Ulkomaat

Magnitskin nimeä pyöritellään EU:ssa kuin kuumaa perunaa – Venäjän inhoaman lain laatiminen on vaikeaa, kertoo yh­teis­ve­too­muk­sen ainoa suomalainen al­le­kir­joit­ta­ja

Asianajaja Sergei Magnitski kuoli epäilyttävissä oloissa moskovalaisessa tutkintavankilassa marraskuussa 2009. Hän oli selvittänyt Venäjän hallinnon korruptiota.
Ulkomaat 7.12.2018 18:00
Seppo Ylönen

Magnitski-lait määräävät rangaistuksia ihmisoikeusloukkaajille maasta riippumatta. EU-parlamentti on jo kahdesti kehottanut jäsenmaiden johtajia hyväksymään pakotelain ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille – asia on ensi viikolla uudelleen esillä ulkoministerikokouksessa.

Venäjän uhmaaminen on kova pala EU:lle. Sen osoittaa vaikeus laatia yhteiseurooppalaista lakia ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneiden ihmisten rankaisemiseksi.

Tällainen laki on voimassa Yhdysvalloissa ja viidessä muussa maassa. Lakia kutsutaan Magnitski-laiksi tutkintavankilassa kuolleen venäläisen Sergei Magnitskin mukaan.

Kremlin johdon epäsuosioon joutunut asianajaja Magnitski kuoli sellissä vuonna 2009, koska häneltä evättiin lääkehoito. Todennäköistä myös on, että Magnitskia kidutettiin vankilassa.

EU:n parlamentti on kahteen otteeseen, vuosina 2014 ja 2017, kehottanut Eurooppa-neuvostoa eli EU-maiden valtionpäämiehiä hyväksymään koko EU:n laajuisen Magnitski-lain. Tähän mennessä Eurooppa-neuvosto ei ole edennyt asiassa.

Toteutuessaan laki estäisi Magnitskin kuolemaan sekaantuneiden pääsyn EU-maihin ja jäädyttäisi heidät varansa. Se kattaisi paitsi vankilaviranomaiset, myös ne poliitikot ja virkamiehet, joiden toimien vuoksi Magnitski heitettiin vankilaan virumaan.

Nimi on joillekin liikaa

Lain soveltamisala olisi nimestä huolimatta laajempi. Rangaistavuuden piiriin tulisivat Venäjän ohella kaikki muutkin maat. Olennaista olisi suora tai epäsuora osallisuus ihmisoikeusrikkomuksiin.

Ensi viikolla Magnitski-laki on esillä EU:n päättävissä elimissä. Maanantaina sitä pyörittelevät ulkoministerit ja loppuviikolla valtionpäämiehet huippukokouksessaan.

Hollanti ehdotti lain läpimenon helpottamiseksi, että siitä pudotettaisiin Magnitski-sana pois.

Euroopan parlamentin suomalaisjäsen Petri Sarvamaa (kok.) sanoo, että ehdotus kuvastaa hyvin EU:n sisäistä Venäjä-keskustelua.

– Joillekin valtioille ei sovi (Vladimir) Putinin hallinnon nimeäminen suoraan vastuulliseksi ihmisoikeusrikkomuksiin.

Iso joukko kansanedustajia ja europarlamentaarikoita 18 jäsenmaasta allekirjoitti tänään julkaistun vetoomuksen, jolla he vaativat EU-ihmisoikeuslakia voimaan ja nimettäväksi nimenomaan Sergei Magnitskin kunniaksi. Allekirjoittajia oli yli 40. Yhteispuheenvuoron julkaisi suomalaisista tiedotusvälineistä Lännen Media.

Ainoa vetoomuksen suomalainen allekirjoittaja oli Sarvamaa.

Venäjällä on ystäviä EU:ssa

Euroopan parlamentin Venäjää sivuavissa keskusteluissa on Sarvamaan mukaan äärivasemmistosta ja äärioikeistosta koostuva meppien joukko, joka vastustaa kaikkea Venäjään kohdistuvaa pakotetoimintaa ja Venäjän kritisoimista.

Sitten on iso joukko kultaisen keskitien kulkijoita, joille Venäjää voi arvostella epäsuorasti, kohdetta nimeämättä.

Sarvamaa sanoo itse kuuluvansa kolmanteen ryhmään, joka ei kainostele Venäjän tai Magnitskin nimen mainitsemista.

Magnitski-lakien esitaistelija on Venäjällä epäsuosioon joutunut amerikkalainen suursijoittaja Bill Browder.

