Ulkomaat

Mayn täytyy nyt hakea EU-maiden hyväksyntää brexitin lykkäämiseen – toista kan­sa­nää­nes­tys­tä ei järjestetä

Britannian parlamentti äänesti torstai-iltana hallituksen esityksen mukaan: brexit lykkääntyy, koska hallitus ja parlamentti eivät ole päässeet sopuun EU-eron ehdoista. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
Ulkomaat 14.3.2019 21:10
Lea Peuhkuri, Reuters

Britanniassa kansanedustajat ovat päättäneet lykätä maan eroa EU:sta.

Parlamentti äänesti lykkäämisen puolesta torstai-iltana selvin numeroin: 412 edustajaa äänesti puolesta, 202 vastaan.

Alun perin Britannian oli määrä lähteä EU:sta 29. maaliskuuta eli kahden viikon päästä.

Parlamentin äänestystulos oli lopulta pääministeri Theresa Mayn hallituksen esityksen voitto.

Hallituksen mukaan EU-ero voisi viivästyä kolmella kuukaudella ja tapahtua 30. kesäkuuta, jos kansanedustajat hyväksyvät Mayn neuvotteleman erosopimuksen 20. maaliskuuta mennessä.

Britanniassa parlamentti ja Mayn hallitus eivät ole päässeet yksimielisyyteen EU-eron ehdoista, eikä voimassaolevaa erosopimusta ole.

Mayn täytyy nyt hakea EU-maiden hyväksyntää brexitin lykkäämiseen.

Ensi viikon torstaina EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysselissä huippukokoukseen, jossa May todennäköisesti esittelee maan kansanedustajien tahdon artikla 50:n eli EU-eron lykkäämisestä.

EU harkitsee painostavansa Britanniaa pidentämään viiivästymistä, jos EU-ero lykkääntyy maaliskuun lopusta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi torstaina suosittelevansa, että EU-eroa lykättäisiin vähintään vuodella.

Jos Britannian EU-ero lykkääntyy, maassa on pidettävä europarlamenttivaalit. Ne pidetään 23.–26. toukokuuta.

Ei kansanäänestystä

Britannian parlamentti myös torjui torstaina selvin numeroin toisen kansanäänestyksen järjestämisen EU-erosta.

Toisen kansanäänestyksen puolesta on kampanjoinut erityisesti People's Vote -liike. Siihen kuuluu myös konservatiiveja ja työväenpuolueen edustajia.

Parlamentti ei myöskään halunnut ottaa enemmän vastuuta brexitistä.

Äänestys meni tiukaksi: vain kaksi kansanedustajaa enemmän halusi jättää EU-eron yhä suurelta osin hallituksen hoidettavaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tällä saadaan lisäaikaa ja EU tekee sopimuksen, missä UK saa yllättäen vapaan liikkuvuuden tuotteille. UK saa siis ilmaiseksi vapaakauppasopimukset, mikä on UK:n tarkoituskin. Suomi jatkaa nettomaksajana, UK ei. Ääneni vaaleissa saa ed. mainitun tapauksen vuoksi Fixitin kannattaja eli Finland Exit. Tehdään mekin, kuten UK ja esim. Norja, tulliliitto. EU:n sopimukset tuntuvat sitovan vain Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norja maksaa todella paljon tulliliitosta, enemmän kuin Suomi (per capita). Järkevämpää heille olisi siis kuulua EUhun jolloin heillä olisi päätösvaltaa.
Britit eivät aivan varmasti saa kaikkia EUn etuja ilmaiseksi, vaikka tietenkin haluaisivat. Eihän siinä olisi mitään järjen hiventä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä päätösvaltaa Norja saisi pienenö kansakuntana, älä viitsi naurattaa, eihän Suomellakaan ole yhtään mitään päätösvaltaa. Vitsipalstakin löytyy, kirjoita sinne päätösvallasta Eu:ssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

UK ei saa mitään "vapaata liikkuvuutta tuotteille" eli tullittomuutta. :D

EU voi kyllä neuvotella sopimuksia, mutta ne täytyy aina hyväksyttää jokaisella jäsenmaalla. Yksikin jäsenmaa voi torpata neuvotellun sopimuksen vaikka muut sen hyväksyisivät. Ja on selvää, että aina löytyy jäsenmaita, joiden firmat joutuisivat epäreiluun kilpailuasetelmaan jonkin ulkopuolisen maan tullittomasta tuonnista EU-alueelle.

