Ulkomaat

Mediatiedot: Venäjä ja Valko-Venäjä suun­nit­te­le­vat tiivistä ta­lous­yh­teis­työ­tä – asian­tun­ti­joi­den mukaan kyse on Venäjän val­ta­po­li­tii­kas­ta

Vladimir Putin seurasi sotaharjoituksia Donguzissa Orenburgin lähellä syyskuun 20. päivä. KUVA: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL
Ulkomaat 22.9.2019 17:53
Hannu Toivonen

Venäjä ja Valko-Venäjä suunnittelevat maiden talousjärjestelmien yhtenäistämistä. Venäjän presidentille Vladimir Putinille syvenevä yhteistyö voi tarjota mahdollisuuden turvata asemansa maan johdossa.

Venäjä ja Valko-Venäjä suunnittelevat talouslehti Kommersantin mukaan maiden talousjärjestelmien yhtenäistämistä 2021 tammikuusta alkaen. Uudistuksen myötä maihin tulisi muun muassa yhteinen verojärjestelmä ja tullikäytännöt sekä lähes yhteinen pankkivalvonta.

Lehden mukaan yhdentyminen voisi merkitä yhteistyön tiivistymistä valtioliiton suuntaan.

Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Arkady Moshes pitää Kommersantin artikkelia epäselvänä. Siinä ei hänen mielestään ole todisteita artikkelin kuvailemasta läheisestä yhteistyöstä. Hän myös tyrmää tulkinnan valtioliittoaikeista.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat neuvotelleet viime joulukuusta lähtien, miten maiden välille vuonna 1999 perustettua integraatiota voisi kehittää.

– Alun perin ajateltiin, että integraatio sisältäisi poliittisia osatekijöitä, mutta nyt näyttää sitä, että se rajoittuu vain talouteen, Moshes sanoo.

Venäjä haluaa kontrolloida naapuriaan

Turun yliopiston professori Kari Liuhto arvioi, että Venäjän pyrkimyksenä on sitoa uusien yhteistyösuunnitelmien avulla Valko-Venäjä entistä tiukemmin omaan lähipiiriinsä.

– Venäjä on aloittanut Valko-Venäjän painostuksen muuttamalla öljyn verotusta, minkä seurauksena Valko-Venäjä voi menettää merkittävän osan vientituloistaan, Liuhto sanoo.

Valko-Venäjä on tähän saakka jalostanut venäläistä öljyä ja saanut raakaöljyä Venäjältä subventoituun hintaan.

– Nyt nämä päivät ovat ohi, eikä voida pois sulkea sitä mahdollisuutta, että Venäjä haluaa lisätä strategista omistustaan Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän neuvotteluasemat Venäjän kanssa ovat huonot, koska se hyvin riippuvainen itäisestä naapuristaan.

Myös Moshesin mielestä yhdentymissuunnitelmien taustalla on Venäjän halua kontrolloida Valko-Venäjää. Tällä tavoin se voi estää Valko-Venäjän pyrkimyksiä lähentyä lännen kanssa. Myös Ukrainan-kriisin takia Venäjälle olisi tärkeää pystyä pitämään toinen entinen neuvostotasavalta mahdollisimman lähellä itseään.

Kaupallisesta näkökulmasta maiden tiiviimmät välit eivät toisi juurikaan hyötyä Venäjälle, koska Venäjän kaupasta vain hyvin pieni osa suuntautuu Valko-Venäjälle. Kyse on siis pitkälti valtapolitiikasta.

Yhteistyö jo 20 vuotta työn alla

Moshes ei usko, että Venäjän ja Valko-Venäjän talouksien yhdentyminen toteutuu lähiaikoina. Syy tähän on se, että maat ovat hyvin erilaiset kooltaan, rakenteiltaan ja talousjärjestelmältään.

– Maiden taloudet ovat täysin erilaiset: Venäjällä on markkinatalous, kun taas Valko-Venäjällä valtio puuttuu vahvasti talouden toimintaan.

Ohjelmajohtajan skeptisyyttä lisää se, että Venäjällä ja Valko-Venäjällä on ollut suuria suunnitelmia integraatiosta jo vuodesta 1999 lähtien.

– Jos he eivät ole onnistuneet toteuttamaan tätä 20 vuodessa, miksi nyt tilanne olisi erilainen, Moshes kysyy.

