Ulkomaat

Mediat: Raiskauksen uhri vapautettiin El Salvadorissa syytteestä hänen vauvansa kuoltua

Asianajaja Bertha Deleon (oikealla) halaa Evelyn Hernándezia, kun oikeuden päätettyä vapauttaa Hernándezin murhasyytteistä. Hernández oli vankilassa jo 33 kuukauden ajan ennen kuin hänen tuomionsa kumottiin viime helmikuussa todisteiden puutteeseen vedoten. KUVA: Rodrigo Sura / EPA
Ulkomaat 20.8.2019 9:24 | Päivitetty 20.8.2019 9:45
Ilkka Timonen

El Salvadorissa on maailman ankarimpiin kuuluvat aborttilait.

Nuori raiskauksen uhri, jonka epäiltiin tehneen abortin ja jonka lapsi löydettiin kuolleena käymälästä on vapautettu murhasyytteestä El Salvadorissa.

21-vuotias Evelyn Hernández on aina vakuuttanut syyttömyyttään. Hän sanoi ettei hän tiennyt olleensa raskaana ja että hän meni tajuttomaksi synnytyksen aikana.

Asiasta kertoivat BBC ja Guardian-lehti.

Syyttäjät olivat vaatineet naiselle 40 vuoden vankeustuomiota tässä Keski-Amerikan maassa, jossa on yhdet maailman ankarimmista abortin vastaisista laeista.

Abortti kielletty kaikissa tapauksissa

Abortti on maassa kielletty kaikissa tapauksissa ja siihen syyllistyneet saavat vankeustuomion, jonka pituus vaihtelee kahdesta vuodesta kahdeksaan.

Hernándezin tapausta on seurattu tarkkaan El Salvadorissa ja maailmalla, naisoikeusaktivistit ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.

Hernández on ollut vankilassa jo 33 kuukautta, hän on kärsinyt 30 vuoden tuomiota, jonka hän sai aiemmassa oikeudenkäynnissä. Viime helmikuussa hänen tuomionsa kumottiin todisteiden puutteessa ja uusi oikeudenkäynti määrättiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällaisessa asiassa on El Salvadorissa uusi oikeudenkäynti.

– Luojan kiitos oikeus toteutui, Hernández sanoi Guardian-lehden mukaan tuomion julistamisen jälkeen. Hän oli silminnähden liikuttunut kuten myös kymmenet naiset, jotka seurasivat oikeudenkäyntiä paikan päällä.

– Kiitän myös teitä jotka olette täällä, hän jatkoi.

– Me teimme sen, naiset huusivat.

Hernández kiitti myös ulkomaalaisia diplomaatteja, jotka ovat seuranneet oikeudenkäyntiä tarkasti.

Tuomari: Ei pystytty todistamaan rikosta

Hernándezin sikiö oli 32 viikon ikäinen vuonna 2016, kun hän tunsi kovia vatsakipuja ja synnytti lapsen ulkokäymälässä. Vessan pytystä löydetty vauva todettiin myöhemmin kuolleeksi. Hernándezin äiti löysi tyttärensä tiedottomana vessan vierestä ja tytär sanoi, ettei hän tiennyt olleensa raskaana.

Molemmat naiset kiistivät tietäneensä, että vessan pytyssä oli sikiö. Syyttäjät eivät uskoneet heitä ja Hernández sai syytteen.

Kuolinsyytutkijat eivät pystyneet sanomaan, kuoliko vauva kohdussa vai vessan pytyssä.

Uusintaoikeudenkäynnissä Hernándezia syytettiin siitä, että hän ei ollut suojellut sikiötään.

– Uskomme että tuomari on ollut hyvin oikeudenmukainen tuomiossaan, sanoi puolustusasianajaja Bertha Maria Deleon.

– Hänen mukaansa ei voitu todistaa rikosta ja siksi hän antoi vapauttavan päätöksen.

MAINOS

Kommentoi

Mahtavaa, että oikeus toteutui tämän naisen kohdalla. Monissa muissa tapauksissa naisten kohtalo on synnyttää raiskaajansa lapsi jopa kuolemantuomion uhalla. Ulkomaiden painostus ja asian julkisuus tuovat hidasta muutosta, vaikka useat valtiot eivät katsokaan hyvällä heidän sisäisiin asioihinsa puuttumista. Mielipidevaikuttaminen on tärkeää, jotta naiset saisivat tasa-arvon ihmisinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja juuri eilen uutisoitiin että ilmaston kannalta olisi parempi jättää lapset tekemättä, tai ainakin vähentää lapsilukua. Mites tämä El Salvadorin laki autttaa tilannetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
48
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
24
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
23
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image