Ulkomaat

Mediat: Barcelonan surma-autoa ajoi 17-vuotias mies – ministeriöllä ei ole tiedossa iskujen suo­ma­lai­suh­re­ja

Barcelonassa terroristit iskivät suositulle La Ramblas -kadulle. KUVA: Andreu Dalmau / EPA
Ulkomaat 18.8.2017 6:49 | Päivitetty 18.8.2017 14:06
STT, Kaleva

Espanjassa tehtiin torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä kaksi terrori-iskua. Torstaina alkuillasta Barcelonan keskustassa ajettiin pakettiautolla väkijoukkoon. Yöllä terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon Cambrilsin lomakaupungissa noin 120 kilometrin päässä Barcelonasta.

Mediatietojen mukaan Barcelonan iskun pääepäiltynä etsitään 17-vuotiasta miestä. Hänen uskotaan ajaneen pakettiautoa, joka syöksyi väkijoukkoon La Rambla -kadulla. Poliisi selvittää myös, onko pääepäilty yksi Cambrilsissa ammutuista terroristeista.

Terroritekojen taustalla epäillään olevan terrorisolun, johon kuuluu 12 jäsentä.

Terroritekojen tutkinnassa on pidätetty kaikkiaan kolme ihmistä. Yksi otettiin kiinni tänään Ripollissa vajaat sata kilometriä Barcelonasta pohjoiseen. Aiemmin tutkinnassa pidätettiin yksi espanjalainen ja yksi marokkolainen. Guardianin mukaan toinen aiemmin pidätetyistä kertoi tiettävästi poliisille, että hänen henkilöpaperinsa olisi varastettu ennen kuin niitä käytettiin pakettiauton vuokraamiseen.

Barcelonan iskussa ainakin 13 ihmistä sai surmansa. Lisäksi noin sata ihmistä loukkaantui. Osalla loukkaantuneista vammat ovat vakavia, ja uhrimäärä saattaa vielä nousta.

Cambrilsissä iskun tekijät ammuttiin

Yöllä terroristit ajoivat autolla ihmisten päälle Cambrilsin lomakaupungissa noin 120 kilometrin päässä Barcelonasta. Yliajossa loukkaantui yksi poliisi ja kuusi siviiliä. 

Autoa ajaneiden hyökkääjien kerrottiin varustautuneen räjähdevöin, mutta myöhemmin on ilmennyt, että ne eivät olleet aitoja.

Cambrilsin kaupungissa terroristit liikkuivat henkilöautolla, joka päätyi katolleen ja poliisin nauhojen eristämäksi. KUVA: JAUME SELLART / EPA

Poliisi ampui viisi hyökkääjää kuoliaaksi. Neljä epäillyistä kuoli heti ja yksi myöhemmin. Guardianin siteeraaman oikeusviranomaisen mukaan Cambrilsin terroristeilla tiedetään olleen kytköksiä jihadismiin. Lisäksi Barcelonan ja Cambrilsin iskuilla epäillään olevan yhteys toisiinsa.

Noin kaksi tuntia Barcelonan iskun jälkeen kahden poliisin yli ajettiin tarkastuspisteellä Sant Just Desvernin kaupunginosassa. Poliisit ampuivat pakenevaa autoa. Auto löytyi kolmen kilometrin päästä, ja sen sisällä oli kuollut mies.

Aiemmin kerrottiin, ettei tapauksella uskottu olevan yhteyttä Barcelonan iskuun. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä täyttä varmuutta. Katalonian sisäministerin mukaan autosta löytynyt mies, joka on auton omistaja, ei kuollut ampumisen seurauksena. Mediatietojen mukaan hän olisi kuollut puukoniskuihin eikä olisi istunut kuljettajan paikalla, kertoo Guardian. Poliisin kerrotaan etsivän nyt auton kuljettajaa.

Espanjan poliisi epäilee, että Alcanarissa ennen Barcelonan pakettiautoiskua tapahtunut räjähdys johtui pommin rakentamisesta.

Talo, jossa Alcanarin kaasuräjähdys tapahtui, vaurioitui pahoin. Poliisi epäilee, että räjähdys liittyi pommin rakentamiseen. KUVA: Jaume Sellart / EPA

Poliisin mukaan rakennukseen kertyi ilmeisesti kaasua, joka aiheutti räjähdyksen. Räjähdyksessä kuoli ainakin yksi ja useita haavoittui. Alcanar sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Barcelonasta.

Suomalaisia ei tiettävästi uhrien joukossa

Barcelonan isku tapahtui suositulla La Rambla -turistikadulla. Pakettiauto oli vuokrattu. Poliisin mukaan kuljettaja pakeni paikalta jalan. Kuljettajan ei uskota olevan aseistautunut.

Kuolleiden ja loukkaantuneiden joukossa on viranomaisten mukaan 24 maan kansalaisia. Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että uhrien tai loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia. Suomalaisuhrien mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois, koska Espanjan viranomaisilta ei ole saatu vahvistettua listaa uhreista ja kansalaisuuksista.

Viranomaiset ovat kertoneet, että uhrien joukossa on ihmisiä  ainakin Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Hollannista, Argentiinasta, Venezuelasta, Belgiasta, Australiasta, Unkarista, Perusta, Romaniasta, Irlannista, Kreikasta, Kuubasta, Makedoniasta, Kiinasta, Italiasta ja Algeriasta.

Viranomaiset eivät ole tarkentaneet, minkä maan kansalaisia kuolleet olivat.

Ulkoministeriön mukaan matkustusilmoituksen Barcelonaan on tehnyt yli 240 suomalaista. Matkustusilmoituksen ennen illan iskua oli tehnyt noin 80 ihmistä, ja niiden määrä on lisääntynyt iskun jälkeen.

Useat maailman johtajat ovat osoittaneet surunvalittelunsa Espanjalle. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi iskun Twitterissä.

– Yhdysvallat tuomitsee terrori-iskun Barcelonassa, Espanjassa ja tekee kaiken mahdollisen auttaakseen. Olkaa kovia ja vahvoja, me rakastamme teitä!, Trump tviittasi.

Myös Suomen pääministeri Juha Sipilä on osoittanut surunvalittelut Espanjan pääministerille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomessahan (Hki tai muu) ei tällaista voi tapahtua koskaan tai näin ainakin luullaan. Se tiedetään, että Isisin keinot eivät lopu ja hehän värväävät jopa lapsia joukkoonsa. Espanjan p-autokuskikin on vasta 17-vuotias. Kaikki kävelykadut myös suomessa pitäisi ainakin määräajaksi sulkea vaikka "betoniporsasestein".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palautetaanpa kansallisvaltiot kunniaan takaisin ja tarkistetaan passit rajoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajat kiinni,että saadaan tämä terrori loppumaan! Liialliset suvaitsevuudet pois! Tälle politikkojen aikaansaamalle pelleilylle ei muuten tule koskaan loppua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten saadaan sama tilanne kuin on Venäjällä, missä oma kansa nousee kapinaan ja yltyy terroriin omaa itsevaltiasta tsaaria vastaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palaahan nykypäivään-kuvaamasi tilanne oli 1oo vuotta sitten, nyt Venäjällä ollaan todella tyytyväisiä maan ylimpään johtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko aika tarkistaa maahanmuuttopolitiikkaa täällä Suomessa? Ei meillä ole varaa päästää terroristeja sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image