Ulkomaat

Marian tuhoamalla Puerto Ricolla on edessään pitkä ja vaikea jäl­leen­ra­ken­nus

Ulkomaat 22.9.2017 21:30
STT

Hirmumyrsky Maria lähestyy Turks- ja Caicossaaria sekä Bahamaa Atlantilla, kertoi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus perjantaina. Taas kolmosluokan hurrikaaniksi vahvistuneen myrskyn uhriluku oli noussut 33:een, mutta luvun pelätään vielä kasvavan.

Marian pahasti runtelemassa Puerto Ricossa yritettiin auttaa myrskyn uhreja, jotka ovat joutuneet kotiensa vangeiksi ilman sähköä, vettä, ruokaa tai lääkkeitä. Myrsky ja sitä seuranneet tulvat ovat katkoneet teitä, sähköt ja puhelinverkot.

Osassa Puerto Ricoa odotetaan Marian jälkimainingeissa vielä noin metrin verran sadetta. Sade tuo mukanaan maanvyöryjen vaaran. Sähköjen palauttaminen miljoonille ihmisille myrskyn jälkeen saattaa kestää jopa puoli vuotta. Sähköverkko on käytännössä tuhoutunut, ja paikallinen sähkölaitos yrittää ensin palauttaa sähköt sairaaloihin ja vesilaitoksiin.

Puerto Ricon tilannetta vaikeuttaa se, että Yhdysvaltoihin kuuluva köyhä saari oli jo ennen Irma- ja Maria-myrskyjä erittäin suurissa talousvaikeuksissa ja käytännössä vararikossa. Saari julistettiin torstaina tuhoalueeksi, minkä johdosta sinne voidaan toimittaa liittovaltion hätäapua. Sitä tarvitaan, sillä Puerto Ricolla on jo valmiiksi niskassaan 74 miljardin dollarin velkataakka.

Myös Dominican saaren tuhojen korjaamiseen menee kauan.

"Ei vettä, ei sähköä"

Dominican pääministeri Roosevelt Skerrit kertoi, että 72  000 asukkaan saari on lähes täysin tuhoutunut. Hänen mukaansa saaren kaikki kylät ja tiet ovat kärsineet hurrikaanista.

–  Meillä ei ole vettä, ei sähköä ja hyvin rajoitetut viestintämahdollisuudet, Skerrit kertoi.

Skerrit pyysi myös helikoptereita, jotta apu saataisiin vietyä eristyksiin jääneisiin kyliin.

–  Nämä hirmumyrskyt käyvät yhä voimakkaammiksi. Ja meidän täytyy kaikkien todella ymmärtää, että nämä kysymykset ovat suuria huolenaiheita pienillä saarilla. Me olemme hyvin haavoittuvia, Skerrit sanoi.

Dominikaanisessa tasavallassa puolestaan oli noin 140  000 asukasta ilman sähköä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image