Ulkomaat

Mari Boine ehdolla vuosisadan suurimmaksi norjalaiseksi

Ulkomaat 22.11.2005 18:41
STT
Norjansaamelainen muusikko Mari Boine on ehdolla vuosisadan suurimmaksi norjalaiseksi. Mari Boinen lisäksi ehdolla on kaksi kuningasta, kolme pääministeriä ja kaksi löytöretkeilijää. Äänestys on parhaillaan meneillään ja päättyy 17. joulukuuta. Norjassa on tänä vuonna juhlittu monin tavoin sadan vuoden takaista itsenäistymistä Ruotsista. Unionin purkautumisen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Norjan yleisradioyhtiö NRK on järjestänyt äänestyksen itsenäisyysajan suurimmasta norjalaisesta. Ensimmäisessä vaiheessa ehdokkaita löytyi kuutisensataa, joista 50 valittiin jatkokierrokselle.

Nyt on jäljellä kymmenen ehdokasta, joista norjalaiset valitsevat vuosisadan suurimman maanmiehensä tai -naisensa. Naisehdokkaita on kolme: muusikko ja laulajatar Mari Boine, Norjan ensimmäinen naispääministeri Gro Harlem Bruntland, ja Norjan homoliikkeen esitaistelija Kim (Karen-Christine) Friele. He ovat myös ainoat elossa olevat ehdokkaat.

Muut ehdolle asetetut ovat kirjailija, radio- ja tv-mies Erik Bye (1926--2004), pitkäaikainen pääministeri Einar Gerhardsen (1897--1987), tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl (1914--2002), kuningas Haakon (1872--1957), Unionin purkautumisajan pääministeri, laivanvarustaja Christian Michelsen (1857--1925), naparetkeilijä Fridtjof Nansen (1861--1930) ja kuningas Olavi (1903--1991).

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
45
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image