Ulkomaat

Merihätään joutuneella norjalaisella ris­tei­ly­aluk­sel­la aloitetaan tutkinta – rikostutkinta mahdollinen

Viking Sky saapui satamaan sunnuntaina. Myrskyssä ajelehtinut alus oli vaarassa ajautua karille. KUVA: SVEIN OVE EKORNESVAG / EPA
Ulkomaat 25.3.2019 17:43
Taru Horsma-aho

Viranomaiset selvittävät, joutuiko risteilyalus ongelmiin esimerkiksi ohjeiden noudattamatta jättämisen vuoksi vai oliko kyseessä pelkkä tekninen vika.

Norjan poliisi, merenkulkuvirasto sekä maan onnettomuustutkintakeskus aloittavat tänään maanantaina tutkinnan viikonloppuna merihätään joutuneella risteilyaluksella.

Norjalainen Viking Sky -niminen risteilyalus joutui lauantaina merihätään myrskyn ja moottorivian vuoksi Norjan länsirannikolla.

Alus oli lähtenyt lauantaina Tromssasta kohti Stavangeria, vaikka merelle oli annettu myrskyvaroitus. Viranomaisten on nyt tarkoitus selvittää, onko tapahtumista syytä aloittaa rikostutkintaa ja mistä moottorivika johtui.

Norjan onnettomuustutkintakeskuksen edustaja Dag Liseth kommentoi sunnuntaina norjalaiselle Verdens Gang -lehdelle, että tapaus otetaan tutkintaan, koska siinä oli aiheutunut suurta vaaraa sekä matkustajille että alukselle. Merihädässä ollut alus ajelehti pahimmillaan vain sadan metrin päässä rannasta ja oli hyvin lähellä ajautua karille.

Møren ja Romsdalin piirin poliisiviranomainen Yngve Skovli kertoi sunnuntaina Bergens Tidende -lehdelle, että rikostutkinta aloitetaan, mikäli aluksella on tapahtunut laiminlyöntejä.

Skovlin mukaan tapaus vaikuttaa tällä hetkellä siltä, että moottori on yksinkertaisesti lakannut toimimasta. Hänen mukaansa tapaukseen ei välttämättä liity edes inhimillistä virhettä, ja osa arviointityötä on selvittää, oliko tekninen vika sellainen, johon ei ole voinut vaikuttaa.

Lisethin mukaan sekä silminnäkijöitä että miehistöä tullaan kuulemaan, ja laivassa käytettyjen sähköisten viestintävälineiden toiminta tarkastetaan. Näin yritetään saada kokonaiskuva tapahtumien kulusta ja syistä.

Poliisi ei automaattisesti ota osaa aluksella tapahtuneen moottorivian tutkintaan.

Haaksirikko lähellä, kapteenille kritiikkiä

Pelastuslaivan työntekijänä vuosia toiminut Magne Sætren kritisoi Dagens Næringsliv -lehdelle kapteenin päätöstä lähteä reitille myrskyvaroituksista huolimatta.

Sætren sanoi, ettei voi ymmärtää päätöstä sekä ja peräänkuulutti kapteenin johtamis- ja merimiestaitojen perään. Hän myös huomautti, että muut laivat olivat jääneet satamaan.

Norjan merenkulkulaitoksen mukaan kapteenin päätös ylittää myrskyisä vesialue oli kuitenkin linjassa neuvojen kanssa, jotka kapteeni sai kahdelta luotsilta.

Viking Sky -aluksella oli yli 1370 ihmistä, kun se joutui merihätään. KUVA: SVEIN OVE EKORNESVAG / EPA

Merenkulkulaitoksen viestintäjohtaja Solveig Moe kertoi paikalliselle medialle, että mikään ei viitannut siihen, että Viking Skyn ei olisi pitänyt lähteä reitille.

Norjan yleisradio NRK:n mukaan alus oli lähettänyt lauantaina kahden aikaan päivällä hätäilmoituksen moottoriongelmasta. Kolmen aikaan oli annettu ilmoitus evakuoinnista, ja evakuointitoimet päästiin aloittamaan neljän aikaan paikallista aikaa. Evakuointitoimia jatkettiin sunnuntaihin asti.

Arviot myrskyaaltojen korkeudesta ovat olleet 7–14 metrin luokkaa. Kovat aallot heiluttivat laivaa voimakkaasti, ja matkustajia loukkaantui.

Aluksella oli yhteensä 1 373 ihmistä sen joutuessa merihätään. Alukselta evakuoitiin lauantain ja sunnuntain aikana 474 matkustajaa helikoptereilla. Kaiken kaikkiaan 27 matkustajan vammoja on hoidettu sairaalassa ja kolmen henkilön saamat vammat ovat vakavia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Modernin aluksen käyttö on tietokone ohjattua. Siitä on hyvä aloittaa spekulointi. Kuinka hyvin sisäinen tietoverkko on suojattu "peliihmisten" hakkeroinneilta? Helposti tulee mieleen 9/11 lentotörmäys kauko-ohjaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä oli neljä moottoria joista 3 pysähtyi . Sitten alkoi 2 toimia . Nyt ainakin näkee että apuun pitää mennä isommalla aluksella . Noin pienillä pelastusveneillä ei kyllä tee mitään niin suuressa aallokossa ja jäisessä vedessä . ( Mitä laivoissa on ) .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alus rakennettu italiassa 2017

evakuointiapuun ei noissa oloissa päässeet kuin helikopterit vg.no

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan moni firma suunnittelee pistävänsä täysin autonomisia laivoja maailman merille. Jo Titanicin ajoista moni on väittänyt rakentaneensa uppoamattoman laivan, mutta yksi toisensa jälkeen he ovat huomanneet olleensa väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image