Ulkomaat

Madridin ilmastokokous pureutuu il­mas­to­hä­tä­ti­laan, joka on julistettu eri puolille maapalloa

"Punaiset kapinalliset" osoittivat mieltään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien puolesta liberaalipuolueen toimiston ulkopuolella Australian Sydneyssä perjantaina. KUVA: STEVEN SAPHORE
Ulkomaat 1.12.2019 22:21
Ilkka Timonen

Tutkijat varoittivat ilmastokriisin työntävän maapalloa yli kynnyksen, josta ei ole enää paluuta normaaliin.

Chilestä Espanjan Madridiin siirtynyt YK:n ilmastokokous alkaa maanantaina tunnelmissa, joissa ilmaston hätätila näyttää yhä selvemmältä.

Torstaina EU-parlamentti julisti symbolisen ”ilmastohätätilan”. Ilmastohätätilan ovat lisäksi julistaneet useat valtiot ja kaupungit Argentiinasta Kanadaan ja New Yorkista Sydneyyn.

Perjantaina joukko johtavia ilmastotutkijoita varoitti tiedelehti Naturessa, että ilmastokriisi on työntämässä maapalloa yli kynnyksen, jonka jälkeen ei ole enää paluuta normaaliin.

Ilmastokriisi sai myös ison joukon muun muassa yhdysvaltalaisia nuoria viettämään "Black Fridayta" ostoslakon merkeissä.

Tarkastellaan ilmastositoumusten etenemistä

Madridin kokouksen alla Espanjan ekologisen muutoksen ministeri Teresa Ribera sanoi Reutersin mukaan, että kokouksen tulisi merkitä ”ratkaisevan vuoden alkua ilmastoasioissa”. Osallistujamailta odotettiin lupausta siitä, että maat tehostaisivat suunnitelmiaan ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja sen hidastamiseksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Madridin ilmastokokousta pohjusti syyskuussa YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokous New Yorkissa, jossa monet maat antoivat tiukempia päästövähennyssitoumuksia. Madridin kokous on ensimmäinen etappi, jossa sitoumusten etenemistä tarkastellaan.

Madridin neuvotteluissa käydään läpi erityisesti markkinamekanismeja koskevia sääntöjä. Pariisin sopimuksen sääntökirjasta puuttuvat vielä markkinamekanismeja koskevat säännöt. Käytännössä kyse on siitä, miten maat voivat hyödyntää kumppanimaissa rahoittamiaan ilmastotoimia omien päästötavoitteidensa saavuttamisessa vuodesta 2020 alkaen.

"Sivilisaation olemassaolo uhattuna"

Joukko tutkijoita vaati Nature-lehdessä julkaisemassaan kommentissa pikaisia toimia ”sivilisaation olemassaoloa uhkaavan” muutoksen välttämiseksi.

Tutkijoiden mukaan muun muassa Amazonin sademetsän laajat tulipalot, Arktisen ja Antarktiksen jääpeitteiden sulaminen ja ikiroudan häviäminen osoittavat, että ihmiskunta on nyt ”planeetanlaajuisessa hätätilassa”.

Esimerkiksi arktinen alue on sulamassa ainakin kaksi kertaa nopeammin kuin muu maapallo. Sulava Pohjoinen jäämeri nopeuttaa ilmaston lämpenemistä, koska vähemmän lämpöä heijastuu pois jääpeitteen sulamisen takia.

Ikiroudan sulamisen myötä ilmakehään vapautuu yhä enemmän hiilidioksidia ja metaania, jotka nopeuttavat ilmakehän lämpenemistä.

Tutkijoiden mukaan ilmastomallit osoittavat ilmaston olevan luultua herkempi muutokselle.

Greta Thunberg ylitti jälleen Atlantin purjeveneellä

Ilmastonmuutosta koskevan kynnyksen olemassaolo ei ole sinänsä uusi, Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) kertoi käsitteestä jo 20 vuotta sitten.

