Ulkomaat

Ma­jes­teet­ti­ri­kos on yhteinen nimittäjä näille thai­maa­lai­sil­le – yksi pääsi vapaaksi ar­mah­duk­sel­la, kolme vangittiin Vietnamissa ja kaksi löydettiin kuolleina

Ulkomaat 12.5.2019 15:10
Lea Peuhkuri, Reuters

Thaimaalainen aktivisti Jatupat Boonpattararaksa pääsi perjantaina vapaaksi yli kahden vuoden vankeuden jälkeen.

Entinen oikeustieteen opiskelija Jatupat, joka tunnetaan nimellä Pai Dao Din, sai kuninkaallisen armahduksen.

Hänen rikoksensa liittyi myös kuninkaaseen: hän oli jakanut Facebookissa BBC Thain tekemän henkilöjutun Vajiralongkornista vuonna 2016, kun tämä oli juuri noussut valtaistuimelle. Asiasta kertoo BBC.

Thaimaan tiukka majesteettilaki kieltää muun muassa kuninkaallisten arvostelun.

Lain mukaan jokainen, joka loukkaa kuningasta, kuningasta, kruununperijää tai sijaishallitsijaa, voi saada 15 vuoden vankeustuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet vallassa olevaa armeijaa siitä, että se käyttää majesteettilakia vaientaakseen hallinnon arvostelijat.

Tunnustus voi lieventää rangaistusta

Jatupat ei ollut suinkaan ainoa thaimaalainen, joka jakoi kyseisen verkkojutun Facebookissa. Yli 2 600 ihmistä oli tehnyt niin sen jälkeen, kun juttu julkaistiin joulukuussa 2016.

Mutta koska Jatupat vastustaa armeijan tukemaa hallitusta ja on osallistunut lukuisiin mielenosoituksiin, hän oli ainoa, jota vastaan syyte nostettiin.

Rangaistukset majesteettirikoksista voivat lieventyä merkittävästi tunnustamalla. Jatupat päätti lopulta tunnustaa olevansa syyllinen ja sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion, jota armahdus lopulta lyhensi.

Aktivistit pidätettiin Vietnamissa

Yhtä hyvin ei ole käynyt kolmelle muulle thaimaalaisaktivistille, joita myös syytetään kuninkaan loukkaamisesta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Chucheep Chiwasut, Siam Theerawut ja Kritsana Thapthai pidätettiin Vietnamissa ja luovutettiin ilmeisesti Thaimaan viranomaisille keskiviikkona.

Reutersin mukaan Thaimaan varapääministeri Prawit Wongsuwan kielsi, että aktivistit olisivat Thaimaan hallussa.

Chucheep Chiwasut on kommentoinut kotimaansa politiikkaa maanpaosta, ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan häntä on syytetty majesteettilain rikkomisesta jo pitkään.

Myös Siamia ja Kritsanaa poliisi tutki majesteettirikoksista.

– Sanam Luang -setä (toinen nimi Chucheepille) ja kaksi muuta otettiin kiinni ... kuukausi sitten, kertoi Reutersin mukaan Piangdin Rakthai amerikkalaisesta Thai Alliance for Human Rights -järjestöstä.

Tammikuussa Thaimaan ja Laosin rajalla kulkevasta Mekong-joesta löydettiin kahden toisinajattelijan ruumiit. Chatcharn Buppawan, 56, ja Kraidej Luelert, 46, olivat maanpaossa eläviä thaimaalaisia, jotka tunnettiin armeijan ja kuninkaallisen perheen arvostelusta.

Radioasemaa Laosissa pyörittänyt aktivisti Surachai Danwattananusorn, 78, puolestaan katosi joulukuussa. Radioasema suhtautuu kriittisesti sotilasjunttaan ja monarkiaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
40
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
26
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
22
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image