Toivottavasti nuo pääosin opiskelijamielenosoitukset saadaan kuriin ja Kataloniaan tasapaino ihmisten välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoilla perusteilla itsenäisyyttä ei voisi antaa Skotlannille, Uiguureille, Tiibettiläisille ja Kurdeille. Missä menee raja kuka on oikeutettu itsemäärämisoikeuteen ja kenelle valta kuuluu, oli valta sitten saatu demokraattisesti tai kommunismilla.

Suomessakin alkaa olemaan tilanne jossa suomi jakautuu poliittisesti ja varallisesti etelään ja pohjoiseen. Jos ja kun suomen jakaantuminen eskaloituu niin olisiko pohjois-suomi oikeutettu saamaan itsemääräämisoikeuden jossa pohjois-suomi voisi päättää mm. verotuksesta. Kuka tulisi kieltämään että pohjois-suomen kansalla ei olisi tähän oikeutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU katsoo läpi sormien tätä. Espanja on liian suuri valtio suututettavaksi: menettäisi myös EU ison osan itsestään, Kataloniahan ei suoraan liittyisi EU vaikka itsenäistyisikin ja tämä olisi EU:lle huono asia. EU ja kaikki muutkin johtajat ovat aika ihmispetoja, kun tämmöseen pystyvät ja hyväksyvät. Vai että demokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, mitäs EU:n puheenjohtajamaa sanoo? Onko oikein piestä kansalaisia ja laittaa kansankiihottamisesta linnaan kymmeneksi vuodeksi? Toteutuuko oikeusvaltioperiaate ja pitääkö Espanja erottaa EU:sta? No, ei tietenkään - Espanja tekee oikein kun pieksää EU:ta hajoittavia tahoja. Jos Katalania irtoaisi Espanjasta se olisi katastrofi EU:lle - Espanja ei sitä EU:hun huolisi enkä tiedä haluaisivatko katalaanit edes. Siispä pieskööt Espanja kansaansa, tappavat he huvikseen härkiäkin. Pääasia ettei kukaan koskaan irtoa EU:sta - se on pyhä asia. Eivät brititkään irti pääse ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n puheenjohtajamaan hallitus vaikenee - tai puhuu ympäripyöreitä, antaa siis hiljaisen hyväksynnän Espanjan viimeaikaisille toimille ja annetuille tuomioille. Jatkoa seuraa - ja vaikka valtioväkivalta katalaaneja kohtaan olisi millaista tahansa, uskon Suomen hallituksen vaiteliaan linjan jatkuvan, Katalonian ero emämaasta ei tule kyseeseenkään. Sen sijaan esim. Skotlannin vastaaviin toiveisiin tullaan suhtautumaan varmaankin erilailla. Kansojen oikeuksilla on eroa, EU:n ja Suomenkin mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän lennot toimivat Suomeen päin? Olisi tytön lento torstaina Barcelona-Helsinki....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tänään oltiin muutama tunti koneen vahdolla Barcelonan kentällä. Kansainvälisellä puolella ei näkynyt mitään häiriötä. Aikataulun mukaisesti laskeuduttiin ja lähdettiin jatkolennolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:05
Pelastuslaitos hälytettiin Kittilän lentoasemalle – syynä lentokoneen mahdollinen laippavika
15:53
Karkuteille lähtenyt hevonen jäi ojaan jumiin Tyrnävällä – pelastuslaitos hälytettiin nostoavuksi
15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen avosylin vastaan Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
56
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image