Ulkomaat

Ma­jes­teet­ti­ri­kos on yhteinen nimittäjä näille thai­maa­lai­sil­le – yksi pääsi vapaaksi ar­mah­duk­sel­la, kolme vangittiin Vietnamissa ja kaksi löydettiin kuolleina

Ulkomaat 12.5.2019 15:10
Lea Peuhkuri, Reuters

Thaimaalainen aktivisti Jatupat Boonpattararaksa pääsi perjantaina vapaaksi yli kahden vuoden vankeuden jälkeen.

Entinen oikeustieteen opiskelija Jatupat, joka tunnetaan nimellä Pai Dao Din, sai kuninkaallisen armahduksen.

Hänen rikoksensa liittyi myös kuninkaaseen: hän oli jakanut Facebookissa BBC Thain tekemän henkilöjutun Vajiralongkornista vuonna 2016, kun tämä oli juuri noussut valtaistuimelle. Asiasta kertoo BBC.

Thaimaan tiukka majesteettilaki kieltää muun muassa kuninkaallisten arvostelun.

Lain mukaan jokainen, joka loukkaa kuningasta, kuningasta, kruununperijää tai sijaishallitsijaa, voi saada 15 vuoden vankeustuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet vallassa olevaa armeijaa siitä, että se käyttää majesteettilakia vaientaakseen hallinnon arvostelijat.

Tunnustus voi lieventää rangaistusta

Jatupat ei ollut suinkaan ainoa thaimaalainen, joka jakoi kyseisen verkkojutun Facebookissa. Yli 2 600 ihmistä oli tehnyt niin sen jälkeen, kun juttu julkaistiin joulukuussa 2016.

Mutta koska Jatupat vastustaa armeijan tukemaa hallitusta ja on osallistunut lukuisiin mielenosoituksiin, hän oli ainoa, jota vastaan syyte nostettiin.

Rangaistukset majesteettirikoksista voivat lieventyä merkittävästi tunnustamalla. Jatupat päätti lopulta tunnustaa olevansa syyllinen ja sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion, jota armahdus lopulta lyhensi.

Aktivistit pidätettiin Vietnamissa

Yhtä hyvin ei ole käynyt kolmelle muulle thaimaalaisaktivistille, joita myös syytetään kuninkaan loukkaamisesta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Chucheep Chiwasut, Siam Theerawut ja Kritsana Thapthai pidätettiin Vietnamissa ja luovutettiin ilmeisesti Thaimaan viranomaisille keskiviikkona.

Reutersin mukaan Thaimaan varapääministeri Prawit Wongsuwan kielsi, että aktivistit olisivat Thaimaan hallussa.

Chucheep Chiwasut on kommentoinut kotimaansa politiikkaa maanpaosta, ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan häntä on syytetty majesteettilain rikkomisesta jo pitkään.

Myös Siamia ja Kritsanaa poliisi tutki majesteettirikoksista.

– Sanam Luang -setä (toinen nimi Chucheepille) ja kaksi muuta otettiin kiinni ... kuukausi sitten, kertoi Reutersin mukaan Piangdin Rakthai amerikkalaisesta Thai Alliance for Human Rights -järjestöstä.

Tammikuussa Thaimaan ja Laosin rajalla kulkevasta Mekong-joesta löydettiin kahden toisinajattelijan ruumiit. Chatcharn Buppawan, 56, ja Kraidej Luelert, 46, olivat maanpaossa eläviä thaimaalaisia, jotka tunnettiin armeijan ja kuninkaallisen perheen arvostelusta.

Radioasemaa Laosissa pyörittänyt aktivisti Surachai Danwattananusorn, 78, puolestaan katosi joulukuussa. Radioasema suhtautuu kriittisesti sotilasjunttaan ja monarkiaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image