Vai että kannatat Fixitiä…! :O Taidat kuulua aika pieneen vähemmistöön Brexitin jälkimainingeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon "selvin numeroin" tapahtuneen uusintakansanäänestyksen hylkäämisen oli toki voinut laittaa ns. "selvin numeroin" eli uusintäänestyksen puolesta 85 ja vastaan 384. Kun numerot ovat noinkin selvät, ei median hellimää ajatusta uudesta kansanäänestyksestä voine pitää - kuten ei toki aiemminkaan - vakavasti otettavana vaihtoehtona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parlamentin alahuoneessa on 650 edustajaa. Jokainen eilistä istuntoa seurannut huomasi, että lähes kaikki Labourin edustajat jäivät istumaan istuntosaliin kun asiasta äänestettiin. Istumaan jääminen tarkoittaa "tyhjän" äänestämistä. Äänestys tapahtuu Britannian parlamentissa nimittäin istuntosalin ulkopuolella olevilla kahdella (jaa/ei) käytävällä. Siellä ei paineta sähköistä äänestysnappia kuten Suomen eduskunnassa, vaan noudatetaan vanhaa perinnettä.

384 ääntä on vain reilu puolet 650 edustajan äänistä. Uusi kansanäänestys voi hyvinkin toteutua, jos muuta parlamentin hyväksymää erotapaa ei löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen kansanäänestys saattaa hyvinkin olla vielä tulossa, sillä työväenpuoluekin tekee asiasta aloitteen jos heidän ensisijaisesti ajamansa brexit-malliesitys ei mene läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

perustettiin vuona 1951, Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Länsi-Saksan toimesta ettei eurooppalaiset enää joutuisi sotaan toisiaan vastaan. Nämä valtioiden yhteisön tehtävänä oli
varmistaa hiili- ja terästuotteiden saanti,
taata kaikkien jäsenvaltioiden tasapuolinen pääsy markkinoille,
varmistaa hintojen avoimuus,
luoda sopivat olosuhteet tuotannon kehittämiselle ja estää mineraalivarojen liikakäyttö,
parantaa teollisuuden työntekijöiden elin- ja työoloja,
nykyaikaistaa tuotantoa,
estää ostajien, tuottajien ja kuluttajien syrjintä,
poistaa tullit, kiintiörajoitukset ja kaupasta perittävät maksut.

tästä on edetty Euroopan Unioniin, '
liian pitkälle alkuperäisestä tarkoituksesta
liittovaltiokehitys pitää suitsia muin keinoin kuin poistumalla unionista ta pokkuroimalla EU:uun ulkopuolisia voimia.

Ulkopuoliset voimat pelkäävät liian yhtenäistä eurooppaa ja siksi yrittävät ohjailla populisteja, valitettavasti onnistuenki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jarruttaa sitä niin kauan että kansa unohtaa mistä äänestettiin... Hah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ok no se menee mielenkiintoiseksi. Britannia nimittäin nyt osallistuu toukokuun EU-vaaleihin ja voin kertoa, että enemmistö paikoista menee oikeistopopulisteille. Ei sinne äänestämään vaivaudu ketkään muut kuin populistit, koska Britannia jättää EU:n joka tapauksessa. No ajatelkaa miten ne paikat EU-parlamentissa jakaantuvat? Populistit valloittavat aivan kaiken ja koko homma menee päälaelleen ja kerrankin niin, että me vapauden ja rauhan ystävät olemme voitolla.

Universumin luovuudella ei todellakaan ole rajoja, sillä kukaan ei osannut kuvitella, että tässä tulisi kaksi megavoittoa samalla kertaa. Me todellakin saadaan brexit, että se on nyt varma ja samalla me saamme EU:n historian ensimmäisen massiivisen voiton ja valta kääntyy ensimmäistä kertaa meille. Ajatelkaa mitä siitä seuraa kun hyvät tyypit alkavat käyttämään massiivista EU-koneistoa hyvän tekemiseen. Myös Suomen on toteltava, kun Brysselin populistit määräävät, että nyt ne rajat kiinni. Suomi ei voi mitään muuta kuin totella aivan samoin kun tottelivat globalistien komentoa "rajat auki".

