Ulkomaat

Media: Poliisi ottanut kiinni useita ihmisiä Tukholmassa

Ruotsalaismedian mukaan poliisi on ottanut kiinni useita henkilöitä Tukholmassa. Kiinniottojen kerrotaan liittyvän Tukholman terrori-iskuihin. KUVA: FREDRIK SANDBERG / EPA
Ulkomaat 8.4.2017 20:40 | Päivitetty 8.4.2017 21:43
STT, Kaleva

Ruotsin tiedotusvälineet kertoivat lauantai-iltana poliisioperaatioista Tukholmassa. Niiden mukaan operaatiot liittyivät pidätettynä olevaan 39-vuotiaaseen mieheen, jota epäillään Tukholman perjantaisesta iskusta.

Aftonbladetin ja Expressenin mukaan kolme ihmistä otettiin kiinni Kungsholmenissa. Uutistoimisto TT puolestaan kertoi, että ainakin yksi ihminen otettiin kiinni Vårbergissä. Tiedotusvälineiden tiedoille ei saatu poliisin varmistusta.

Poliisi pidätti lauantain vastaisena yönä iskusta epäiltynä 39-vuotiaan miehen, joka on lähtöisin Uzbekistanista. Mies oli tuttu Ruotsin turvallisuuspoliisille Säpolle. Se kertoi saaneensa vihjeen miehestä viime vuonna. Vihje ei kuitenkaan liittynyt ääriaineksiin, ja miestä pidettiin pikkutekijänä. Mies ei ole liittynyt mihinkään Säpon parhaillaan tutkimaan tapaukseen.

Poliisikomentaja Dan Eliasson kertoi lauantaina lehdistötilaisuudessa, että epäilyt pidätetyn syyllisyydestä ovat vahvistuneet tutkinnan aikana. Vielä ei kuitenkaan ole suljettu pois sitäkään mahdollisuutta, että iskussa olisi ollut mukana muita ihmisiä.

– Mikään ei viittaa siihen, että meillä olisi väärä henkilö, hän sanoi.

Iskussa kuoli neljä ja haavoittui 15 ihmistä. Lauantaina sairaalassa oli edelleen hoidossa 10 ihmistä, joista neljän vammat olivat vakavia.

Uhrien kansallisuuksista tai muista henkilötiedoista ei ole saatu tarkempia tietoja.

Ulkoministeriöllä ei ole tiedossa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia, mutta tätäkään vaihtoehtoa ei voida kuitenkaan sulkea pois. Ministeriöön tai Suomen Tukholman-suurlähetystöön ei ole tullut tiedusteluja kateissa olevista suomalaisista tai sellaisista, joihin ei ole saatu yhteyttä.

Ruotsissa on uzbekistanilaisten
ääri-islamilainen ryhmä

Asiantuntijoiden mukaan Ruotsissa on melko suuri ja hyvin organisoitu uzbekistanilaisten ääri-islamilainen ryhmä.

– En ole yllättynyt, sillä on monia uzbekkeja, joilla on jyrkkiä mielipiteitä, sanoo maanpaossa asuva uzbekistanilainen oppositiopoliitikko Pulat Ahunov.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismin tutkija Hans Brun muistuttaa, että vielä ei tiedetä, onko pidätetyllä ollut yhteyksiä johonkin tällaiseen ryhmään tai onko hän liikkunut näissä piireissä.

– Mutta aivan hypoteettisesti ajatellen sellaiset tiedot eivät herättäisi ihmetystä, hän sanoi.

Epäiltyä kuulusteltiin ensi kerran

Iskusta epäiltyä 39-vuotiasta miestä kuulusteltiin ensi kerran lauantaina iltapäivällä avustajan läsnä ollessa, kertoi Aftonbladet.

– Voin vahvistaa, että kuulustelu on pidetty. Minulle on määrätty ilmaisukielto enkä halua siksi antaa tietoja, sanoi 39-vuotiaan avustaja Johan Eriksson.

Tutkija Hans Brun uskoo, että pidätettynä olevaa miestä esitetään vangittavaksi lähipäivinä.

– Tuolloin saamme tietää hänestä enemmän. Saamme nimen, taustaa ja paremman kuvan hänestä, Brun sanoi.

Syyttäjän on tehtävä viimeistään tiistaina kello 12 päätös pidätetyn vangitsemisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sipilä kertoili jo eilen, että kysessä on yksittäisen ihmisen sairas teko. Miten siis voi olla mahdollista, että iskun johdosta on pidätetty useita? Kuka valehtelee tai puhuu mitä sattuu mieleen tulemaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image