Ulkomaat

Mel­lak­ka­po­lii­si hajotti Barcelonassa ää­nes­tä­jä­jouk­ko­ja kumiluodein ja pampuin – "Näin, kun poliisi iski vanhaa miestä kasvoihin"

KUVA: ANDREU DALMAUS / EPA
Ulkomaat 1.10.2017 17:49 | Päivitetty 1.10.2017 17:55
STT

Katalonialaisten osallistumista Espanjan laittomaksi julistamaan itsenäisyysäänestykseen on tänään tukahdutettu voimatoimin. Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi on sulkenut äänestyspaikkoja yksitellen ja takavarikoinut vaaliuurnia.

Yhteenotoissa on Katalonian terveysviranomaisen mukaan vahvistettu loukkaantuneen ainakin 90 ihmistä. Lähes 340 ihmistä on käynyt sairaalassa tai terveyskeskuksessa, aluehallinnon terveysviranomainen kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Espanjan poliisi on torjunut sitä vastaan esitettyjä syytöksiä liiallisesta voimankäytöstä vetoamalla lain puolustamiseen.

Rauhanomaiseen vastarintaan vastattiin pampuin

Yksi voimatoimin suljetuista äänestyspaikoista on Escola Pia Sant Antonin koulu Barcelonan keskustassa. Pampuin ja kumiluotiasein varustautuneita mellakkapoliiseja saapui paikalle alkuiltapäivästä kymmeniä. Pelkästään poliisiautoja oli kolmisenkymmentä, ja letkaa seurasi kolme ambulanssia.

Poliisin saapuessa äänestyspaikan sisällä olevat ihmiset laskivat koulun rautaverkon alas ja ulkona äänestäjät istuivat maahan koulun eteen tarkoituksenaan estää poliisin pääsy sisään äänestyspaikalle. Poliisi vastasi rauhanomaiseen vastarintaan hyvin suoraviivaisesti: äänestäjät poistettiin paikalta pamputtamalla, potkimalla ja lyömällä. Vain muutaman kymmenen metrin päässä poliisi hajotti raivostunutta väkijoukkoa kumiluodein, jolloin monet pakenivat hätääntyneinä paikalta.

 


Ivan Perez, 17, joutui poliisin pamputtamaksi istuessaan muiden äänestäjien kanssa koulun edustalla.

 

–  Poliisi löi minua pampulla selkään, ja näin lähellä istuneen vanhemman miehen kasvojen vuotavan verta poliisien iskettyä häntä kasvoihin, Perez kertoi heti välikohtauksen jälkeen.

Perez on Escola Pia Sant Antonin koulun oppilas ja oli tullut paikalle äitinsä seuraksi äänestämään. Molemmat olivat tapahtuneesta silminnähden järkyttyneitä. Paikalla olleet ambulanssikuskit vahvistivat hoitaneensa välikohtauksessa haavoittuneita.Tilannetta hyvin läheltä pääsi seuraamaan myös Neus Frigole, 31, joka jäi äänestyspaikan sisälle poliisin saapuessa paikalle.

–  Ihmiset odottivat sisällä rauhallisesti, kunnes poliisi sai rikottua rautaverkon ja tuli takavarikoimaan vaaliuurnan.

Frigole oli saapunut äänestämään Katalonian itsenäisyyden puolesta, mutta sanoi odottaneensa poliisin voimatoimia keskushallituksen puolelta.

–  Äänestyksen estäminen ei pysäytä katalaanien itsenäistymishaluja, päinvastoin.

Poliisin väkivaltaisen käytöksen hän olettaa saavan paljon kansainvälistä kritiikkiä osakseen. Frigole katsoo katalonialaisten joka tapauksessa selviytyvän vaalipäivästä voittajina, sillä "tänään koko maailma näkee millaisia me katalaanit olemme ja kuinka rumasti espanjalaiset meitä kohtelevat".

"Ihmiset todella haluavat lähteä Espanjasta"

Vielä puolen päivän aikaan koulun edustan tilanne oli rauhallinen ja edustalla kiemurteli satojen äänestämään pyrkivien ihmisten jono. Hyvissä ajoin äänestämään oli saapunut myös katalaanipariskunta. Sukunimensä salannut Alicia, 51, ja José Antonio Lozano, 57, kertoivat aikovansa äänestää Katalonian itsenäistymisen puolesta. He kokevat, että Espanjan keskushallitus jarruttaa Katalonian kehitystä matkalla moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi. Monien katalaanien tapaan Aliciaa ja Lozanoa harmittavat myös rikkaan Katalonian maksamat verot, joilla "ylläpidetään muita, köyhempiä Espanjan osia". Kumpikin pitää keskushallituksen viimeaikaisia voimatoimia jatkumona Francon diktatuurin aikana alkaneelle Katalonian alistamiselle.

–  Laillisen itsenäistymisäänestyksen järjestelmällisesti kieltämällä keskushallitus on saanut aikaan sen, että ihmiset todella haluavat lähteä Espanjasta. Jos olisimme saaneet vapaasti päättää kuten Skotlanti teki, olisimme todennäköisesti äänestäneet Espanjassa pysymisen puolesta.

Lozano pitää tämänhetkistä keskushallitusta diktatuurina.

–  Kun ihmiset eivät saa vapaasti ilmaista mielipidettään, kyse ei ole enää demokratiasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Liian paljon vanhoja käsittelemättömiä arpeutumattomia haavoja. Niihin olisi pitänyt panostaa.
Tästä kahakasta hyötyvät tietenkin molempien puolien ääripäät ja maksajiksi joutuu (kunten aina) tavallinen kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö vaatii keskustelujen aloittamista osapuolten välillä ja kommentoi Iltasanomille että "vahingollinen kierre olisi nyt syytä saada katkeamaan".

Tolokun ukko kun osaa katsoa tilannetta laajemmastakin näkökulmasta kuin mitä veriset videot sulateltavaksi tarjoavat.

Eiköhän nosteta se vihapuheasia taas tapetille, ettei keskustelu ajaudu aivan outoihin sivu-uomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä tulehduspesäkkeitä alkaa olla joka nurkalla,yhä lähempänä. Eipä ois uskonut että tuokin tilanne eskaloituu noin vakavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat olla niin nuori, että sinulla ei ole kokemusta esim. Baltian maiden itsenäisyyden palauttamisesta vajaat 30 vuotta sitten. Koko itäisessä Euroopassa kuohui syksyllä 1989. Katalaanien jo pitkään jatkunut kapina on todella pientä näiden rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image