Magnitski jatkoi Browderin asioiden hoitoa Venäjällä, kun Browder sai sieltä lähtöpassit vuonna 2005. Magnitski paljasti jättimäisen veronkierron, joka kumpusi siitä, että Browderin omistamia firmoja kaapattiin Kremlin luottohenkilöiden omistukseen.

Venäjä kosti USA:n lain

Venäjällä olleiden suuromistusten menettämisen jälkeen Bill Browder ryhtyi matkalaukkusaarnaajaksi, jonka missio on ihmisoikeusrikoksiin ja korruptioon sekaantuneiden venäläisten ja heidän ulkomaisten apuriensa paljastaminen.

Browderin aktiivisuus johti ensimmäiseksi tulokseen Yhdysvalloissa. Presidentti Barack Obama allekirjoitti joulun alla 2012 kongressin hyväksymän lain, jota alettiin kutsua Magnitski-laiksi ("Magnitsky Act").

Laki estää henkilöitä, jotka ovat sekaantuneet Magnitskin kuolemaan, astumasta Yhdysvaltain maaperälle tai käyttämästä amerikkalaisia pankkipalveluja.

Alkuvaiheessa mustalle listalle tuli 18 venäläisen nimet.

Venäjä kosti kieltämällä venäläislasten adoptiot Yhdysvaltoihin ja laatimalla oman mustan listan amerikkalaisista, joilla ei ollut sen jälkeen asiaa Venäjälle.

Kuusi maata samassa rintamassa

Vuonna 2016 lain käyttöala laajennettiin Yhdysvalloissa koskemaan muitakin kuin Venäjällä tehtyjä ihmisoikeusrikoksia. Nyt maahantulokielto tai muita pakotteita voidaan määrätä minkä tahansa maan kansalaiselle.

Yhdysvaltain mustalla listalla on liikemiehiä, poliitikkoja, sotilaita, asekauppiaita ja elinkauppaan sekaantuneita lääkäreitä. Pakotelistalla on nimiä isosta maajoukosta.

Viimeisimpänä listalle on tullut Saudi-Arabia, jonka vajaata pariakymmentä turvallisuuselinten jäsentä syytetään sekaantumisesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan.

Yhdysvaltain jälkeen omat Magnitski-lakinsa ovat hyväksyneet Britannia, Kanada, Viro, Latvia ja Liettua.

Sergei Magnitski

Sergei Magnitski oli venäläinen tilintarkastaja ja asianajaja.

Magnitski paljasti Kremlin valtaapitävien lähellä olevien ihmisten massiivisen veronkierron. Magnitski pidettiin vuonna 2008 epäiltynä veronkierron avustamisesta.

Hän kuoli 37 vuoden iässä moskovalaisessa tutkintavankilassa marraskuussa 2009. Häneltä oli evätty vankilassa lääketieteellinen hoito, ja epäilyjä on myös kidutuksesta.

Moskovassa alkoi vuonna 2013 postuumisti rikosoikeudenkäynti Magnitskia vastaan.

Bill Browder

Magnitski edusti amerikkalaista suursijoittajaa William "Bill" Browderia.

Browder perusti vuonna 1996 Hermitage Capital Management -sijoitusyhtiön, joka keräsi vuosituhannen taitteessa satumaiset voitot Venäjällä.

Browder joutui Venäjän mustalle listalle 2005. Viime vuonna hän sai Venäjällä yhdeksän vuoden tuomion veronkierrosta. Browder jatkaa toimintaansa Britanniasta.

MAINOS

Kommentoi

En oikein ymmärrä miksi mikään laki pitää nimetä jonkin tietyn henkilön mukaan. Tässä ongelmaksi tulee se että ihan kuin rikkomuksia ei tapahtuisi muualla kuin Venäjällä. Jos tuollainen laki tulee, kuten pitäisi, sen pitää koskea ihmisoikeusloukkauksia kaikissa maailman maissa.

Toinen samantapainen asia mistä pitäisi olla universaali oikeus puuttua ja rangaista valtioita ja vastuullisia ihmisiä on se jos hallinto käyttää vesitykkejä ja kyynelkaasua kovempaa aseellista väkivaltaa tai yksilöimättömiä massapidätyksiä aseetomia mielenosoittajia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

a. Lain nimi heti kertoo, mistä puhutaan, b. Sen tarkoitus onkin puuttua ihmisoikeusrikkomuksiin kaikkialla maailmassa, ja c. Ei sitä vettä ym roiskita ihan tarpeettomasti, jos mieltä osoitetaan ilman hulinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
5
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
2
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
2
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
1
Oulun kuuluisin konduktööri Reijo Pulli jatkaa Radalla-tv-sarjassa myös toisen tuotantokauden – "Vastasin heti myöntävästi"
1
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image