Tuolloin kynnyksen oletettiin ylittyvän silloin, kun maapallo on lämmennyt keskimäärin viisi celsiusastetta esiteollisesta ajasta. Tutkijoiden mukaan tuo kynnys saattaa kuitenkin ylittyä jo 1–2 celsiusasteen nousun jälkeen.

YK:n kaksiviikkoisessa ilmastokokouksessa myös nuorilla on omat tilaisuutensa tulla kuulluksi. Yksi odotetuimmista vieraista on ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, jonka odotettiin ehtivän kokoukseen Atlantin ylitykseltä purjeveneellä. Nuorten ääniä kuullaan maanantaina ja torstaina.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Ilmastonmuutoskeskustelu on ajautunut liioittelun ja pelottelun asteelle. Asiallisuutta kaivataan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas ovat palstatilaa saaneet joukko tutkijoita, jotka levittävät maailman lopun sanomaa ilmaston hätätilasta. Menossa on ilmastohysterian tutkijayhteisön viestien vahvistaminen levottomuutta herättävällä tavalla. Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia itse viestittää voimakkaasti, ettei hän ymmärrä hysteeristä hätätilaviestintää eikä erityisesti lasten ja nuorten ahdistuksen lietsomista. Toimet ilmastonmuutoksen hyväksi on jätettävä aikuisille ja erityisesti viranomaisille ja valtioille. Sitä hoidetaan erityisesti kansainvälisellä yhteistyöllä kuten parhaillaan kokouksella Madridissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se EUn klubi pitäs lopettaa siellä Brysselissä. He voivat hoitaa kotimaasta videoiden välityksellä keskustelut niin ei tarvi lennellä edes takaisin ja säästyy tuo ilmatila ja veron maksajien rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin täyttä asiaa koko artikkeli! Asia hyvässä paketissa. Jokaisen änkyrän kannattaa lukea teksti hitaasti ja ajatuksella. Olemme menossa kohti helvetillistä pätsiä, se on Fakta. Kasvihuonekaasupäästöt pitää romahduttaa alas lyhyessä ajassa, tämä on Fakta. Näpertely, metsänistutus, hiilidoksidintalteenottoteknologiat eivät tähän hätään auta, vaan fossiilituotanto pitää ajaa rajusti alas. Piste.

Ne kaikki, jotka yrittävät väittää vastaan, ovat joko fossiiliteollisuuden ostamia spinnaajia tai yksityisiä trollaajia, kannustimena puhdas ilkeily.
Syvä halveksunta myös poliitikoille, jotka luistelevat vastuusta, vähättelevät hätätilaa, suojelevat turpeenpolttoa ja muuta fossiilisikailua. Terveisiä keskustalaisille, nuoret halveksivat teitä yli kaiken, olette päättämässä ,mutta leikitte julmasti ihmisten tulevaisuudella. Keskustalainen, joka törkeästi pelleilee ilmastokriisillä, aiheuttaa eniten ilmastoahdistusta nuorille, lapsille ja kaikille muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Paitsi, että kyseessä on raha. Vain ja ainoastaan, ei tiede. Tiede sanoo ihan muuta ja oikeaa tiedettä asiasta kyllä löytyy, jos haluaa hakea. Mm on luvattu maksaa $10 000 dollaria sille, joka todistaa AUKOTTOMASTI hiilidioksidin kasvihuonevaikutuksen. Nyhän näin vain uumoillaan tietokonesimulaatipiden perusteella, johon syötetään päättömiä lähtöarvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli koko maailman tiedeyhteisö on mukana globaalissa salaliitossa , koska he hyötyvät jotenkin puhtaammista energiaratkaisuista ja päästöjen vähenemisestä?