Hyvät tyypit myös poistavat hulluimmat verot alkaen hiilidioksidiverot sun muut huuhaat. Ja jälleen kerran myös Suomen on alistuttava Brysselin tahtoon, koska ovathan alistuneet joka kerta tähänkin mennessä. Kukaan ei osannut arvata, että tässä näin hienosti kävisi - ei kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti EU ei anna lisäaikaa tämän typerän ja naurettavan näytelmän jatkamiseen enää pitempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai antaa, vaikka loputtomasti. Ei tätä näytelmää tarvitse seurata jos se ahdistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli nyt siinä!

Lisäaikaa voi tulla hieman pelkästä säälistä, sillä mitään uutta ideaa erosopimukseen ei ole nostettu esiin ja tuskin sellaista voikaan tulla. Kaikki nurkat on koluttu jo niin moneen kertaan.

Brexshittiä ei tule!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tulee ja demokratiaa pitäisi kunnioittaa. Toivottavasti EU ei myönnä lisäaikaa ja täten kunnioittaisi demokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö, että Brittien kansanäänestys oli vain neuvoa antava. Sillä ei siis ollut valtuutta päättää tätä asiaa, vaan ainoastaan antaa neuvo päättäjille, eli Britannian parlamentille. Neuvovat äänet menivät lisäksi aika lailla tasan, joten neuvokin jäi vajaaksi.

Vaaleilla valituilla brittiparlamentaarikoilla on laillinen oikeus päättää asiasta itsenäisesti. Puolueissa onkin erilaisia käsityksiä asiasta. Demokratian halventamista olisi nimenomaan se, että parlamentaarikot pakotettaisiin äänestämään oman vakaumuksensa vastaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoppas kun täältä löytyy näitä globalistien kiemuroiden kannattajia. Juu nehän todellakin ovat niin tehneet, että kansa ei saisi enää suoraan päättää omista asioistaan. Nimittävät systeemiään 'parlamentarismiksi'. Kansa ei voi suoraan äänestää edes pääministeriä, vaan viimeisen valinnan tekee eliitti omasta porukastaan ja poistaa mahdollisuuden, että kansan "äänestäisi väärin". EU-koneistossa homma on viety tätäkin pidemmälle eli EU:n presidenttiä ja komission puheenjohtajaa ei äänestetä edes epäsuorasti, vaan eliitti vain yksinkertaisesti valitsee omat suosikit. Tusk ja Junker eivät todellakaan ole olleet ehdolla yhdessäkään EU vaalissa ja ovat silti presidentti ja puheenjohtaja.

Nyt onkin kyse siitä, että rohkeneeko eliitti uhmata kansaa ja tässä tapauksessa Britannian kansaa. Eliitti voisi sanoa, että "me emme teidän kansan neuvoja nyt kuuntele". Mutta miksi eivät ole sanoneet? Mietippäs sitä hetki? Ehkäpäs eliitti ei olekkaan niin rohkea kuin väittävät olevansa. Me elämme nyt aikakautta jossa Pariisissa on jatkunut keltaliivimellakat jo 17 viikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa on vain kaksi merkittävää puoluetta. Vaalipiirin eniten ääniä saanut vie paikan. Äänikynnys on siis 49,9 %. Se siitä demokratiasta. Potkisiva britit pihalle ja aloittaisivat uudet jäsenneuvittelut, jos ne oikeasti haluaisiva EU: iin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

demokratiaa että kansaa johdetaan harhaan ja äänestämään Donald Trumpia ja Brexitin puolesta,
ai miksikö rinnastan nämä kaksi asiaa jotka tapahtui Atlannin eri puolilla.
Molemmat agitoi samat tahot ja osittain samat henkilötkin

Onko se kansanvaltaa että kansaa on johdettu harhaan ja äänestämään itseään vastaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyt olevan näitä tämänpäivän suvakkeva. Kansaa johdetaan muka harhaan kun ei olla samaa mieltä kanssasi, eli on vain yksi totuus kuten pohjoiskoreassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image