Ulkomaat

Mediat: Raiskauksen uhri vapautettiin El Salvadorissa syytteestä hänen vauvansa kuoltua

Asianajaja Bertha Deleon (oikealla) halaa Evelyn Hernándezia, kun oikeuden päätettyä vapauttaa Hernándezin murhasyytteistä. Hernández oli vankilassa jo 33 kuukauden ajan ennen kuin hänen tuomionsa kumottiin viime helmikuussa todisteiden puutteeseen vedoten. KUVA: Rodrigo Sura / EPA
Ulkomaat 20.8.2019 9:24 | Päivitetty 20.8.2019 9:45
Ilkka Timonen

El Salvadorissa on maailman ankarimpiin kuuluvat aborttilait.

Nuori raiskauksen uhri, jonka epäiltiin tehneen abortin ja jonka lapsi löydettiin kuolleena käymälästä on vapautettu murhasyytteestä El Salvadorissa.

21-vuotias Evelyn Hernández on aina vakuuttanut syyttömyyttään. Hän sanoi ettei hän tiennyt olleensa raskaana ja että hän meni tajuttomaksi synnytyksen aikana.

Asiasta kertoivat BBC ja Guardian-lehti.

Syyttäjät olivat vaatineet naiselle 40 vuoden vankeustuomiota tässä Keski-Amerikan maassa, jossa on yhdet maailman ankarimmista abortin vastaisista laeista.

Abortti kielletty kaikissa tapauksissa

Abortti on maassa kielletty kaikissa tapauksissa ja siihen syyllistyneet saavat vankeustuomion, jonka pituus vaihtelee kahdesta vuodesta kahdeksaan.

Hernándezin tapausta on seurattu tarkkaan El Salvadorissa ja maailmalla, naisoikeusaktivistit ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.

Hernández on ollut vankilassa jo 33 kuukautta, hän on kärsinyt 30 vuoden tuomiota, jonka hän sai aiemmassa oikeudenkäynnissä. Viime helmikuussa hänen tuomionsa kumottiin todisteiden puutteessa ja uusi oikeudenkäynti määrättiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällaisessa asiassa on El Salvadorissa uusi oikeudenkäynti.

– Luojan kiitos oikeus toteutui, Hernández sanoi Guardian-lehden mukaan tuomion julistamisen jälkeen. Hän oli silminnähden liikuttunut kuten myös kymmenet naiset, jotka seurasivat oikeudenkäyntiä paikan päällä.

– Kiitän myös teitä jotka olette täällä, hän jatkoi.

– Me teimme sen, naiset huusivat.

Hernández kiitti myös ulkomaalaisia diplomaatteja, jotka ovat seuranneet oikeudenkäyntiä tarkasti.

Tuomari: Ei pystytty todistamaan rikosta

Hernándezin sikiö oli 32 viikon ikäinen vuonna 2016, kun hän tunsi kovia vatsakipuja ja synnytti lapsen ulkokäymälässä. Vessan pytystä löydetty vauva todettiin myöhemmin kuolleeksi. Hernándezin äiti löysi tyttärensä tiedottomana vessan vierestä ja tytär sanoi, ettei hän tiennyt olleensa raskaana.

Molemmat naiset kiistivät tietäneensä, että vessan pytyssä oli sikiö. Syyttäjät eivät uskoneet heitä ja Hernández sai syytteen.

Kuolinsyytutkijat eivät pystyneet sanomaan, kuoliko vauva kohdussa vai vessan pytyssä.

Uusintaoikeudenkäynnissä Hernándezia syytettiin siitä, että hän ei ollut suojellut sikiötään.

– Uskomme että tuomari on ollut hyvin oikeudenmukainen tuomiossaan, sanoi puolustusasianajaja Bertha Maria Deleon.

– Hänen mukaansa ei voitu todistaa rikosta ja siksi hän antoi vapauttavan päätöksen.

MAINOS

Kommentoi

Mahtavaa, että oikeus toteutui tämän naisen kohdalla. Monissa muissa tapauksissa naisten kohtalo on synnyttää raiskaajansa lapsi jopa kuolemantuomion uhalla. Ulkomaiden painostus ja asian julkisuus tuovat hidasta muutosta, vaikka useat valtiot eivät katsokaan hyvällä heidän sisäisiin asioihinsa puuttumista. Mielipidevaikuttaminen on tärkeää, jotta naiset saisivat tasa-arvon ihmisinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja juuri eilen uutisoitiin että ilmaston kannalta olisi parempi jättää lapset tekemättä, tai ainakin vähentää lapsilukua. Mites tämä El Salvadorin laki autttaa tilannetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image