Mistäs tätä ”oikeaa tiedettä” asiasta löytyy, jos sitä ei löydy vertaisarvioiduista tieteellisistä julkaisuista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun ulko huussissa ei ainakaan tule ilmasto hätätilaa koska se on niin hyvin ilmastoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on silloin ilmasto hätä tila kun kerran EU niin sanoo. Täytyy noitten poliitikkojen lopettaa nuo lentelyt. Joutavat purjehtimaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset elää kuin pellossa ja sitten maksetaan kollektiivisesti. Nyt Madridin ilmastokokouksessa on vaadittu, että ne maat jotka eivät kärsi ilmastomuutoksesta osallistuisivat maksamaan kärsivien maiden kustannuksia. Suomelle tämä tietää tietysti taas..... lisäkustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mekin kärsitään. Luonnon monimuotoisuus tuhotuu, metsät tuhoutuu kun ilmastonmuutos tuo uusia vieraslajeja. Eli ilmoittaudutaan kärsijöiden listalle. Mikä maa korvaisi Suomen kärsimykset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kysyä vanhemmilta ihmisiltä kuinka he elivät esimerkiksi 1955 vuonna. Silloin ei ollut ilmasto-ongelmaa ja ihmisillä oli nahkavyöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutos.nyt sivulla ja kurssilla ovat keskeisimmät asiat. Yksi isoin pointti on se, että muutos on liian nopeaa. Viime vuonna ylitettiin hiilidioksidimäärä 400ppm ilmakehässä.
,jota on pidetty oleellisena ja kriittisenä yhtenä pisteenä. Pohjoisnapa sulaa, Siperian ikirouta sulaa (tuleeko se olemaan valtava päästä lähde vai sitoja?) ja vapautuu metaania, joka on pahempi kuin CO2. Kasvihuoneilmiö on kuvaava sana sillä lämpö mekanismi on vesihöyry, joka lämpenee, kun auringon energia lämmittää mm. hiilidioksidi- ja metaani molekyylejä, jotka värähtelevät. Tuollaista asiaa ei ihmissilmä näe ja käsitä.
Massiivinen sukupuuttoaalto johtuu liian nopeasta muutoksesta, populaatiot eivät ehdi sopeutua. Koska ihmisiä on paljon, niin ruuan tuotanto yksipuolistaa luontoa ja massatuotanto tekee samaa. Sademetsät raivataan esim. ruuan, soijan, palmun yms. tieltä, jotta pienituloiset viljelijät saisivat elannon. Kulutuksen hoidamme kuitenkin me rikkaat maat ja syyllistymme ongelmien ulkoistamiseen.
Merten muovijätepyörteet ovat ekosysteemiongelma, lähin pyörre on Taanskansalmella (600km päässä). Säiden ääri-ilmiöt ovat yleistyneet mm. El Nino ja El Nina. Suomi lämpene suhteessa nopeimmin, tautiriski yms ongelmat kasvavat.
Meri lämpenee, jää sulaa, kun se jää on sulanut niin meri tulee vapauttamaan lämpöä ilmakehään, koska mikään ei enää jäähdytä.
Hiilidioksidi aiheuttaa happamia sateita ja happamoittaa meriä. Kalkkikuoristen eläinten kuoret voivat jopa liueta meriveteen ja näin katoaa lajeja.
Tällä hetkellä puita pitäisi istuttaa, ei kaataa sillä ne sitovat hiilen tehokkaimmin. Kiina ja Intia ovat tässä edellä.
Talous on iso ongelma. Teollisuus muuttaa tapojaan vasta, kun on pakko. Voittojen takia, voitot pienevät. Selvää on, että luonto ei kestä tätä riistoa enempää ja olemme jo laukaisseet oman sukupuuttomme, emme kaikki vain ymmärrä sitä vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulettamattoman neuvotteluhuoneen sisäilman hiilidioksidipitoisuus on 1200-2000 ppm. Mitä tehtäis, lopetetaanko hengittäminen vai kokousten pito? Eihän tuommoisia hiilidioksidipitoisuuksia uskalla päästää taivaan tuuliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen estäminen ei tule onnistumaan. Sen estää ihmisten itsekäs luonne. Ihmiskunta selviää tästä ongelmasta siten, jotta ihmisiä kuolee massoittain nälkään. Niille alueille joissa elämä jatkuu jää vähän ihmisiä, jotka elävät taas agraarielämää, akka-aura ja perunamaa ovat kunniassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääpeite sulaa. Niin tekeekin kun se on ollut nyt paksummillaan mittaushistoriassa. Huom mittaushistoriassa. Miksihän sitä ei mainita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image