Ulkomaat

Merkelin puolue kääntyy oikealle – Euroopan rautarouvan seuraajaksi nousee tänään joko tylsästi puhuva sovittelija tai helposti kiivastuva miljonääri

Angela Merkel tervehti puoluekokousedustajia perjantaina puheensa jälkeen. Saksan kristillisdemokraatit ovat kokoontuneet Hampuriin valitsemaan puolueelleen uutta veturia 18 vuotta hallinneen Merkelin jälkeen. KUVA: FOCKE STRANGMANN
Ulkomaat 7.12.2018 16:18
Visa Noronen

Saksan kristillisdemokraattien kokousväki osoitti seisaaltaan suosiotaan puoleen johdosta luopuvalle liittokansleri Angela Merkelille. Uuden veturin johdolla CDU-puolue palaa poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.

Hampuri

Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää puhetta viimeistä kertaa puolueensa puheenjohtajana. Hampuriin kokoontuneessa puoluekokouksessa hän muistelee niitä 18 vuotta, kun hän on johtanut Saksan kristillisdemokraatteja.

– Emme ole sama puolue nyt kuin vuonna 2000 – ja hyvä niin, Merkel sanoo ja kokousväki osoittaa suosiota.

Vaikka väki on väistyvän johtajansa puolella, samat taputtavat delegaatit ovat vääntämässä puoluetta takaisin Merkeliä edeltäneeseen suuntaan. Uuden puheenjohtajan myötä CDU-puolue palaa Merkelin poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.

Myöhemmin tänään CDU valitsee uuden puheenjohtajan. Pääehdokkaita on kolme.

Annegret Kramp-Karrenbauer, 56, saa eniten kannatusta Saksan yleisradioyhtiö ARD:n CDU:n kannattajille tekemässä kyselyssä. Hänen takanaan on lähes puolet vastanneista.

AKK:ksi kutsuttu ehdokas on konservatiivinen katolinen, joka johti Saarlandin osavaltiota pääministerinä. Hänen sovitteleva tyylinsä muistuttaa Merkeliä hänelle jopa taakaksi asti. Asiasisällöt ja yksityiskohdat Kramp-Karrenbauer hallitsee tarkkaan ja erityisesti puolueen nais- ja työläiskannattajat seisovat hänen takanaan. Hänen tiukat abortti- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat mielipiteensä ovat silti monelle liikaa poliittisessa keskustassa.

Puhujana Kramp-Karrenbauer on usein yksinkertaisesti tylsä.

Hermojen pito arveluttaa

AKK:n päävastustaja on Friedrich Merz, 63. Miljonääri-Merz on erityisesti CDU:n liikemiespiirien mieleen. Siinä missä Kramp-Karrenbauer voi olla tylsän tasainen, Merz puhkuu testosteronia.

Helposti kiivastuva Merz on puhujana selvästi Kramp-Karrenbaueria kiinnostavampi. Hänen voi uskoa hyvin pärjäävän neuvotteluissa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia tai Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Toisaalta monia mietityttää se, miten hyvin hänen hermonsa pitävät, kun esimerkiksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsuu Saksan liittokansleria natsiksi. Merz on myös vanhoillinen ja aikoinaan liittopäiväedustajana vastustamassa esimerkiksi raiskauksen kriminalisointia avioliitossa.

Miljonäärin elämäntapa omine yksityislentokoneineen ärsyttää monia. Ongelmia voi myös olla tulossa finanssiyhtiö Blackrockista. Merz johtaa yhtiön hallitusta ja poliisi tutkii parhaillaan yhtiöön liittyviä veropetosepäilyjä.

Kolmas pääehdokas terveysministeri Jens Spahn, 38, ei tule tänään valituksi. Merkelin pakolaispolitiikan kova kriitikko menetti kannattajansa Merzille tämän lähdettyä kilpailuun.

Erinomaisena puhujana Spahn on kuitenkin yllättänyt monet myönteisesti vaalikiertueella ja monien mielestä yksinkertaisesti hänen vuoronsa johtaa puoluetta on myöhemmin.

Kannatus vuotaa kahdesta kohtaa

Saksan kristillisdemokraatit menettävät kannattajia poliittisesta keskustasta vihreille ja oikeasta laidasta oikeistopopulistipuolue AfD:lle. Delegaatit joutuvat tänään perjantaina valitsemaan, kuinka paljon he haluavat keskittyä AfD:lle menetettyjen kannattajien houkuttelemiseen takaisin ja kuinka paljon puolueen pitää pysyä keskellä, etteivät erityisesti suurkaupunkien naiset siirry vihreille.

