Ulkomaat

Malmössä on ammuttu kuoliaaksi 38 ihmistä jengien vä­lien­sel­vit­te­lyis­sä viime vuosina – poliisi selvitti kuusi tapausta

Teini-ikäinen poika ammuttiin kuoliaaksi pitseriassa Malmössa viime viikonloppuna. KUVA: JOHAN NILSSON
Ulkomaat 12.11.2019 18:04 | Päivitetty 12.11.2019 18:05
Daniel Wallenius

Ruotsin poliisi saa yli 90 prosenttia murhaajista kiinni, paitsi jos murhat liittyvät jengirikollisuuteen.

Etelä-Ruotsin Malmössä on ammuttu jengien välienselvittelyissä 38 ihmistä viimeisten kahdeksan vuoden aikana.

Poliisi on onnistunut selvittämään ampumisista kuusi, kertovat viranomaisten omat tilastot.

– Se on tuomittavaa, ja meidän täytyy parantaa. Meidän täytyy päästä yleisestikin paremmin kiinni ampumisiin ja räjähdyksiin. Ja meidän täytyy onnistua niiden selvittämisessä paremmin, jotta ihmisille tulee tunne, että onnistumme ja välitämme, sanoo poliisin jengiasiantuntija, komisario Gunnar Appelgren ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Samalla aikavälillä Tukholmassa on tehty 61 ja Göteborgissa 29 vastaavaa murhaa. Tukholman murhista on selvitetty 20 prosenttia ja Göteborgin murhista seitsemän prosenttia.

Väkivalta turhauttaa

Jengirikollisuuden ulkopuolella tapahtuvista murhista poliisi selvittää reilut 90 prosenttia. Appelgrenin mukaan jengirikollisuuden selvittäminen on vaikeampaa.

– Osittain se johtuu siitä, että ihmiset ovat todella hiljaa tämänkaltaisiin tutkintoihin liittyen. Joskus on myös ongelmia todisteiden keräämisessä rikospaikalta. Noin 20 prosentissa tapauksista kimppuumme hyökätään rikospaikalla, hän sanoo Aftonbladetille.

Appelgrenin mukaan moni ruotsalainen on turhautunut väkivallan vuoksi.

– Tietysti järkyttää, jos kaveri tulee ammutuksi. Mutta jotkut ihmiset näkevät myös poliisin vastustajanaan.

15-vuotias poika ammuttiin pitseriaan

Viikonloppuna Malmössä tapahtui lisää väkivallantekoja, kun 15-vuotias poika ammuttiin kuoliaaksi pitseriassa lauantaina. Myös hänen teini-ikäistä ystäväänsä ammuttiin, ja tämä sai hengenvaarallisia vammoja. Valvontakameravideo näyttää, miten kaksi miestä saapui pitseriaan ja avasi tulen.

Vain muutamaa minuuttia ennen ampumista toisella puolella kaupunkia räjähti auto. Ketään ei ole otettu kiinni kumpaankaan rikokseen liittyen, mutta poliisi epäilee, että teoilla on yhteys ja räjähdys oli harhautus.

Toisaalla Malmössä mies kävi naisen kimppuun lankku aseenaan. Nainen on yhä kriittisessä tilassa, ja teosta epäily on pidätetty.

Väkivaltaisen viikonlopun vuoksi poliisi on aloittanut erikoisoperaation, joka mahdollistaa resurssien paremman kohdentamisen.

– Emme tiedä, miksi tilanne on tällainen. Se voi liittyä mihin tahansa, ja meidän täytyy tutkia asiaa syvemmin. Malmön tapauksessa suurin osa ampumisista ja kranaatti-iskuista liittyy avoimeen huumekauppaan aivan toisella tavalla kuin muualla, Appelgren sanoo Aftonbladetin haastattelussa.

Poliisi aikoo muun muassa puuttua tiukemmin avoimeen huumekauppaan. Poliisi pyrkii tekemään enemmän kiinniottoja ja vangitsemisia ja saamaan enemmän ihmisiä tuomiolle. Takavarikkoja on tarkoitus tehdä enemmän ja yhteistyötä tullin kanssa vahvistaa, jotta aseiden ja räjähteiden maahantuonti vähenisi.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, sillä vastaavia operaatioita tarvitaan Ruotsissa harvoin. Vastaava kriisivalmius julistettiin viimeksi vuoden 2018 metsäpalojen vuoksi sekä Tukholman Drottninggatanilla vuonna 2017 tapahtuneen terrori-iskun yhteydessä.

Tanska aloittaa rajatarkastukset

Tanska aloitti tiistaina rajatarkastukset Ruotsin-vastaisella rajallaan ja pyrkii rajoittamaan niillä järjestäytyneen rikollisuuden leviämistä Ruotsista.

Tarkastukset koskevat Ruotsista Tanskaan kulkevia henkilöitä ja niitä tehdään Ruotsin-liikennettä palvelevissa lauttasatamissa sekä Öresundin ylittävällä sillalla. Ruotsi on tarkastanut Tanskasta maahan tulevia jo vuodesta 2015 lähtien.

Tanskan poliisin mukaan tarkastuksia ei tehdä koko aikaa, vaan ne tehdään pistokokeina. Tarkastukseen joutuessa pitää esittää voimassaoleva henkilöllisyystodistus. Pohjoismaiden kansalaisille tähän riittää voimassaoleva ajokortti.

Jos matkustajan mukana on alaikäisiä lapsia, poliisin mukaan riittää, että aikuiset näyttävät henkilöllisyystodistuksen. Muilta kuin Pohjoismaiden kansalaisilta vaaditaan passi iästä riippumatta.

MAINOS

Kommentoi

Ja tätä samaa meininkiä Suomen päättäjät "hinkuvat" tänne , saatanan suvakit...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin uutisessa varsinainen uutisarvo ei sisälly siihen mitä uutisessa lukee, vaan siihen mitä siitä jää mainitsematta...

Liekö asialla olleet ”malmölaismiehet” tai ”nuorukaiset” ja mitä näitä uussanoja nykyään onkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vältelkäähän uutisissanne loppuun asti kertomatta tarkemmin näistä "jengisodista". Tavallinen kansalainen tietää, ettei perusruotsalaiset räjäyttele ja tapa ihmisiä silkasta ilosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
15
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
9
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
8
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image