20 vuotta sitten maat sopivat muun muassa yhteisen valuutan käyttöön ottamisesta, mutta tämäkään uudistus ei ole nähnyt vielä päivänvaloa.

Putinilla näppinsä pelissä

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla voi olla omat taka-ajatuksensa, epäilee Turun yliopiston Liuhto.

– Putinille valtioliitto Valko-Venäjän kanssa voisi mahdollistaa hänen johtajuuden jatkumisen vuoden 2024 jälkeen ilman perustuslain muuttamista.

Tällä hetkellä Venäjän perustuslaki rajoittaa presidentin valtakaudet kahteen peräkkäiseen, joten näillä näkyminen Putinin pitää luopua vallasta vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Moshes ei usko, että Putin pyrkii tällä tavoin turvaamaan omaa asemaansa. Hän yrittää tehdä sen jollain muulla tavalla.

– Putinin on paljon helpompi muuttaa maan perustuslakia kuin liittää toinen valtio Venäjään ja sitä kautta luomalla uusi valtioliitto, Moshes kertoo.

Molemmat Venäjä-asiantuntijat arvelevat, että neuvottelut maiden välisestä talousyhteistyöstä jatkuvat, mutta Moshes on sitä mieltä, että maiden väliset suhteet tulevat pysymään hyvin samanlaisia kuin mitä ne ovat olleet viime vuodet.

Liuhto näkee naapurimaiden neuvotteluissa enemmän aineksia.

– Ymmärtääkseni Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko tapaavat joulukuussa, jolloin laaditaan askelmerkkejä tulevalle integraatiolle.

MAINOS

Kommentoi

Ulkopoliittinen instituutin sekoittamo ei halua ymmärtää selvää asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Valko-Venäjä alkaisi Venäjän Hong Kongiksi, niin edessä olisivat myös Hong Kongin ongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä ja myös teoriassa taloudellisen yhteistyön tiivistäminen tarkoittaa sitä, että lopputulos on sama kuin Krimin kohtalo. Putinismi lisääntyy Itä-Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ulkoisesta energiasta 70 % tuodaan Venäjältä. Kritisoidun kaasuputken, jonka kohdalla Venäjä käyttää mitä valtaa tahansa, annoimme tulla talousvesialueellemme. Suomeen rakennetaan venäläisten rahoittamaa ja omistamaa ydinvoimalaa, jolla tosin ei näytä olevan mikään kiire. Fortumilla on miljardisijoitukset maassa, josta muut yritykset tulevat poliittisten riskien toteutumisen vuoksi pois.

Suomi ei ole pelannut kovinkaan hyvin asemaansa. Pelkästään energialla (öljyn ja kaasun tuonti, sähkön tuonti, sähkön tuotanto, energiainvestoinnit Venäjällä, puun tuonti sellutehtaille) Suomea pystytään painostamaan aika lailla. Ydinvoimaloiden vanhetessa, uusien Olkiluoto 3:n ja Hanhikiven viivästyessä ja sähkön tuonnin mahdollisesti vähentyessä Venäjän oman kulutuksen noustessa saattaisi vaikka sähkön hinta nousta. Siirtolinjoja Ruotsista ja Virosta onneksi rakennellaan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äiti Venäjä varmistaa sen, jotta ei länsireuna karkaa toiseen talousleiriin. Lukashenkko ja muut Valko-Venäjän johtajat ovat Kremlin sorminuken asemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinismi valtaa Valko-Venäjän poliitikkojen mielet hyötymistarkoituksessa, mutta heillä on kohta luu kädessä. Valko-Venäjä on Putinin talutusnuorassa, huono enne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlainen kuin suomalainen kuntaliitos , kaksi köyhää yhteen ,tulee yksi isompi köyhä. :):)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putlerilla aika käy vähiin ja suosio laskee, siis täytyy keksiä uusia metkuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valko-Venäjä ei suin surminkaan halua likeisempiä välejä imperialistisen Venäjän kanssa. Valkovenäläiset haluavat läheisempiä suhteita demokraattiseen länteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan noin? Veikkaan, että Lukashenko haluaa myös jatkaa maansa johdossa maailman tappiin asti ja hyvät välit toiseen samanlaiseen ja toimintamallit Venäjältä ovat oiva apuväline siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:54
KRP: Rahoitusyhtiöiltä huijattiin yli 700 000 euroa – maistraatissa rekisteröityneet ulkomaalaiset avasivat pankkitilejä petoksia varten
8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image