ARD:n kyselyistä näkyy, että puolueen kannattajilla on suurempi halu siirtää puoluetta oikealle kuin keskelle. Vaikka puoluekokouksen puhujapöntossä moni haikailee aikaa, jolloin CDU kansanpuolueena kelpasi lähes puolelle saksalaisista, nyt puolue joutuu valitsemaan, minkä lohkon entisestä kannattajakunnastaan se ottaa. Aiemmin ei ollut AfD:tä tai maltillisia vihreitä samalla tontilla äänistä kilpailemassa.

Puheensa lopuksi Merkel saa jälleen valtaisat suosionosoitukset seisomaan nousseelta kokousväeltä. Nämä pitävät yllä myös lappuja, joissa lukee ”Kiitos, päällikkö, 18 vuodesta CDU:n johtajana”. Merkelistä näkyy lievää liikutusta ja – kuten yleensä – suurta vaivaantuneisuutta ihmisten osoittaessa hänelle suosiota.

Tämä tulee muuttumaan. Kuka tahansa tänään valitaankaan, Merkelille tyypillinen suuri vaatimattomuus ei tule jatkumaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei siinä mitään liikutusta ole, vaan pidätettyä raivoa saatujen potkujen vuoksi. Eurooppa on sekaisin Merkelin toimien ja politiikan vuoksi. Häpeämätön henkilö, ei ymmärrä edes pahoitella aiheuttamaansa katastrofia ei pelkästään Saksassa vaan koko Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksaa tulee johtamaan pikku-Merkkeli, eli Anngret Kramp-Karrenbauer, joka valittiin äänin 517-482 Merkelin seuraajaksi CDU:n puheenjohtajana. Siten Merkelin aloittama Euroopan avoimien ovien päivät jatkuvat. Tai kun saadaan GCM voimaan, niin tilanne tullee pahenemaan nopeasti. Nythän mm Oulussa on päästy alkuun multikulttiin tutusumisessa. Pidemmällä multikultissa uivissa maissahan Oulun tapahtumat ovat jo normaalia rikollisuutta. Ei kovin häävi tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksakin saa oman UKK :nsa. tosin vain AKK :na. Mutta yhtä kaikki kolmekirjaimisen lyhennelmän. Tosin tällä AKK :lla taitaa olla enemmän hiuksia päässä kuin meidän wanhalla kaljulla oli, eikä mahda aivan yhtä hienot kakkulatkaan olla kuin UKK :lla konsanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lähteä. Ehti kuitenkin tuhota saksalaisen ja eurooppalaisen kulttuurin. Hieno saavutus joka jää historian oppikirjoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkelin huikean pitkä ura lopussa, Euroopan vakauden ja taloudellisen takuumaa Saksa saa toivottavasti jatkumoa.
Jatkaja astuu isoihin saappaisiin , toivottavasti entinen vakauttava tyyli jatkuu, AKK on vahvoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkelin kaudella tehtiin nippu energiapäätöksiä, jotka ajoivat Saksaa ja Eurooppaa venäläisen energian varaan. Tätä suuntausta on rajusti arvosteltu.
Avointen rajojen politiikka jakoi kansan kahtia ja ajaa koko Eurooppaa samaan epävakaaseen tilanteeseen.
Hänen ajamansa europolitiikka edesauttoi epävakauden syntyä Euroopassa.
Hänen kaudellaan Saksan puolustusvoimat ajettiin alas.

Siis kenen piikkiin tämä "rautarouva" pelasi kautensa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin huonosti puhuva sovittelija kuin öykkärimiljonääri. Varottavia esimerkkejä jäljemmästä löytyy Yhdysvaltojen presidentistä ja Suomen pääministeristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta kun kumpikin sekä Trump että Sipilä ovat miehiä paikallaan. Suomi on noussut jaloilleen, Ja Trump on tehnyt paljon syystä, joka on maan johtajalle tärkein. Se on oma maa ja sen kansalaiset. Sipilä ei valitettavasti ollut tarpeeksi ponteva pitämään oman maan ja kansan tärkeimpänä. EU ei ole tärkeä tällaisena kuin se nyt on. Sen pitäisi palata alkuun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
6
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
3
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
3
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
2
Britannian valtiolaiva voi ajautua tiistaina tuuliajolle – jos parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, edessä on myrskyisiä aikoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image