Ulkomaat

Merileijonat vetävät turisteja

San Franciscon kalifornianmerileijonat elävät sulassa sovussa ihmisten kanssa keskellä kaupungin turistisatamaa. Ne ovat oppineet varomaan veneiden potkureita.
Ulkomaat 30.11.2009 0:00
Mika Horelli
Metelin kuulee jo korttelien päähän, mutta haju iskee vasten kasvoja vasta paljon lähempänä. San Franciscon Wisherman´s Wharf -sataman altaan keskellä elää satojen villien kalifornianmerileijonien yhdyskunta.

Sulassa sovussa vesibussien, kalastajaveneiden ja rannikkovartioston valvonta-alusten laiturien välissä kelluvilla ponttooneilla köllöttää niin paljon merileijonia, että uusien on kiivettävä toistensa päälle noustessaan vedestä lepäämään. Parhaimmillaan talvisaikaan eläimiä lasketaan olevan jopa 900.

Kukaan ei tiedä, miksi hylkeisiin luettavat merileijonat tulivat asumaan San Franciscon satamaan. Ne vain alkoivat ilmestyä yksitellen Fisherman´s Wharfin turistisataman vesibussilaiturille numero 31 lokakuussa 1989 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

"Ensin tuli yksi ja se herätti lähinnä huolta, kuinka se oli tänne eksynyt", kertoo laiturin kirja- ja matkamuistokaupassa työskentelevä Patricia Cornell.

Hänen mukaansa ensimmäinen merileijona toi kuitenkin tullessaan pian pari muuta, ja jo muutamassa viikossa vesibussilaiturilla saattoi köllötellä parikymmentäkin merileijonaa.

"Niitä alkoi olla sen verran monta, että niistä yritettiin päästä eroon, koska laiturin käyttö alkoi vaikeutua", Cornell muistelee.

Häätöyritykset eivät kuitenkaan tuoneet tulosta. Vaikka merileijonat saatiin välillä peloteltua pois, ne palasivat kohta takaisin.

"Kukaan ei tiedä, liittyikö maanjäristys seurauksineen jollain tavalla niiden tuloon vai oliko syy yksinomaan sinä vuonna San Franciscon lahdella vallinnut poikkeuksellisen runsas sillivuosi. Jo kolmessa kuukaudessa merileijonayhdyskunta oli kasvanut satoihin yksilöihin, eikä silloisille laitureille olisi yksinkertaisesti enää mahtunut niitä enempää", Cornell jatkaa.

Maanjäristyksen romautettua väliaikaisesti San Franciscon turistibisneksen kaupunki pyörsi kantansa merileijonien karkottamisesta. Kaupunki päätti, että merileijonat saisivat jäädä, koska niistä oli tulossa uusi matkailijavetonaula.

Vesibussit siirrettiin lopullisesti muualle laiturista 31. Kävelysilta maihin otettiin pois, jotta merileijonat saisivat olla rauhassa.

"Tosiasiassa kelluvat laiturit piti pian vaihtaa uusiin, koska alkuperäiset eivät jaksaneet kannattaa eläinten painoa", Cornell muistelee.

"Parissakymmenessä vuodessa hylkeiden käyttämät laituriponttonit on uusittu moneen kertaan, koska kulutus on niin kovaa ja hylkeiden ulosteet syövät rakenteita", hän jatkaa.

Fisherman´s Wharfin merileijonat on sittemmin otettu Yhdysvaltain ympäristöviranomaisten suojeluun ja niiden hyvinvointia tarkkaillaan jatkuvasti.

Merileijonia ei ruokita, vaan ne hankkivat ruokansa merestä. Ainoa kontakti ihmisiin on se, että ne sattuvat asumaan keskellä miljoonakaupungin satamaa.

"Nämähän ovat melkein kaikki uroksia", Patricia Cornell tähdentää.

"Naaraat elävät viitisensataa kilometriä etelämpänä Channel Islandsin saarilla. Urokset lähtevät sinne vain kesäisin parittelemaan ja palaavat sitten takaisin", Cornell selvittää.

"Heinäkuussa täällä onkin aika tyhjää, melkein kaikki merileijonat ovat etelässä kosiomatkalla, mutta sitten ne taas palaavat ja tuovat uuden sukupolven tullessaan", Patricia Cornell naurahtaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ja taas pitää todistella omaa paremmuutta ja mahtavaa elämää jota kukaan muu ei pääse kokemaan "minä olen ainoa"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käypkö katteeksi, "Tyly". Lähe sinäki sieltä peräkammarista liikkeelle. Moni on kuule kottiinsa kuollu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi voi Tylyä... ei täällä ulkomailla asuessa tartte päteä, saa ihan nauttia rauhassa elämästä :) Kelit ja maisemat on sen verran makeat ettei tartte peräkammareissa oleskella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas päässeet meidän ulkomaan eläjätkin tänne kommentteihin pätemään, taitaa olla ihan eka kerta pois peräkammarista kun noin kiihottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kesalla ei haissut ainakaan kauempana olevalle kavelylaiturille.. Kivaa katseltavaa.. Merinorsut valilla Los Angeles- San Francisco olivat paljon nayttavempia kun olivat rannalle tulleet unta vetamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa huono juttu San Franista. Parempiakin paikkoja kaupungista loytyy. Noi leijonat haisee melko pahalle. Ei siella laiturilla pysty kauan oleen. Tervetuloa haisteleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Kun on valmis tekemään paljon töitä ja jaksaa pyrkiä elämässä eteenpäin, niin jossain vaiheessa todennäköisesti päätyy k... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image