Ulkomaat

Merioikeus: Venäjän täytyy vapauttaa 24 ukrainalaista merisotilasta

Venäjän vangitsemia ukrainalaisia merisotilaita vietiin oikeuteen Krimillä viime marraskuussa. KUVA: ARTHUR SWARTZ
Ulkomaat 25.5.2019 20:30
Lea Peuhkuri, Reuters

Kansainvälinen merioikeus linjasi lauantaina, että Venäjän täytyy vapauttaa 24 ukrainalaista merisotilasta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän joukot ottivat kiinni merisotilaat ja veivät lisäksi kolme ukrainalaista alusta viime marraskuussa, kun ne olivat ylittämässä Kertsinsalmea. Sitä ennen venäläisjoukot olivat tulittaneet aluksiin päin.

Kertsinsalmi sijaitsee Venäjän itseensä liittämän Krimin ja Venäjän välillä. Se on myös kulkureitti Mustanmeren ja Asovanmeren välillä.

Hampurissa sijaitseva kansainvälinen merioikeus (ITLOS) sanoi, että Venäjän täytyy vapauttaa merisotilaat ja alukset välittömästi.

Oikeuden mukaan molempien valtioiden tulisi myös pidättäytyä toimimasta tavalla, joka pahentaisi kiistaa.

Ukraina on vaatinut merisotilaiden vapauttamista ja takavarikoitujen alusten palauttamista. Samaa on vaatinut myös muun muassa EU.

Venäjän ulkoministeriö sanoi lauantaina, että se ei ollut osallistunut kuulemisiin ja se aikoo puolustaa näkemystään siitä, että oikeuskäsittelyllä ei ollut tuomiovaltaa Kertsinsalmen tapahtumissa.

Kansainvälinen merioikeus ITLOS perustettiin vuonna 1982 solmitun kansakuntien merioikeusyleissopimuksen toimesta. Sekä Ukraina että Venäjä ovat merioikeusyleissopimuksen allekirjoittajia.

Venäjän ja Ukrainan kahdenvälinen sopimus antaa molemmille maille oikeuden käyttää Asovanmerta, joka sijaitsee niiden välissä ja joka on yhteydessä Mustaanmereen Kertsinsalmen kautta.

Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014 ja rakensi maantiesillan Krimille Kertsinsalmen yli. Venäjä syyttää Ukrainaa provokaatiosta Kertsinsalmella ja sen merisotilaita laittomasta kulusta Venäjän aluevesillä.

Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että jos Venäjä vapauttaa merisotilaat ja laivat, se olisi ensimmäinen merkki Venäjän johdolta sen valmiudesta lopettaa konflikti Ukrainan kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Ei uutta itärintamalta. Venäjällä on omat lait, niitä ei kiinnosta länsimaiden mielipiteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne pakotteet ovat riittämättömät. Täytyy keksiä tehokkaampia ja määräaikaisiakin. Ja neuvotella kaiken aikaa. Pitkään ja sisukkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko se Peuhkuri ottaa selvää, mikä oikeus se voisi määrätä vapauttamaan ne Quntanamossa olevat irakilaiset, joita Yhdysvallat pitää vankina siellä, pitänyt jo lähes kaksikymmentä vuotta? Olisiko mahdollista tehdä uutinen heistä? Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Guantanamo on jo tyhjennetty, Nyt sinne odotetaan USA-hallinnosta paljastettuaja ja oikeudenkäyntejä odottavia eri tasoisia virkailijoita. Hyviä ehdokkaita ovat esim. Bush ja Cheney sekä useat federal reserven korkean tason pankinjohtajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomella ja Venäjällä on hyvät suhteet ja kunnossa olevat realistiset sopimukset esimerkiksi Saimaan kanavan liikennöinnin suhteen. Mitähän tapahtuisi jos Suomi ilman sopimuksia yrittäisi ottaa haltuunsa kulkuoikeuksia tuolle vesiväylälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Ukraina siis yrittänyt ilman sopimuksia ottaa haltuunsa kulkuoikeuksia Kertsin salmen kautta, vai mitä tarkoitat ? Tuo kulkuväylähän on molempien maiden käyttämää merialuetta. Yrität erikoisella kysymyksenasettelullasi esittää, että Ukraina olisi tässä toiminut jotenkin väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
94
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
76
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
35
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
24
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
22
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image