Ulkomaat

Merioikeus: Venäjän täytyy vapauttaa 24 ukrainalaista merisotilasta

Venäjän vangitsemia ukrainalaisia merisotilaita vietiin oikeuteen Krimillä viime marraskuussa. KUVA: ARTHUR SWARTZ
Ulkomaat 25.5.2019 20:30
Lea Peuhkuri, Reuters

Kansainvälinen merioikeus linjasi lauantaina, että Venäjän täytyy vapauttaa 24 ukrainalaista merisotilasta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän joukot ottivat kiinni merisotilaat ja veivät lisäksi kolme ukrainalaista alusta viime marraskuussa, kun ne olivat ylittämässä Kertsinsalmea. Sitä ennen venäläisjoukot olivat tulittaneet aluksiin päin.

Kertsinsalmi sijaitsee Venäjän itseensä liittämän Krimin ja Venäjän välillä. Se on myös kulkureitti Mustanmeren ja Asovanmeren välillä.

Hampurissa sijaitseva kansainvälinen merioikeus (ITLOS) sanoi, että Venäjän täytyy vapauttaa merisotilaat ja alukset välittömästi.

Oikeuden mukaan molempien valtioiden tulisi myös pidättäytyä toimimasta tavalla, joka pahentaisi kiistaa.

Ukraina on vaatinut merisotilaiden vapauttamista ja takavarikoitujen alusten palauttamista. Samaa on vaatinut myös muun muassa EU.

Venäjän ulkoministeriö sanoi lauantaina, että se ei ollut osallistunut kuulemisiin ja se aikoo puolustaa näkemystään siitä, että oikeuskäsittelyllä ei ollut tuomiovaltaa Kertsinsalmen tapahtumissa.

Kansainvälinen merioikeus ITLOS perustettiin vuonna 1982 solmitun kansakuntien merioikeusyleissopimuksen toimesta. Sekä Ukraina että Venäjä ovat merioikeusyleissopimuksen allekirjoittajia.

Venäjän ja Ukrainan kahdenvälinen sopimus antaa molemmille maille oikeuden käyttää Asovanmerta, joka sijaitsee niiden välissä ja joka on yhteydessä Mustaanmereen Kertsinsalmen kautta.

Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014 ja rakensi maantiesillan Krimille Kertsinsalmen yli. Venäjä syyttää Ukrainaa provokaatiosta Kertsinsalmella ja sen merisotilaita laittomasta kulusta Venäjän aluevesillä.

Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että jos Venäjä vapauttaa merisotilaat ja laivat, se olisi ensimmäinen merkki Venäjän johdolta sen valmiudesta lopettaa konflikti Ukrainan kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Ei uutta itärintamalta. Venäjällä on omat lait, niitä ei kiinnosta länsimaiden mielipiteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne pakotteet ovat riittämättömät. Täytyy keksiä tehokkaampia ja määräaikaisiakin. Ja neuvotella kaiken aikaa. Pitkään ja sisukkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko se Peuhkuri ottaa selvää, mikä oikeus se voisi määrätä vapauttamaan ne Quntanamossa olevat irakilaiset, joita Yhdysvallat pitää vankina siellä, pitänyt jo lähes kaksikymmentä vuotta? Olisiko mahdollista tehdä uutinen heistä? Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Guantanamo on jo tyhjennetty, Nyt sinne odotetaan USA-hallinnosta paljastettuaja ja oikeudenkäyntejä odottavia eri tasoisia virkailijoita. Hyviä ehdokkaita ovat esim. Bush ja Cheney sekä useat federal reserven korkean tason pankinjohtajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomella ja Venäjällä on hyvät suhteet ja kunnossa olevat realistiset sopimukset esimerkiksi Saimaan kanavan liikennöinnin suhteen. Mitähän tapahtuisi jos Suomi ilman sopimuksia yrittäisi ottaa haltuunsa kulkuoikeuksia tuolle vesiväylälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Ukraina siis yrittänyt ilman sopimuksia ottaa haltuunsa kulkuoikeuksia Kertsin salmen kautta, vai mitä tarkoitat ? Tuo kulkuväylähän on molempien maiden käyttämää merialuetta. Yrität erikoisella kysymyksenasettelullasi esittää, että Ukraina olisi tässä toiminut jotenkin väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Reserviin siirtyvä komentaja Jarmo Lindberg Puolustusvoimien Lemmenjoki-kohusta: "Riittävän pitkällä aikaperspektiivillä se asettuu mittasuhteisiinsa"
12:25
Ettan maajoukkuemiesten tie viemässä odotetusti ulkomaille – Ronkainen siirtymässä Saksan pääsarjaan, Jokela Sveitsin liigaan
12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
24
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
14
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
14
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
13
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image